icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Synspunkt

Downs syndrom sikrer sikkerheden

Jeg står på strømpesokker i Minneapolis/St. Paul international Airport i USA. Har lige lagt mit bælte og min håndbagage i kassen, der kører til gennemlysning i security. Da jeg skal tage mine ting, ser jeg en ung mand med downs syndrom inde i security-området. Han hjælper security-vagterne ved at samle de tomme æsker på båndet og sætte dem pænt tilbage til fornyet afbenyttelse.

  • Af Henning Jahn
  • 21-2009 /

Her gør de faktisk virkelig noget ud af sikkerheden, for den unge mand udfører et praktisk stykke arbejde, som ellers skulle udføres af vagterne. De uddannede sikkerhedsvagter kan i stedet koncentrere sig om det, de er uddannet til, og som er deres opgave – at have fokus på sikkerhed.

Det er tydeligt, at den unge mand med downs syndrom er stolt af sit arbejde og føler, at det er vigtigt. Det kan ses på hele hans attitude, at han er en del af sikkerhedskorpset.

Han har sikkert tidligere arbejdet på et beskyttet værksted og har måske haft en drøm om enten at blive pilot eller politimand. Det rakte evnerne ikke  til, men det blev til noget både med politi og fly i en lufthavn. Han har også fået et job, hvor der er et fint match med hans evner og han udfører et arbejde, der aflaster de uddannede vagter. Han er inkluderet på det almindelige arbejdsmarked og har fået en identitet.

Han er en af de over 600 udviklingshæmmede, der har fået støtte til at komme ud på det almindelige arbejdsmarked via organisationen Lifeworks.

Atomkraftværket
Lifeworks finder jobbene, der ofte er sammensat af flere forskellige små arbejdsopgaver. Arbejdsopgaver, som vi måske finder trivielle eller direkte kedelige, men som vi må udføre, fordi der ikke er nogen andre til at udføre dem. Det er opgaver, som er vigtige og skal gøres, og de passer fint til mange udviklingshæmmedes kompetencer og evner.

Jeg har netop afsluttet et studiebesøg hos Lifeworks og lært om tankerne bag deres arbejde. De finder jobs til udviklingshæmmede, og yder efterfølgende støtte med en af deres jobcoaches. Jobcoachens opgave er at hjælpe med at tilrettelægge arbejdsopgaverne, så de kan udføres af udviklingshæmmede. Jobcoachen står altid til rådighed for den udviklingshæmmede  eller virksomheden, hvis der er brug for hjælp.

På trods af krise og stigende arbejdsløshed i USA mærkes arbejdsløsheden ikke i samme omfang blandt de udviklingshæmmede medarbejdere fra Lifeworks. Deres arbejde er for værdifuldt for mange virksomheder, og så er det også af betydning, at de ofte er med til at skabe et mere positivt arbejdsmiljø de steder, hvor de arbejder.

Hos Lifeworks er man meget bevidst om at virksomhederne ikke blot samarbejder for at få en social profil. De gør det også, fordi det skal kunne ses på bundlinien. Lad mig bare nævne et eksempel (af de mere opfindsomme) blandt mange.

I et større økonomisk rådgivningsselskab åbnes og tømmes alle breve automatisk. Når dette er sket, gennemgår en ung udviklingshæmmet kvinde alle kuverter på ny og finder årligt oversete checks i kuverterne, der samlet udgør store beløb. Checkene ville normalt blive makuleret og en proces iværksat, der ville betyde, at kunden blev rykket og sikkert også blev sur. Udgifterne til dette ville langt overstige det, det koster at have den udviklingshæmmede kvinde til, som en af sine opgaver, at gennemgå kuverterne.

Under mit besøg hos Lifeworks besøgte jeg flere virk somheder, hvor de udviklingshæmmede løser opgaver med kopiering, intern postfordeling, postforsendelse, makulering eller budtjeneste, for blot at nævne enkelte af det mange arbejdsopgaver, som løses med støtte fra Lifeworks jobcoaches.

Jeg besøgte også atomkraftværket nær Hastings, hvor udviklingshæmmede blandt andet opdaterer mapper med værkets sikkerhedsmanualer. For at sige det ligeud, så forstår de ikke indholdet eller kan slet ikke læse det, men de kan forstå de markeringer, der viser sidetallet i mapperne. De udgør derfor absolut ikke nogen sikkerhedsrisiko, men udfører et vigtigt arbejde.

Jeg er opløftet af alt det, jeg har set hos Lifeworks!

Uden rettigheder i Danmark
Jeg kommer hjem og ser, at der er faldet en dom i landsretten, der fratager alle udviklingshæmmede, der er i beskyttet beskæftigelse, retten til sygedagpenge. Ser også i overskriften, at beskyttet beskæftigelse ikke er arbejde, men en social foranstaltning. Så fik vi ligefrem både en dom og en ministerudtalelse på, at udviklingshæmmede ikke regnes for noget i arbejdssammenhæng.

Mange af de beskyttede værksteder gør et stort arbejde med at inkludere udviklingshæmmede på det almindelige arbejdsmarked. En af vejene er at flytte den beskyttede beskæftigelse fra institutionelle rammer på et beskyttet værksted til beskyttet beskæftigelse i en almindelig virksomhed. For nogle er dette den videre vej til et job med løntilskud efter arbejdsmarkedslovgivningen.

Lønforholdene på de beskyttede værksteder har altid været præget af tilfældigheder. Der har hersket og hersker fortsat nærmest retsløse tilstande for brugerne af den beskyttede beskæftigelse.

I dag er det fortsat sådan, at lønnen stort set fastsættes ensidigt af det enkelte beskyttede værksted eller af kommunalbestyrelsen. De udviklingshæmmede har ingen lønmodtagerrettigheder og ingen faglig organisation til at bakke sig op. Senest har vi set
en kommune, der ønskede at hente en besparelse ved at give udviklingshæmmede den absolutte minimumsløn for beskyttet beskæftigelse, uden skelen til den enkeltes produktionsevne. Der er også talrige eksempler på, at udviklingshæmmede betaler mere for at transportere sig til arbejde end de tjener ved beskyttet beskæftigelse.

Den glemte  abejdskraftreserve
Danmark har en kæmpe arbejdskraftreserve blandt de udviklingshæmmede. De producerer og skaber merværdi på de beskyttede værksteder, og de løser i stigende omfang opgaver i almindelige virksomheder.

Langt de fleste udviklingshæmmede i beskyttet beskæftigelse har i dag en  førtidspension, som er deres reelle eksistensgrundlag. Via beskyttet beskæftigelse kan de have en mindre supplerende indtægt/løn. Opnår de et job med løntilskud i en almindelig virksomhed, opnår de derimod lønmodtagerrettigheder og bliver dækket af en overenskomst.

Der er behov for en reform! De beskyttede værksteders opgaver bør ændres, så formålet bliver at sikre en placering af de udviklingshæmmede på det almindelige arbejdsmarked, og ikke en institutionel og segregeret opbevaring af en gruppe borgere med handicap.

Udviklingshæmmede skal kunne bevare den fagligt kvalificerede støtte, de i dag modtager på de beskyttede værksteder, også når de får et arbejde på det almindelige arbejdsmarked.

Alle udviklingshæmmede i beskyttet beskæftigelse, uanset om de arbejder på beskyttet værksted eller i en almindelig virksomhed, skal have en ansættelse i job med løntilskud (overenskomstdækket og med lønmodtagerrettigheder).

De skal have ret til at stille deres pension i bero, så de, der ikke længere kan eller vil arbejde, bevarer deres forsørgelsesgrundlag ved en udtræden af arbejdsmarkedet.

Der skal gives betydeligt udvidede muligheder for at yde  løntilskud til arbejdsgivere, der ansætter udviklingshæmmede i job med løntilskud.

Der skal generelt ses på, hvorledes de udviklingshæmmedes adgang til arbejdsmarkedet kan fremmes, så de får mulighed for at realisere deres drømme om et inkluderet arbejdsliv.

Kom så i gang
Det her behøver ikke nødvendigvis at koste en Storebæltsbro. Hvis økonomer fra Beskæftigelsesministeriet og Socialministeriet satte sig ned og regnede på det rent samfundsøkonomisk,  ville de sikkert få røde øre over ikke at have ændret forholdene for længe siden. Ændringer, der både ville understøtte regeringens arbejdsmarkedspolitik, og sikre rettighederne for en gruppe, der mere end andre er omfattet af den FN-konvention, som Folketinget netop har ratificeret:

‘Deltagerstaterne anerkender retten for personer med handicap til at arbejde på lige fod med andre, hvilket omfatter retten til at kunne tjene til livets ophold ved beskæftigelse, som de selv frit vælger eller påtager sig på et arbejdsmarked og i et arbejdsmiljø, der er åbent, inkluderende og tilgængeligt for personer med handicap. ‘

Lad os også få noget Lifeworks for udviklingshæmmede i Danmark! Lad folk med downs syndrom og andre udviklingshæmmede få en plads på arbejdsmarkedet blandt os andre. Lad os gå fra ord til handling!

Se mere på www.lifeworks.org eller ­www.eusedenmark.dk