icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Handicappede

De skjulte sider af handicappet

Når en person er bevæ­gelseshandicappet, er det ikke kun den fysiske funktionsnedsættelse, der er problemet. De sociale, psykologiske og følelsesmæssige problemstillinger spiller en langt større rolle, end mange aner

  • Af Kurt Ladefoged
  • 24-2007 /

Når en person har et bevægelseshandicap eller et fysisk handicap, kan det normalt måles og skemalægges. I de tilfælde kan der så kompenseres med for eksempel en kørestol eller andre tekniske eller personlige hjælpemidler.

Det er straks værre, når det gælder de mere skjulte sider af handicappet. Det vil sige kognitive, sociale, psykologiske, aldersrelaterede og følelsesmæssige sider af handicappet. Hvordan føler den handicappede, at andre ser på vedkommende? Taler hjælperne hen ord hovedet på vedkommende i stedet for med den handicappede? Er der en “jeg ved bedst” attitude hos sagsbehandleren, der krænker selvopfattelsen hos den handicappede?

Disse skjulte sider af et handicap handler en ny bog om “Skjulte sider – mod en bredere handicapforståelse”, som Videnscenter for Bevægelseshandicap netop har udgivet.

Når man i den almene danske handicapforståelse taler om et handicap, mener man den konkrete funktionsnedsættelse – det være sig fysisk, kognitiv (indlæringsmæssig), orienteringsmæssig eller psykisk. Man taler  kort sagt om den lammelse eller anden konkret funktionsnedsættelse, en person måtte have.

Selv om det er forsøgt at adskille handicap fra funktionsnedsættelse, opfattes et handicap stadig som synonym for “det, der er galt med en person.” I Nudansk Ordbog er definition af et handicap da også: “Noget som nedsætter en persons evne til at fungere normalt”.

I den engelske og amerikanske forståelse af handicap skelner man mere kategorisk mellem disability og impairment. Her er impairment selve funktionsnedsættelsen, for eksempel at man ikke kan gå på grund af sclerose.

Et videre begreb

Disabled kan man imidlertid være i en række forskellige situationer og miljøer, mens man ikke er det i andre. Det vil sige, at man er disabled, når man er frataget magten eller evnen til at kunne. Det vil sige, at der er mange faktorer, der spiller ind på den handicappedes mulighed for at spille sammen med det omgivende samfund.

Der er en masse ting, der kan være disabling for et handicappet menneske: Naboens blik eller børns drillerier. Manglende indsigt fra professionelle eller hjælpere. Det er alt sammen sider, der kan være dele af disability, men som ikke umiddelbart ligger i den almene forståelse af handicap.

Men åbner man begrebet, bliver det langt mere væsentligt at se på sociale, psykologiske og følelsesmæssige sider af et handicap. Det er altså ikke en konstant eller fast størrelse, men i stedet noget der kan variere og forandre sig fra situation til situation.

Det er disse forhold bogen tager op i form af artikler og interviews med de handicappede selv og en række fagpersoner og eksperter.

Skjulte sider – mod en bredere handicapforståelse. 124 sider. Pris 80 kroner inkl. forsendelse. Bestilles på www.vfb.dk – tlf. 8949 1270