icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Recovery

15 gode ideer

Recovery-projektet er slut, men de to organisationer bag har en række bud på, hvordan man kommer videre

  • Af Jens Nielsen
  • 12-2006 /

Med afsæt i Projekt Recovery har Landsforeningen af Nuværende og Tidligere Psykiatribrugere (LAP) og Landsforeningen BEDRE PSYKIATRI opstillet 15 forslag til, hvordan recovery-begrebet kan indtænkes i den samlede indsats over for psykisk syge.

– Man kan godt mærke, at man får det bedre, men hvornår er man kommet sig? Man kan ikke rigtig sætte noget, det er svært i hvert fald at sige, hvornår er det. Jeg synes, jeg fungerer fint i hverdagen og har et godt liv, men når jeg sådan skal kigge på mig selv: er jeg rask nu? Det kan jeg godt nogen gange blive i tvivl om, fordi det har været en voldsom oplevelse, og det hænger jo lidt i baghovedet.”
Klaus
De gode ideer er både henvendt til politikere og fagfolk, og er en blanding af forslag, der kræver beslutninger og ressourcer, og forslag, der går direkte på hverdagen og praksis.

De bygger alle på tre grundlæggende antagelse: At det både er muligt og forventeligt, at man kommer sig efter en psykisk sygdom, at der ikke er én metode eller én tilgang, der kan hjælpe alle, og at der derfor ikke er én hjælp, der er den rigtige for alle.

Forslagene handler om forebyggelse og sundhedsfremme (1), om hvordan den gode hjælp praktiseres (2-6), om netværkets betydning (7-8), om hjælpen til at komme videre (9-11) og generelt om indsatsen i hele samfundet (12-15).

Forslagene er:
1. De nye sundhedscentre i kommunerne skal gøres til omdrejningspunkt for en forebyggende og sammenhængende indsats i forhold til mennesker med psykiske problemer.

2. Der skal overalt i landet være adgang til akuttilbud uden forudgående visitation til mennesker, der oplever alvorlige psykiske problemer.

3. Alle mennesker med alvorlige psykiske problemer skal have adgang til hjælp fra personer med egne erfaringer på området.

4. Alle, der oplever alvorlige psykiske problemer samt netværket omkring dem, skal også have tilbud om undervisning med udgangspunkt i recovery-perspektivet.

5. Alle der ønsker det, skal have adgang til hjælp til udtrapning af medicinbrug.

6. Enhver behandling bør ske i samarbejde og efter informeret samtykke.

7. Netværket omkring den enkelte med alvorlige psykiske problemer inddrages og informeres fra dag et og betragtes som en vital ressource.

8. Der indføres ret til betalt orlov for en primær netværksperson i op til 6 måneder.

9. Det skal gøres muligt, økonomisk attraktivt og trygt at forlade passiv forsørgelse og blive selvforsørgende.

10. Penge skaber nye handlemuligheder. Derfor skal der etableres forsøgsordninger med rådighedsbeløb ved handleplansarbejde og til eget budget til helbredsfremmende foranstaltninger.

11. Arbejdsmarkedets parter skal forpligtes til at arbejde for arbejdsfastholdelse og for at forbedre mulighederne for at vende tilbage til arbejdspladsen.

12. Mennesker med psykosociale handicap ligestilles med øvrige handicapgrupper.

13. Der etableres et Dansk Recovery Center med det formål at skabe ny viden om forebyggelse, behandling, rehabilitering og støtte samt vidensopsamling, koordinering og tværdisciplinær forskning på området, herunder blandt andet effektmålinger af indsatserne.

14. Der fastsættes minimumsstandarder for kvaliteten af forebyggelse, behandling, rehabilitering og støtte og vedtages en forpligtende implementeringsplan.

15. Der opstilles målbare succeskriterier for den samlede indsats for psykisk sundhed.

Se forslagene med uddybende kommentarer på www.recovery-orientering.dk