icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Læserbrev

Hvad sker der i Horsens Kommune?

  • Af kredsformand Verne Pedersen, Socialpædagogerne Østjylland
  • 22-2010 /

Kære Jan Trøjborg. Vi læser i Horsens Folkeblad, at I er blevet underkendt af Det Sociale Nævn i seks ud af tyve sager, hvor I vil trække unge hjem fra pædagogiske opholdssteder til et lokalt værelse eller en hybel. Unge mennesker I selv har anbragt. Og vi tillader os at formode, at I fagligt har vurderet, at de unge mennesker har brug for et socialpædagogisk tilbud, hvor de har mulighed for at få den nødvendige pædagogiske støtte og guidning i hverdagen. Ellers havde I vel ikke gjort det.

Hvad er det, der sker i din kommune, Jan Trøjborg?

Vi læser også, at I valgte at hjemtage en prøveløsladt 17-årig fra det pædagogiske opholdssted Kanonen på trods af advarsler fra både Kriminalforsorgen og Kanonens ledelse. Desværre gik det galt for den 17-årige, så han nu kan se frem til en fængselsdom for vold.

På trods af det udtaler Børn og Ungedirektør Kjeld Kristiansen, at han mener, at I kunne tilbyde den unge mand en mere relevant indsats. Og I mente, at det var bedre, at han lærte at begå sig i Horsens, hvor han skal fungere fremadrettet. Vi synes, at omkostningen blev stor for den unge mand. Alt for stor.

Hvad er det, der sker i din kommune, Jan Trøjborg?

Vi læser videre, at I vil revisitere 240 voksne handicappede Horsens‐borgere, som er anbragt i sociale tilbud uden for kommunen for at se, om I kan spare millioner af kroner. Som din formand for udvalget for sundhed og socialservice Charlotte Juhl Andersen (S) siger, så har det aldrig været meningen, at regionerne, private og andre kommuner skal tjene penge på jer.

Her er vi nødt til at råbe op. Det har aldrig været meningen, at voksne handicappedes tilbud om bolig og personlig støtte alene skal bestemmes af prisen på tilbuddet. Det skal bestemmes af de behov, den enkelte borger har. Det står højt og tydeligt i serviceloven.

Nu er det så heldigt, at kommunen ikke kan tvangsforflytte borgere over 18 år, fordi de bor i deres eget hjem, og det kan I ikke tvinge dem væk fra. Det står i lejeloven. Men så vil I i stedet flytte borgere i midlertidige botilbud og dagtilbud til billigere lokale tilbud. Hvad er de faglige vurderinger for det? Det har vi svært ved at få øje på.

Hvad er det, der sker i din kommune, Jan Trøjborg?

Vi er dybt forundret over, at Horsens Kommune kun tænker i økonomi. I fokuserer udelukkende på, hvor billigt I kan gøre det i forhold til jeres mest sårbare borgere. Vi anerkender, at den borgerlige regering holder kommunerne i urimeligt stramme tøjler, men det berettiger jer ikke til at tilsidesætte faglige begrundelser – udelukkende for at spare penge.

Det er en uanstændig socialpolitik, som i høj grad går ud over de mennesker, der har allermest brug for kommunens støtte. De har nemlig ikke stærke organisationer eller forældre, som kan råbe op for dem. Derfor er de også nemme ofre for kommunens nedskæringspolitik.

Vi kan godt forstå, at udvalgsformand Charlotte Juhl Andersen holder vejret i øjeblikket. Det gør vi også. Og vi frygter det værste for den fremtid, som både de udsatte borgere og medarbejderne på det sociale område kan se frem til i Horsens Kommune.

Kære Jan Trøjborg. Hvordan kan du som socialdemokratisk borgmester og formand for KL se på, hvad der sker i din egen kommune?