icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Holstebro

Hvad med lidt ansvarlighed

”Kære politikere. Pas godt på brugerne og på os.” Det var den gennemgående besked på mødet fra medarbejderne inden for de områder, hvor der er foreslået besparelser. Vi bringer et udpluk fra medarbejdernes reaktioner:

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 24-2007 /

Fra psykiatrigruppen:

– Færre vil få besøg i eget hjem. Vi har kontakt med mennesker, som på grund af deres sygdom er plaget af psykotiske tanker og forestillinger, som er angste, og som ofte ikke magter kontakt med andre mennesker. Det er i mange undersøgelser bevist, at støtte til psykisk syge i eget hjem er forebyggende for dyre hospitalsindlæggelser.

– Vi er stolte af vores arbejde, men hvis I fyrer otte medarbejdere ud af en stab på 24, er der tale om omsorgssvigt af  brugerne, og det er vi ikke stolte af. Hvordan vil I give os tilliden tilbage, så vi kan passe vores brugere ordentligt.

– For personalet har de sidste års besparelser betydet mere utryghed og stress i det daglige arbejde. Det har påvirket vores arbejdsglæde. Endnu en besparelse med så store personalekonsekvenser, som sparekataloget lægger op til, anser vi for helt uansvarligt for både brugere og personale.

Fra hyldegården og ryde hjemmet, der er botilbud til udviklingshæmmede: – Tidligere besparelser betød, at vi måtte reducere beboernes hjemmedag fra en dag om ugen til en dag hver tredje uge. De nye spareforslag vil gøre normeringen så lav, at vi ikke længere kan tilbyde hjemmedage. Det vil med andre ord sige, at beboerne ikke længere kan få ledsagelse til blandt andet læge, tandlæge, indkøb og familiebesøg.

– Man skal være bevidst om, at de fleste af vores beboere  udviklingsmæssigt ligger mellem 11 måneder og 2,5 år. Når de ikke kan ledsages, mister de mulighed for at få opfyldt basale behov.

– Hyldegårdens beboere bliver yderligere ramt, fordi man vil nedlægge dagcenterfunktionen, og dermed mister de mulighed for daglig aktivering. Som personale vurderer vi, at det vil medføre stigning i vold og magtanvendelse.

Fra hjemmevejlederne i handicapsektionen: – De borgere, vi kommer til, er psykisk udviklingshæmmede med et funktionsniveau som langtfra svarer til deres levealder. De foreslåede besparelser  betyder, at otte ud af 29 hjemmevejlederstillinger nedlægges. Konsekvenser bliver derfor, at brugernes hjemmedag skæres væk. Dagen bliver blandt andet brugt til at planlægge dagligdagen, læse og forstå post, indkøb, lægebesøg, dosering af medicin, madlavning og tøjvask.

– Brugerne vil desuden miste vores hjælp til at håndtere og løse konflikter og andre problemer, som opstår i hverdagen.

– Det er muligt for denne gruppe at udvikle nye færdigheder, så de blandt andet kan klare sig bedre socialt og få større livskvalitet. Det kræver en konstant og målrettet pædagogisk indsats. Det sker ikke af sig selv.

– Hvis denne indsats spares  væk, går udviklingen i stå og de færdigheder, der er erhvervet, forringes. Og det sker til gengæld helt af sig selv.

– Vi er ret sikre på, at vores brugergruppe vil blive meget synlige i bybilledet. Når den professionelle kontakt skæres væk, vil de søge kontakt andre steder. Ønsker vi at se udviklingshæmmede med adfærdsproblemer udstille sig selv i bymiljøet på uværdig vis, fordi hjemmevejlederen, som skal ledsage, støtte og vejlede er sparet væk?

Fra dagtilbuddet til udviklingshæmmede: – Besparelserne betyder mindre tid til den enkelte, så omsorg,  støtte og vejledning bliver en by i Rusland. Den faglige dokumentation forsvinder, og handleplanerne kan ikke føres ud i livet. Frustrerede brugere, der vil kræve endnu mere af den tid, vi ikke har.

– Vi brænder for kreativitet, individualitet og udvikling. I pålægger os opbevaring, ensrettethed og afvikling. Vi brænder for at tænde lys i folks hjerner og hjerter. I pålægger os at slukke ildebrande.

– Dette giver stressede og udbrændte pædagoger, som i sygemeldinger er temmelig dyre for samfundet. Det har vi lige hørt i medierne lmp