icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Generalforsamling Nordsjælland

Hvornår er man til rådighed

Medlemmerne i Nordsjælland oplever i stigende grad, at arbejdsgiverne betragter dem som værende til rådighed døgnet rundt

  • Af Kurt Ladefoged
  • 21-2009 /

Hvornår er jeg på arbejde og hvornår har jeg fri? Kan arbejdsgiveren forlange, at jeg er til rådighed døgnet rundt?

Det var et intenst debatemne på generalforsamlingen i kreds Nordsjælland den 24. september, fortæller den nyvalgte kredsformand Karen Holte.
–Det at være til rådighed som socialpædagog har ændret sig i løbende i de senere år, hvor mobiltelefon og computer jo gør, at man er tilgængelig på en anden måde end tidligere. Dengang skulle det aftales konkret, hvornår man var på arbejde og hvornår, man havde fri.
–Nu oplever vores medlemmer i stigende grad, at det er svært for dem – og især arbejdsgiverne – at skelne mellem arbejdsliv og fritid. Kommunerne vil jo gerne have nogle meget fleksible medarbejdere. Men det kan sommetider gå lidt over gevind.
–Jeg kan for eksempel nævne et tilfælde med en familie, der får tilknyttet en kontaktperson, og får at vide, at denne person står til rådighed døgnet rundt.

Nogle socialpædagoger kan måske umiddelbart synes, at det lyder spændende med sådan en stilling. Men hvor går grænserne, spørger Karen Holte.
–Det vil ofte være en meget flydende grænse, som det kan være svært at trække. Må man tage over og besøge familie i Jylland, samtidig med, at det forlanges, at man står til rådighed? Gælder kommunens personalepolitik så også døgnet rundt
–for eksempel, at man ikke må drikke alkohol i arbejdstiden?
–I bestyrelsen har vi i hvert fald taget problematikken til os og vil på et bestyrelsesseminar her senere på måneden drøfte problematikken og få afklaret vores holdningen til spørgsmålet. Jeg synes ikke, vi kan af­vente  næste OK-fornyelse i 2011 med at få afklaret rådighedsforpligtelsen.
–Vi ved at den gælder lederne, som ikke har højeste arbejdstid. Men gælder den også almindelige medarbejdere? Det synes jeg vi have afklaret hurtigt – måske ved at rejse nogle sager, siger Karen Holte.

Der kan læses mere om generalforsamling og beretning www.sl.dk/nordsjælland.

Valg: Karen Holte blev valgt som ny formand efter at have været konstitueret

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Generalforsamling, Forbund og a-kasse