icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Stormøde

De vil holde sammen på Danmark

Der var rødt af faner og grønt af -menneskers håb, da mere end 3.500 tillidsfolk var samlet til stormøde i Fredericia

  • Af Hanne Sørensen Smith
  • 11-2010 /

Gennem det gule mælkebøtteland og det lysegule rapsland styrede busser, biler og tog mod Messecenter Fredericia torsdag morgen.

Frem tonede flere kulører. Der blev rødt af faner og grønt af menneskers håb, og det var næsten som om, det var 1. maj. Men det havde det jo lige været, og heldigvis kommer der en ny til næste år igen.

At regeringen derimod er so last year var der absolut ingen tvivl om blandt de 3.500 mennesker med t-shirts i alskens farver og med alskens slogans, der var til at forstå. ‘Hold sammen på Danmark’ hed det store tillidsmandsmøde. ‘Vi vælger velfærden’ sagde 11 forbund til hinanden, og det gav genlyd i Messecenter Fredericia, da deres mange medlemmer, der repræsenterede mange, mange flere medlemmer svarede ‘JA’.

FOA-formand Dennis Kristensen sagde på vegne af LO-forbundene, at de fleste danskere hellere vil sikre velfærden end have skattelettelser og gjorde den klappende forsamling opmærksom på, at det var danskerne, der blev klappet for:

– Sådan har danskerne det altså, og det må Christiansborg rette ind efter. For det vil tage mindst ti år at rette op til 2007-2008 niveau, hvis de her planlagte besparelser gennemføres. Det må ikke ske, sagde Dennis Kristensen.

Og lærernes formand, Anders Bondo Christensen, der talte på vegne af FTF-forbundene, angav også retningen:

– Danmark skal investere sig ud af krisen i stedet for at afvikle den offentlige sektor.

Socialpædagogerne var repræsenteret på stormødet af 300 TR’er og kredsrepræsentanter samt Forrentningsudvalget. Vi fangede fem af dem:

Jan Vestergaard, Døgncentret for Børn og Unge, er fællestillidsrepræsentant i Esbjerg Kommune, og han udtrykte håb om, at Hold sammen på Danmark-initiativet kan påvirke det politiske billede:

– Det er vigtigt at vise flaget. Vores problemer ude i kommunerne skyldes jo ikke lokalpolitik, men Christiansborg. Vi skal have en ny regering og have lagt linjen om til en tænkning uden skattestop. Jeg håber det her møde har effekt. Vi er 3.500 her, det må da kunne råbe politikerne op og få nogle i befolkningen til at flytte deres stemmer, sagde han.

Mona Ladegaard, tillidsrepræsentant på Specialbørnehjemmet i Støvring, pegede på de aktuelle forhandlinger om kommunernes økonomi som begrundelsen for at bakke op om initiativet:

– Jeg er her på grund af regeringens udspil i forhold til forhandlingerne om økonomi med kommunerne. Jeg er bange for, at det kommer til at gå ud over de mest sårbare. Vi er jo allerede i den grad købmænd ude på institutionerne, og kommunerne har ikke råd. Skal vi så bare sænke niveauet. Nej, problemet ligger et andet sted. Jeg håber, det her møde hjælper, når vi er så mange. For hvis vi bare bliver hjemme, så tror Løkke jo, at det finder vi os nok i. Så ja: Jeg protesterer, erklærede hun.

Tue Ærsøe, fællestillidsrepræsentant i Ringsted Kommune, understregede behovet for et alternativ til den nuværende regerings politik:

– Jeg støtter tiltaget ‘Hold sammen på Danmark’. Det nytter ikke noget med offentlige nedskæringer. Der er prioriteret forkert med skattelettelser til de rigeste. Det er regeringens valg. De vil have en minimalstat, men det tager lang tid for dem at få den igennem via salamitaktikken. Jeg håber, at det her møde betyder en masse positive udmeldinger om, hvad vi til dagligt gør for velfærden som ansatte i det danske fællesskab. Der er så klart et alternativ til den regering, sagde Tue Ærsøe.

De to kolleger Christina Olsen og Majken Rasmussen fra Bofamiko, der er et bofællesskab for udviklingshæmmede i Fåborg-Midtfyn Kommune mente også, at regeringen har hele ansvaret for, at presset i hverdagen er så stort – for både borgere og medarbejdere:

– Vi er her på grund af de forringelser, der går ud over vores beboere og vores velfærd. Vi vil gerne vise vores utilfredshed ved at møde op. Vi ser det som regeringens ansvar, at der ikke følger ressourcer med ud til kommunernes opgaver. Hos os har vi sat kolleger ned i tid. Den pædagogiske spisetræning ryger nu. Vikarbudgettet er så stramt, at vi tit er alene på arbejde og ikke synes, vi kan være syge. Vi tager ikke på koloni eller ferie mere. Jo, vores mål er at vælte regeringen i dag. Intet mindre! 

Læs mere på www.sl.dk/stormøde

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik, Forbund og a-kasse