icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Socialpolitik

KL instruerer i at spare på udsatte børn

Formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin, instruerer alle landets borgmestre i at spare på udsatte børn

  • Af Maria Rørbæk
  • 21-2009 /

Med ‘otte gyldne råd’ opfordrer formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin, kommunerne til at tænke i billige løsninger.

Et forslag er, at sagsbehandlere skal placere flere udsatte børn hos familie og venner end hos dyre professionelle. Et andet at en sagsbehandler aldrig bør træffe ekstra dyre beslutninger på egen hånd.

Men det kan friste kommunerne til at overtræde service-loven, siger Simon Thorbek, der er socialfaglig jurist og lektor i socialret ved Den Sociale Højskole.
–Notatet understøtter, at økonomien skal være den afgørende faktor for kommunen, når der træffes foranstaltninger, og  sådan må det ifølge loven ikke være, siger han til Politiken.

Han hæfter sig især ved, at Erik Fabrin i notatet fremhæver, ‘at det optimale tilbud findes inden for de udstukne økonomiske rammer.’
–Den passage lægger direkte op til, at kommunerne ikke skal vælge, hvad der er fagligt bedst for barnet, og det er ulovligt.

Juridisk adjunkt ved Københavns Universitet, Stine Jørgensen, finder det også risikabelt, at man i notatet ikke orienterer kommunerne om deres juridiske ansvar.
–Notatet omhandler kun besparelser. Der står ikke noget om, at kommunerne har en juridisk forpligtelse til at beskytte det enkelte barn, siger hun til Politiken.

Erik Fabrin afviser, at han opfordrer til at lade økonomi gå foran det enkelte barns tarv.
–Det er klart, at barnets tarv går forud for alt. Men det ændre ikke ved, at forvaltningen over to, tre, fire år er forpligtet til at bruge alle sine kræfter på at ovreholde de budgetter, der er truffet beslutning om, siger han til Politiken.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik