icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Skanderborg kommune

Der skal to til et godt samarbejde

Både medarbejder og ledelse skal huske at bruge MED-udvalgene, når de skal fastlægge samarbejdet

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 25-2010 /

To skal der til. Både til en god kop kaffe og et godt samarbejde. Og det sidste var åbenlyst ikke til stede, da Jette Vex, som vi beskriver i artiklen ved siden af, blev fyret fra et arbejde, som hun har passet upåklageligt i de foregående ni år.

Men en kommunesammenlægning og dermed ny kultur i socialpsykiatrien i spændte ben for et samarbejde, der ellers havde fungeret i ni år uden nogen som helst anmærkning i Jettes karakterbog.

Efter knap tre år i den nye Skanderborg Kommune blev Jette fyret, og ledelsen gav som begrundelse, at ‘socialpsykiatrien ikke har tillid til, at det fremtidige samarbejde vil kunne komme til at fungere’.

Men der skal ikke kun være to til et godt samarbejde, der skal også være klare spilleregler for, hvordan samarbejdet fungerer, fortæller faglig konsulent hos Socialpædagogerne, Kjeld Sandahl Skov.

Og det var der tilsyneladende ikke i tilfældet med Jette. I hvert fald er der ikke noget, der tyder på, at MED-udvalget blev inddraget, da der efter kommunesammenlægningen skulle lægges nye retningslinjer for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i socialpsykiatrien i Ry, hvor Jette arbejdede.

Kjeld Sandahl Skov siger:

– Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse – i daglig tale MED-aftalen – er såvel arbejdsgiverens som de ansattes redskab til at aftale spilleregler eller retningslinjer for, hvordan samarbejdet skal foregå i den enkelte kommune eller region og ude på arbejdspladserne.

MED-aftalens §6 om medindflydelse og medbestemmelse fastlægger blandt andet, at der er en gensidig pligt til både at informere om og drøfte alle de forhold, der har betydning for arbejdsforholdene. Det gælder også for personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforholdene.

Desuden står der også i samme bestemmelse, at de ansatte har medbestemmelse omkring fastlæggelse af retningslinjerne for, hvordan informationen og drøftelserne skal foregå.

Nye ændringer skal drøftes

Kjeld Sandahl Skov peger på, at ledelsen har en skærpet pligt til at informere og drøfte de beslutninger, som kan medføre betydelige ændringer i arbejdets tilrettelæggelse og ansættelsesforholdene.  For eksempel er det en betydelig ændring, når socialpsykiatrien i Ry skal sammenlægges med de øvrige kommuner i Skanderborg Kommune.

– For at ledelsen kan træffe sine beslutninger på så veloplyst et grundlag som muligt, er det vigtigt, at medarbejderne udnytter deres ret til at drøfte forholdene og de mulige konsekvenser af de påtænkte beslutninger, inden ledelsen træffer sin endelige beslutning. Netop i forhold til at sikre høj faglighed og kvalitet i den socialpædagogiske indsats er det vigtigt, at socialpædagogerne gør krav på og udnytter denne ret.

– Socialpædagoger yder professionel omsorg og støtte på samfundets vegne. Socialpædagogers virke er dermed ikke et anliggende alene mellem den enkelte socialpædagog og den enkelte borger, men også udtryk for en virksomhed, hvor etisk bevidsthed og kollektiv refleksion er et afgørende kvalitetsaspekt i socialpædagogisk praksis, siger Kjeld Sandahl Skov.  —


Socialpædagogerne har vedtaget ‘Etisk værdigrundlag for socialpædagoger’. Dokumentet kan downloades på www.sl.dk/etik

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis