icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Prostitution

Flere drenge end piger sælger sex

Både danske, norske og svenske undersøgelser viser, at det ikke er de unge piger, der er mest tilbøjelige til at sælge seksuelle ydelser. Drengene er i overtal

  • Af Karianne Bengtsen Blem
  • 04-2006 /

Vi har læst historierne om unge piger, der for en fed dynejakke sælger deres krop. Om piger der får gratis taxature, hvis de stiller sig til rådighed for chaufføren, og om piger, der pludselig har mange flere penge mellem hænderne, end de plejer. Historierne om de unge piger der prostituerer sig.

Men det er ikke hele sandheden, når det drejer sig om unge og prostitution. For i virkeligheden er de fleste af dem, der sælger seksuelle ydelser, drenge.
I rapporten „Anbragte unge, seksualitet og prostitutionslignende erfaringer“ lavet af Hovedværkstedet for Pro Vejle og VFC for Socialt Udsatte henvises til to udenlandske undersøgelser. Den ene er en norsk spørgeskemaundersøgelse blandt 10.812 unge mellem 14 og 17 år, som viser, at i alt 1,4 procent havde prøvet at sælge seksuelle ydelser mindst en gang. Mere end tre gange så mange drenge som piger havde solgt seksuelle ydelser.

I en tilsvarende svensk undersøgelse blandt 4.343 svenske unge havde 1,4 af de unge solgt sex mod betaling. 1,0 pro-cent af pigerne og 1,8 procent af drengene. Drengenes gennemsnitlige debutalder med salg af sex var lavere end pigerne.

Karin Helweg-Larsen, der er seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed og som blandt andet er projektleder på en række udrednings- og forskningsopgaver vedrørende seksuelle overgreb og vold i relation til trivsel, helbredsproblemer og livsstil blandt voksne og unge, bekræfter at tallene fra nabolandene stemmer  overens  med  forholdene  i Danmark.

– Der er flere drenge end piger, der prostituerer sig, det vil sige modtager betaling eller andre ydelser for sex. Det viser vores undersøgelser på området også, siger hun. Det gjaldt for 1,1 procent af drengene og 0,8 procent af pigerne.

– Det kan blandt andet hænge sammen med, at pigerne typisk er ældre, når de begynder at prostituere sig. Måske blandt andet fordi der ikke er så mange, der tør have seksuelt forhold til en ung pige, som til en dreng. Så hvis under-søgelsen blev lavet, når de er 17-18 år, ville billedet helt sikkert se anderledes ud, siger Karin Helweg-Larsen.

En anden og mindre undersøgelse viser også, at drengene er i overtal i statistikken. I Vejle Amt blev der i efteråret 2004 gennemført en trivselsundersøgelse blandt 9. klasses elever. I alt 38 elever (1,5 procent) svarede, at de havde modtaget betaling for samleje. Af dem var 26 drenge (68 procent). 20 ud af de 38 havde meget ofte solgt sex. Af dem udgjorde drengene tre-fjerdedele.

Karin Helweg-Larsen fortæller, at generelt drejer drengenes seksuelle ydelser sig meget sjældent om analt samleje.

– Oftest består det i, at den voksne mand vil røre ved drengen, eller at drengen skal se på, når manden onanerer. Så egentlig samleje er heldigvis sjældent, siger hun, men understreger, at de seksuelle ydelser trods det ikke er spor uskyldige

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge

Relaterede artikler