icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Enkeltmandsprojekter

Regionerne vil samle tilbuddene

De dyre enkeltmandsprojekter skal samles i større enheder i regionerne. 'God ide', siger Socialpædagogernes formand

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 25-2010 /

Danske Regioner foreslår i et nyt udspil, at de dyre enkeltmandsprojekter bliver samlet i større enheder, der er tilknyttet en moder-institution, og som drives af regionerne. 

Enkeltmandsprojekter bliver især etableret over for borgere, der har en så problemskabende adfærd, at de bor isoleret fra andre. De større enheder vil give borgerne bedre rammer, og det vil skabe et bedre arbejdsmiljø  for medarbejderne, skriver regionerne.

Ifølge regionernes beregninger kan en særforanstaltning for borgere med udadreagerende adfærd koste op mod 7 millioner kroner om året, og de samlede udgifter til området skønnes at ligge på omkring 870 millioner kroner årligt.

I Socialpædagogerne er der stor tilfredshed med udspillet fra regionerne. Formand Benny Andersen:

– Vi hilser det velkomment og er enige i, at regionerne har vist sig gode til at løfte opgaven. Vi minder desuden om, at flere af dem har gode erfaringer med at oprette og drive tilbud, der samler de dyre enkeltmandsprojekter.

Faglighed og færre penge

Der er også penge at spare ved at samle flere enkeltmandsprojekter i samme enhed. Flemming Stenild, formand for Social- og Psykiatriudvalget i Danske Regioner, siger:

– Når flere enkeltmandsprojekter samles i større enheder, er det faktisk muligt at få økonomi og faglig kvalitet til at gå hånd i hånd. Samtidig med at borgeren tilbydes et højt specialiseret tilbud, kan udgifterne til personale og drift reduceres væsentligt. 

Besparelserne skyldes primært fordele ved stordrift, hvor udgifter til nattevagter, tilkaldevagter og husleje bliver reduceret, når flere borgere bor sammen.

– Med regionernes store optageområde har vi forudsætningerne for at samle flere borgere i et samlet tilbud. Regionerne er derfor også villige til i samarbejde med kommunerne at påtage sig et større  ansvar på det højt specialiserede socialområde, siger Flemming Stenild.

Hvis flere enkeltmandsprojekter skal samles i et fælles tilbud, kræver det, at kommunerne arbejder sammen i tværkommunale løsninger, eller at regionerne løser opgaven.

Flemming Stenild:

 – Udviklingen på det sociale område er bekymrende. I disse år ser vi en stigende afspecialisering, hvor borgerne ikke altid får det optimale faglige tilbud. Når vi taler om svært handicappede og udadreagerende borgere, er det vigtigt, at tilbuddet er skræddersyet til den enkelte, og at fokus er på at udvikle og forbedre borgerens situation. Ved at samle særforanstaltninger i større enheder kan vi yde det rette faglige tilbud. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik