icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kompetenceudvikling

Find vej i uddannelsesjunglen

Så svært er det heller ikke – Socialpædagogernes uddannelseskonsulent, Torsten Erlandsen, viser vej i de mange muligheder for socialpædagogisk efter- og videreuddannelse

  • Af Maria Rørbæk
  • 17-2009 /

Vil du på studietur til Cuba?

Tage en kandidatuddannelse på DPU? Eller lære sandplay-pædagogik på Dansk Sandplay Institut?

Udbudet af efter- og videreuddannelse for socialpædagoger er enormt.

Bladrer du bare en enkelt udgave af nærværende fagblad igennem, kan du se annoncer for så forskellige tilbud som ovenstående. Side om side med andre annoncer for eksempelvis kurser i supervision og meditation, pædagogisk massage, anerkendende dialog og kropsorienteret psykoterapi samt en konference om etik og en temadag om forebyggende behandling for familier og gravide med misbrugsproblemer.

Umiddelbart kan det være svært at overskue uddannelsesjunglen, men Socialpædagogernes uddannelseskonsulent, Torsten Erlandsen, står klar med kort og kompas:
–Det er faktisk slet ikke så svært at gennemskue. Det har det været, men systemet er blevet meget enklere, siger han.

Først og fremmest skelner Torsten Erlandsen mellem private og offentlige uddannelser, og her er han helt klar i mælet:
–Her hos Socialpædagogerne kan vi kun anbefale vores medlemmer at tage efteruddannelse, der er en del af det offentlige uddannelsessystem for voksne. Altså uddannelser, der for eksempel udbydes fra professionshøjskoler (der blandt  andre rummer de tidligere pædagogseminarier) eller universiteter. Vi kan selvfølgelig ikke sige, at alle private kurser og uddannelser er dårlige, men der er ingen garanti. Hvem som helst kan åbne en privat uddannelse om hvad som helst, og jeg synes, at du skal have en rigtig, rigtig god grund til at vælge en efteruddannelse, der ligger uden for det anerkendte system, siger han.

Søg på www.ug.dk
Når du skal finde vej i det offentlige uddannelsessystem, kan du begynde på hjemmesiden for den nærmeste professionshøjskole (se faktaboksen “Find din lokale professionshøjskole”.) Du kan også lægge ud med den helt nye hjemmeside UddannelsesGuiden www.ug.dk

Her kan du i princippet få et samlet overblik over alle offentlige uddannelsestilbud – og du kan søge efter mange forskellige kriterier. For eksempel din egen uddannelsesmæssige baggrund, dine interesser eller fritekst, hvor du for eksempel søger på “udviklingshæmmede” eller “anbragte børn”.

Da Socialpædagogen afprøvede siden, oplevede vi dog nogle forvirrende og misvisende søgeresultater – men fortvivl ikke. Der er også mulighed for at få personlig vejledning. Når det gælder videregående uddannelse – altså uddannelse, der som minimum bygger oven på en ungdomsuddannelse – har staten syv studievalgscentre, hvor vejledere sidder parat til at guide dig. Enten pr. telefon, mail eller ansigt til ansigt.
–Vi har ikke alle efteruddannelsesmulighederne på rygraden, men vi ved, hvor man skal søge. Du kan både komme til os, hvis du har en klar ide om, at du gerne vil specialisere dig inden for et helt bestemt område, og hvis du bare har en fornemmelse af, at du har brug for en eller anden form for videreuddannelse, siger Jan Svendsen, der er souschef hos Studievalg København.

En typisk vejledning varer 10-20 minutter og er meget handlingsorienteret. Hvis du er meget afklaret, kan du få hjælp til at finde information om konkret efteruddannelse. Et eksempel kan være en socialpædagog, der gerne vil blive bedre til at arbejde med udviklingshæmmede og musik. Hun får måske til opgave at læse mere om den pædagogiske diplomuddannelse i henholdsvis musik og specialpædagogik. Hvis du slet ikke ved, hvad du vil, får du måske nogle spørgsmål, du skal tænke over for at blive mere afklaret.
–Og når man så selv har arbejdet videre, kan man komme tilbage og få mere vejledning. Samlet kan man få lige så meget vejledning, som man har brug for, siger Jan Svendsen.

Du finder dit lokale studievalgscenter på www. studievalg.dk

Gå efter diplomuddannelsen
Socialpædagogernes uddannelsespolitiske konsulent, Torsten Erlandsen, har en klar anbefaling, hvis du allerede har en pædagoguddannelse eller tilsvarende:
–Gå efter at tage en diplomuddannelse. Helt eller delvist.

Samlet svarer diplomuddannelsen til et års fuldtidsuddannelse, men den kan stykkes sammen af mange mindre bidder – moduler.

Systemet er bygget op, så hvert modul giver et antal points (ECTC-points), og du kan selv sætte modulerne sammen. Helt frie er kombinationsmulighederne dog ikke, så sørg altid for at tale med en studievejleder om dine planer.

For socialpædagoger vil der umiddelbart være mest at hente under den pædagogiske diplomuddannelse, hvor du for eksempel både kan finde moduler i socialpædagogik, specialpædagogik, drama, musik, idræt, kommunikation samt vejledning og supervision. Men du kan også gå på jagt i helt andre diplomuddannelser, og finde et modul i den sociale eller sundhedsfaglige diplomuddannelse.
–Der er virkelig mange kombinationsmuligheder, og du kan tilpasse det enkelte modul til dine egne behov, fordi du laver individuelle opgaver undervejs. Samtidig er det en kæmpe fordel, at diplomuddannelsen er anerkendt som kompetencegivende uddannelse – både i Danmark og internationalt. Konkret betyder det for eksempel, at diplomuddannelsen giver adgang til at læse videre på master-niveau, og at den tæller på CV’et, fordi arbejdsgiverne ved, at det er uddannelse på et bestemt niveau. Endvidere er det en stor fordel, at du på en videregående uddannelse møder kollegaer udefra og får mulighed for at reflektere over din praksis.

 

Hvad er kompetenceudvikling


Kompetenceudvikling er udvikling af ny viden, færdigheder og/eller holdninger hos medarbejderne. Ofte forbindes kompetenceudvikling kun med kurser, faglig opdatering og almen uddannelse. Men det foregår også på arbejdspladsen i arbejdssituationen. Mennesker udvikler sig, hver gange de prøver noget nyt. Når en medarbejders muligheder for at handle udvides, kan man derfor tale om kompetenceudvikling.

Fra: Aftale om kompetenceudvikling, KTO-forliget 2008. www.sl.dk/dga/kompetence

 

Lav dit eget kvalitetstjek


Hvis du vil i gang med et større efteruddannelsesforløb, gælder det om at tjekke kvaliteten. Socialpædagogernes socialpolitiske uddannelseskonsulent,Torsten Erlandsen, anbefaler, at du taler med tidligere kursister eller studerende for at høre deres erfaringer. Du kan finde dem ved at:
–Høre i dit eget netværk. Har nogle erfaringer, du kan bruge?

  • Ringe til din lokale kreds hos Socialpædagogerne – kender de noget til uddannelsen?
  • Efterlyse erfaringer via Socialpædagogens Facebook-gruppe som du finder på www.socialpaedagogen.dk
  • Tage ud på uddannelsen, mens den kører og tale med studerende i pausen


Læs mere


Læs mere om kompetenceudvikling på Socialpædagogernes hjemmeside www.sl.dk Under fanebladet “Fag og uddannelse” er der et stort afsnit om efter- og videreuddannelse.

Læs også kapitlet om kompetenceudvikling i redskabsmappen “Den gode arbejdsplads” som du finder på www.sl.dk/dengodearbejdsplads  

Find din lokale professionshøjskole


De tidligere pædagogseminarier er nu en del af landets otte professionshøjskoler / university colleges. På deres hjemmesider kan du se, hvad de konkret tilbyder af efteruddannelse. Professionshøjskolerne tilbyder også skræddersyede forløb til de enkelte arbejdspladser. Du kan også ringe og få mere information.

Find dit lokale tilbud på listen herunder. Bynavnet i parentes angiver hovedadressen – der er også andre afdelinger andre steder.

Professionshøjskolen University College Nordjylland (Aalborg): www.ucn.dk

VIA University College (Risskov): www.viauc.dk

University College Lillebælt (Vejle): www.ucl.dk

University College Syd (Haderslev): www.ucsyd.dk

University College Vest (Esbjerg): www.ucvest.dk

University College Sjælland (Sorø): www.ucsj.dk

Professionshøjskolen UCC (Søborg): www.ucc.dk

Professionshøjskolen Metropol (København): www.phmetropol.dk

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Uddannelse