icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsløshed

For stor til et job

Flere undersøgelser dokumenterer, at overvægtige vælges fra på grund af vægten, og formanden for de overvægtiges landsforening vurderer, at det er blevet værre med krisen. Usikkerhed om betydningen på det socialpædagogiske område

  • Af Maria Rørbæk
  • 24-2011 /

For nogle år siden sendte en gruppe svenske forskere omkring 2.000 jobansøgninger af sted. Ikke for at få et nyt arbejde, men for at undersøge, hvilken betydning overflødige kilo har i kampen om jobbene.

Til hver stilling lavede de to fiktive ansøgninger, der beskrev ansøgere med nogenlunde lige gode kvalifikationer. Bagefter trak de lod, og satte et billede af en overvægtig på den ene ansøgning – og et billede af en normalvægtig på den anden.

Da de bagefter sammenlignede de to grupper, var tendensen tydelig:

Flere normalvægtige blev kaldt til samtale, og flere overvægtige fik med det samme afslag.

I alt var chancen for bare at nå igennem første forhindring og blive kaldt til samtale 22 pct. større for de normalvægtige end for de overvægtige.

Og de svenske forskere vurderer, at forskellen mellem overvægtige og ikke-overvægtiges chancer for at få job, er endnu større i virkeligheden end det kommer frem i undersøgelsen.

– I undersøgelsen er det et billede af ansøgeren, der bliver brugt til at vise, at han/hun er overvægtig, men det er ikke sikkert, at arbejdsgiveren fanger signalet – måske lægger arbejdsgiveren først mærke til overvægten, når vedkommende dukker op til jobsamtalen, skriver de i rapporten om undersøgelsen.

Råd til overvægtige jobansøgere


Jobkonsulent Janne Rubin fra Socialpædagogernes A-kasse: Vær ærlig om overvægten, og skriv det i ansøgningen, så arbejdsgiveren ikke bliver overrasket, når de ser dig. Så fylder det mindre til selve samtalen.

Formanden for Landsforeningen for overvægtige, Adipositasforeningen, Birgitte Hansen: Vær realistisk og søg de stillinger, hvor overvægten betyder mindst for udførelsen af jobbet. Hvis du ikke har den mobilitet, der skal til, gælder det om at søge noget andet.

 

Ledere vil ikke ansætte

Den svenske undersøgelse, der blev lavet fra Kalmar Universitet i 2006, er bare en af flere, der alle viser samme tendens: Jobchancerne forringes, når man har mange kilo på sidebenene. For eksempel viser en helt ny spørgeundersøgelse fra Ledernes Organisation i Danmark, at hver sjette leder i Danmark helt afviser at ansætte en svært overvægtig – og at hver tredje i nogen grad vil undgå det.

Da Berlingske Research i 2010 gennemførte en rundspørge blandt 185 virksomhedsledere, svarede seks ud af ti, at de hellere ville ansætte en normalvægtig end en overvægtig, hvis kompetencerne ellers var de samme. Og begrundelserne var fx: ‘Overvægt giver generelt mere sygdom og hermed mere fravær’. ‘Overvægt er en del af personens psykiske tilstand, og en overvægtig er ikke 100 procent i harmoni med sin krop og sjæl’. ‘I vores virksomhed er der mange repræsentative opgaver, som det er svært at sende en svær overvægtig person ud på’. ‘Normalvægtige kan flytte sig hurtigere. Det giver mere effektivitet’.

Overvægt og helbred


Overvægt øger statistisk set risikoen for helbredsmæssige begrænsninger i arbejdet. Det konkluderer økonom Jane Greve fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der i 2008 gennemgik international litteratur om betydningen af overvægt på arbejdsmarkedet. Men hun slår samtidig fast, at ‘det ikke er alle overvægtige, der er syge, og har flere sygedage end normalvægtige’. Med andre ord: Overvægten er synlig – den konkrete helbredsrisiko er det ikke.

Kilde: Jane Greve: Obesity and labour market outcomes in Demark, Economics & Human Biology, 2008

 

Værre med krisen

Blandt mindretallet, der altså ikke ville lade vægten spille ind, lød begrundelserne: ‘Ikke at ansætte en person på grund af overvægt er diskrimination, som jeg klart tager afstand fra’. ‘Hvis to kandidater har samme kompetencer, har overvægten ingen indflydelse. Kemien tæller’. ‘Valget skal falde på den medarbejder, der socialt, fagligt og erfaringsmæssigt bedst passer ind i virksomheden uanset vægt’.

Formanden for Landsforeningen for overvægtige, Adipositasforeningen, Birgitte Hansen, nikker genkendende til problemstillingen – og vurderer, at det med den økonomiske krise er blevet endnu sværere for overvægtige at få job.

– Det er klart min fornemmelse, at det strammer endnu mere til, når der er rift om pladserne på arbejdsmarkedet. For når man er svært overvægtig, har man på forhånd nogle minuspoint – blandt andet fordi, arbejdsgiveren forventer, at der er større risiko for sygefravær. Og når arbejdsgiverne i krisetider kan vælge imellem et stort udbud af arbejdskraft, ja, så vælger de ofte det sikre. Men vi synes selvfølgelig, at arbejdsmarkedet burde kunne rumme mange forskellige profiler, siger hun.

Birgitte Hansen pointerer, at et særligt problem ved overvægt er, at det er umuligt at skjule: 

– Man kan gå med mange andre skavanker, som ikke er så synlige i en jobsamtale – fx depression, sukkersyge, gigt eller lignende, men hvis man er overvægtig, er der kontant afregning. Så kan det ses med det samme.

Når det specifikt gælder det socialpædagogiske område ved ingen med sikkerhed, hvor stor betydning overvægt har for at få job.

Socialpædagogen har foretaget en rundringning til en række jobkonsulenter i Socialpædagogernes A-kasse, men de færreste kan give et klart svar. Som Christian Brusgaard, der sidder på kontoret i Kreds Nordjylland udtrykker det:

– Jeg kan hverken sige, at det er et problem eller at det ikke er et problem. Det er ikke rigtig noget, der har været på dagsordenen.

En undtagelse er jobkonsulent Janne Rubin, der sidder på kredskontoret i Ringsted. Hun siger: 

– Jeg kan se, at det er blevet endnu sværere for overvægtige at få job nu, hvor arbejdsgiverne kan vælge og vrage. Inden for pædagogfaget burde der måske også være plads til nogle, der er lidt anderledes, men især i disse dage, er der det ikke nødvendigvis. 


Den svenske undersøgelse er beskrevet på engelsk i ‘Evidence of Unequal Treatment in Hiring against Obese Applicants’. Find den via www.kortlink.dk/9yr4

Berlingske Research undersøgelse er beskrevet i artiklen: ‘Arbejdsgivere foretrækker at hyre slanke medarbejdere’. Find den via www.kortlink.dk/9y3h

 

Diskuter dilemmaet på facebook: Bør overvægt tælle med, når arbejdsgiveren vælger, hvem der skal ansættes?


Flere undersøgelser viser, at overvægtige har sværere ved at få job – er det i orden, at en arbejdsgiver fravælger ansøgere på grund af deres vægt?

Deltag i debatten på facebook / se hvordan på www.sl.dk/facebook

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ledighed