icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Prostitution

Indfør seksualpolitik på døgninstitutioner

Der er brug for at få drengene på dagsordenen ude på de socialpædagogiske arbejdspladser. En medarbejder fra et projekt om unge og prostitution opfordrer til at lave en seksualpolitik på døgninstitutionerne

  • Af Karianne Bengtsen Blem
  • 04-2006 /

Hvis der er noget, socialarbejdere overser, så er det, at drengene har den største andel af erfaringer med at sælge seksuelle ydelser. Det er bekymrende, for hvem ser de drenge? spørger Lisbeth Bohmann. Hun har været projektmedarbejder på det nu afsluttede Metodeog Forebyggelsesprojekt vedrørende unge og prostitution i Vejle Amt. Og med sine erfaringer derfra bekræfter hun, at blandt andre socialpædagoger ikke har den nødvendige opmærksomhed på drenge, der sælger seksuelle ydelser. I projektets afsluttende rapport konkluderes der:

„I betragtning af at de norske og svenske undersøgelser viser, at der er flere drenge, der har prøvet at prostituere sig end piger, er det bemærkelsesværdigt, at de interviewede stort set kun har kendskab til piger, der handler med deres seksualitet.“
– Den store udfordring er at få sat dren-gene på personalets dagsorden, siger Lisbeth Bohmann.

– Mit forslag er derfor, at man laver en seksualpolitik  på  døgninstitutioner  for børn og unge, som man gør på handicap-institutioner. Der skal være kultur for generelt at snakke om seksualitet, og om hvordan unge får svar på deres spørgsmål om sex. Hvis der ikke er skabt grobund for at tale om det gode ved sex, så kan man heller ikke få fat i det problematiske, understreger hun.

– Derfor er det vigtigt at få skabt et frirum blandt de unge til at snakke om det – men også blandt de voksne. Og med en seksualpolitik er der bestemte personer, der kan være ansvarlige for, at det kommer på  dagsordenen,  lyder  det  fra  Lisbeth Bohmann.

Problemet er større
Projektet, som Vejle Amt, Pro Vejle og VFC Socialt Udsatte stod bag, blev afsluttet i 2004.
Formålet var at sikre, at anbragte børn og unge i Vejle Amt undgik at få erfaringer med salg af seksuelle ydelser. I den afsluttende rapport vurderes det, at andelen af unge der sælger sex, vil være væsentlig større blandt udsatte unge end blandt ungdomsgruppen som helhed.

Og udfra de nordiske undersøgelser, som står beskrevet på de forrige sider, lyder det i rapporten, at „både lærere, der arbejder på særligt belastede skoler og socialarbejdere, derfor må antages ret ofte at møde unge, som sælger sex, uden nødvendigvis at være opmærksomme herpå“. Og senere konkluderes det, at „der er grund til at antage, at problemet reelt er større, end undersøgelserne giver udtryk for, blandt andet fordi ikke alle unge, der reelt handler med deres seksualitet, kan forventes at være bevidste herom og derved vil have svaret positivt i de nævnte undersøgelser“.

Om det siger Lisbeth Bohmann.
– Selv om de unge har fået penge for seksuelle ydelser, kalder de det ofte ikke for prostitution. Så hvis man bruger ordet prostitution, lukker man for dialogen med de unge, advarer hun.
Tabubelagt em
ne

– Det ligger dybt i folk, at det er piger, der sælger sig selv, siger Lisbeth Bohmann og fortæller, at projektets medarbejdere uden selv at tænke over det udelukkende havde brugt billeder, der associerede til piger på en indbydelse til en temadag om projektet.

– Man taler altid om pigerne i forbindelse med prostitutionslignende erfaringer. Det skal man være meget opmærksom på ude på døgninstitutionerne. Pigerne klæder sig seksualiseret, men det er bare et udtryk. Det er mere tabubelagt for drengene, blandt andet fordi prostitutionslignende erfaringer for dem ofte indebærer en homoseksuel kontakt, så det bliver skjult godt og grundigt. Derfor er de nemmere at overse, forklarer hun.

En guide til socialarbejdere
Som en udløber at projektet i Vejle Amt, har Pro Vejle udarbejdet en „Guide til arbejdet med unge, som er i risiko for at få prostitutionslignende erfa-ringer“. Guiden har tre mål:
1. Den skal hjælpe ansatte, som er i kontakt med unge, til at blive opmærksom på om nogle af de unge har prostitutionslignende erfaringer eller er i risiko for at få det.
2. Give nogle hints til hvordan der kan skabes klarhed over en eventuel tvivl. Altså: er der grund til at være bekymret eller ej?
3. Den skal hjælpe arbejdspladserne til at få en seksualpolitik.
Guiden kan rekvireres gratis ved henvendelse til Pro Vejle på tlf. 7593 2169 eller ved at skrive til vnn@vejleamt.dk
kab


Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Børn og unge