icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Kommunal økonomi

KL: Specialområdet kræver specielle løsninger

Forud for forhandlingerne mellem regeringen og KL udbrød der – ikke uventet – talkrig mellem parterne

  • Af Jens Nielsen
  • 11-2010 /

Opgørelsen for kommunernes økonomi I 2009 viste en samlet budgetoverskridelse på 4,9 milliarder i forhold til det aftalte. Det fik prompte finansminister Claus Hjort Frederiksen til at afkræve KL en forklaring, før regeringen overhovedet ville sætte sig til forhandlingsbordet og snakke om næste års budgetter.

– Det er svært at se formålet med at indgå aftaler, når kommune rne efterfølgende i den grad ignorerer de indgåede aftaler, sagde Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

Ud over nogle regnskabstekniske om posteringer af store engangsudgifter, der belaster 2009-regnskaberne, så hæfter KL hæfter sig ved, at udgifterne til voksne med særlige behov sprængte budget terne med 8,4 procent.

- Udgifterne til det specialiserede sociale område stiger fortsat meget kraftigt trods en ihærdig indsats i rigtig mange kommuner. Denne udvikling skal vendes, men det kræver et længere og sejere træk, end vi alle troede sidste år, siger KL’s formand Jan Trøjborg (S), der vil gore emnet til et centralt tema under økonomiforhandlingerne.

Det er ikke en opgave, som kommunerne kan løse alene. For det første må bade regeringen og KL erkende, at der er elementer, der presser udgifterne voldsomt i vejret. Men det bør ikke få politikerne I kommunerne og på Christiansborg til at sidde med hænderne I skødet, siger KL-formanden til nyhedsmagasinet Danske Kommuner.

KL vil nu møde op med tre centrale krav til regeringen for at forhindre, at regeringens nulvækst kommer til at gå ud over daginstitutioner og folkeskoler.

Øverst på listen er det specialiserede socialområde og de stadig flere dyre anbringelser af børn og behandling af hjerneskadede.

– Vi har brug for hjælp til, at niveauet bliver økonomisk håndterbart på et rimeligt niveau. Vi skal holde en standard, som er ok, men som ikke nødvendigvis skal forbedres med ti procent om året, sagde han til Berlingske Tidende.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser på forhånd alle tre krav.

Jeg vil ønske, at jeg kunne sige til Jan Trøjborg, at økonomien kørte ligesom i de glade tider, men svaret er nej. Der er ingen nemme penge på det her område. Jeg har ikke noget valg som finansminister. Jeg er nødt til at prioritere, siger han til avisen.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik