icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunalvalg

Nordjylland: Minus 5 procent

Protesterne hjalp i Aalborg, men det generelle billede er, at kommunerne i Nordjylland skærer dybt på det særlige sociale område – og det kommer de handicappede i for eksempel Mariagerfjord til at mærke

  • Af Jens Nielsen
  • 21-2009 /

Toppen af Danmark – sådan markedsfører Nordjylland sig over for turister. Men der er koldt på toppen – i hvert fald hvis man er handicappet borger i de nordjyske kommuner. De nordjyske kommuner er nemlig samlet set dem, der vil spare allermest på det særlige sociale område.

Det viser en opgørelse, Socialpædagogerne har lavet. Forud for de budgetforhandlinger, der i skrivende stund primo oktober foregår for fuld damp, har kommunerne i de fem regioner indgået aftaler om størrelsen på besparelserne på de sociale institutioner og andre tilbud til handicappede. Og det er en gennemgang af disse aftaler, der viser, at kommunerne i Region Nordjylland har en trist, men soleklar førsteplads.

Region Hovedstaden vil spare 1 procent på området, Syddanmark og Sjælland 2 procent, mens Region Midtjylland ikke har vedtaget en præcis procentramme. Men Region Nordjyllands kommuner lægger op til besparelser på 5 procent på handicap-området næste år – og det ryster kredsformand Peter Kristensen.
–Jeg savner virkelig en saglig begrundelse for, at de handicappede i Nordjylland skal spare så utroligt meget, siger han.

Aftalen om besparelserne blev truffet i det såkaldte Kommunekontaktråd, og den gælder de sociale tilbud, der er omfattet af rammeaftalerne mellem regionens kommuner. Det er
de tilbud, hvor kommunerne køber tilbud af hinanden – og det vil i de fleste tilfælde sige de tilbud, der tidligere hørte under amterne.
–De fem procent må være et helt tilfældigt tal, som borgmestrene er blevet enige om. Jeg tror ikke, at de nordjyske borgmestre har nogen som helst ide om, hvilke konsekvenser besparelserne har for de handicappede, siger Peter Kristensen.

Sejre og nederlag
Som beskrevet i sidste nummer af Socialpædagogen førte spareplanerne til protester flere steder i Nordjylland – og billedet var specielt grelt i nogle kommuner. Det gjaldt for eksempel Aalborg,  men her er en væsentlig del af besparelserne taget af bordet.

De 1,7 millioner, der skulle være hentet som en generel besparelse på udsatte-området er taget af bordet, og forsorgshjemmene friholdes også for den 2 procent-besparelse, der var lagt op til. Og ikke mindst udgår en generel 2 procentbesparelse på dag- og døginstitutionerne. I alt er besparelser for 4 millioner opgivet.

Kommunen har fortsat planer om at spare penge på anbringelsesområdet og har søsat en række nye ordninger, der blandt andet skal føre til at flere børn anbringes i plejefamilier.

I Mariagerfjord – en af de andre kommuner, der blev omtalt i sidste nummer af Socialpædagogen – endte det ikke så positivt, som i Aalborg.

Ud af de i alt 27 millioner kroner, som kommunen sparer i  2010, hentes de 4 millioner, altså cirka 15 procent, på specialområdet. Som tidligere beskrevet i Socialpædagogen kan helt konkret betyde, at der på det helt nye tilbud for multihandicappede Kirketoften fremover kun vil være én nattevagt til 28 svært udviklingshæmmede beboere.

Over for Randers Amtsavis siger borgmester H.C. Maarup (S), at han ikke frygter konsekvenserne.
– Det er absolut ikke min livret, men vi har ikke måtte forhøje skatten, og borgere, der har fået skattelettelser, må nu vænne sig til, at de må bruge penge på noget af det, de hidtil har fået finansieret via kommunale midler, siger han.

Hvor mange af kommunens handicappede, der har fået de pågældende skattelettelser, oplyser borgmesteren ikke noget om.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik