icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Globale stemmer

Flere og flere hjemløse i Ungarn

Ungarn er blevet hårdt ramt af den verdensomspændende økonomiske krise, og flere og flere ungarere ender som hjemløse på gaden. Det har øget presset på Budapests centre for hjemløse, hvor ungarske socialpædagoger arbejder i døgndrift

  • Af Ota Tiefenböck
  • 01-2011 /

Centret for hjemløse på Kürt Utca i den ungarske hovedstad Budapest summer af aktivitet fra den tidlige morgenstund. Mænd og kvinder, der slæber på poser og tasker med deres personlige ejendele, og hvis tøj og ansigtsudtryk ikke efterlader nogen tvivl om, at de lever et hårdt liv på bunden af samfundet, kommer her  for at få et pusterum fra livet på gaden. Centret har flere forskellige tilbud for hjemløse, blandt andet et varmt måltid dagligt, og bliver flittigt benyttet fra morgen til aften.

– Vi få besøg af omkring 200 mennesker hver dag. Folk kommer her for at tage et bad, få vasket tøj, få et varmt måltid eller for at få hjælp til at løse af nogle af de problemer, de har. Det kan være at få lavet et id-kort, få hjælp til at skrive et brev til myndighederne eller noget helt tredje. Men de kan også bare slappe af her, gå på internettet, læse en bog, eller se en film i et af vores frirum. Alt her i huset er gratis og til fri afbenyttelse, fortæller den 36-årige socialpædagog Boros Györgyi.

Hun er uddannet socialpædagog fra Universitetet i Budapest og har arbejdet i centret på Kürt Utca de sidste fire år. Hun er ikke i tvivl om, at det i løbet af det sidste års tid er blevet en større og større udfordring for centrets medarbejdere at hjælpe de mange hjemløse, der hver dag banker på centrets dør. Der kommer nemlig hele tiden  flere hjemløse til, men de økonomiske bevillinger følger ikke med i samme tempo.

– Vi registrerer et stigende antal hjemløse. Det skønnes, at der bare i Budapest er omkring 10.000 hjemløse i dag, så det er blevet en stor udfordring for os. Både arbejdsmæssigt, men også økonomisk, da vores bevillinger bliver beskåret konstant, fortæller Boros Györgyi.

Ungarn er hårdt ramt af den verdensomspændende økonomiske krise, og mange ungarere har sværere og sværere ved at klare de grundlæggende leveomkostninger. Flere og flere ender som hjemløse på gaden.

Livet på gaden er samtidig blevet en større udfordring i dagens Ungarn, siden en højre-nationalistisk regering kom til magten i februar. Den nye regering ønsker at tegne et billede af Ungarn som et velfungerende land uden nævneværdige sociale problemer, og i sådan et billede er der ikke plads til marginaliserede grupper som hjemløse.

De hjemløse fortrænges derfor fra byernes gader og stræder ved at blive idømt bøder for at tigge, for at søge efter madrester i skraldespande eller for at ligge på offentlige steder i centrum af de store byer. Det er med til at øge presset på hovedstadens centre for hjemløse.

Flere aktiviteter

Centret Kürt Utca ligger i det centrale Budapest og beskæftiger omkring 20 medarbejdere. Seks af dem har en socialpædagogisk uddannelse. Nogle af dem arbejder på selve centret, andre som opsøgende gademedarbejdere. Centret har to afdelinger, samt en krise-bil, som dag og nat kører rundt i Budapests syvende distrikt, hvor centret ligger, og skal tage sig af akutte tilfælde.

– Vi har en fast klientel her på centret, samt ude i gaderne, hvor vores medarbejdere opsøger de hjemløse på deres tilholdssteder. Nogle af vores klienter ønsker ikke at komme her, eller er ikke i stand til at komme, så det er nødvendigt at have gademedarbejdere ude i marken. På den måde ved vi, hvad der sker rundt omkring og kan hjælpe, hvis der er behov for det, fortæller Boros Györgyi.

Og behovet er blevet stort i dagens Ungarn. Under det tidligere kommunistiske styre havde alle ungarere ret til arbejde og bolig, og hjemløshed har været et ukendt fænomen i landet.

– Det var staten og kommunerne, der ejede lejlighederne, og alle havde et sted at bo. Efter de politiske omvæltninger havde staten og kommunerne ikke længere råd til at vedligeholde og renovere deres mange ejendomme og lejligheder, og blev nødt til at sælge dem til private. Det har presset huslejepriserne i vejret og resulteret i, at mange ikke har råd til at betale deres husleje og derfor ender på gaden, fortæller Boros Györgyi.

Boros György beskriver en typisk hjemløs i Ungarn som en mand, der har været i gennem en skilsmisse og er blevet fyret fra sit arbejde, folk med alkoholproblemer og ensomme mennesker uden familie.

De mange hjemløse har været en stor udfordring for landets skiftende regeringer. Der er i  øjeblikket 20 centre for hjemløse i Budapest, og deres kapacitet står langt fra mål med det enorme behov, der stiger år for år.

Hjælp til selvhjælp

Socialpædagog Robert Kovessy, som arbejder på det nærliggende Nyugati Center for hjemløse, nikker genkendende til de stadig stigende problemer. Nyugati Centret, som består af en dag-afdeling og døgn-afdeling, hvor de hjemløse både får en seng og faste måltider, har ligeledes registreret et stigende antal hjemløse. Det er især centrets døgnafdeling, der er i høj kurs blandt Budapests hjemløse.

– Vi er nødt til at afvise folk, vi har plads til 66 mennesker, og det er langtfra nok til, at vi kan tage imod alle. Derfor er vores døgnafdeling forbeholdt folk med helbredsmæssige problemer, folk, der af en eller anden grund er fysisk svækket, folk med andre væsentlige problemer, eller for folk, der har været på gaden alt for længe og har brug for et pusterum, fortæller Robert Kovessy.

Robert Kovessy har arbejdet på Nyugati Centret i et år. Før arbejdede han på et hjem for folk med forskellige former for misbrug – alkoholikere, narkomaner og ludomaner. I centret står han blandt andet for planlægning og gennemførelse af forskellige terapiprogrammer og kurser, som har til formål at få de hjemløse væk fra livet på gaden.

– Hele centrets virke er baseret på at få de hjemløse i gang igen. Vi vil gerne motivere folk, så de kan klare sig igen. Til det formål arrangerer vi eksempelvis jobsøgningskurser og arbejder med forskellige kreative terapiformer, som har til formål at styrke vores klienters selvtillid, fortæller Robert Kovessy og tilføjer:

– Samme holdning har vi omkring uddeling af mad. Vi laver mad til vores fastboende klienter, men tilbyder ikke mad til klienterne fra dagcentret. Vi vil ikke give dem alt, så de mister interessen for at klare sig selv. Det er den pædagogiske holdning, som går hele vejen i gennem her, siger Robert Kovessy.