icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Satspuljen

Så blev de svage da vist lige glemt

Det specialiserede område fylder ikke meget i satspuljeforliget, mener Socialpædagogerne. ‘Vi venter utålmodigt på, at regeringen kommer med de initiativer, den lagde op til i regeringsgrundlaget’, siger Benny Andersen

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 24-2011 /

Der er bestemt ingen grund til at hæve armene i begejstring over det forlig, som partierne bag satspuljen indgik midt i november, mener Socialpædagogerne. 

– Der er da positive indslag i aftalen, men det store billede er spinkelt og skuffende og lever ikke op til de gode takter i regeringsgrundlaget, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

– Det er stort set umuligt at finde noget i aftalen, der bygger på regeringsgrundlagets løfter om initiativer, der grundlæggende fokuserer på det specialiserede sociale område.

Socialpædagogerne havde forventet, at de gode takter i regeringsgrundlaget blev fulgt op i forliget. I grundlaget blev der blandt andet lagt op til en gennemgribende analyse af det særlige sociale området, fortæller Benny Andersen.

– En analyse skal blandt andet se på organiseringen og finansieringen af både børneunge-området og hele voksen-handicap-området.

I regeringsgrundlaget blev det fremhævet, at en analyse skulle føre frem til en socialreform med en bedre sammenhæng mellem en tidlig forebyggende indsats, brugerindflydelse, kvalitet, faglighed og de overordnede økonomiske rammer.

– Men de signaler skal man lede længe efter i satspuljeaftalen, siger Benny Andersen.

Regeringen lagde også op til at styrke den tidlige indsats over for udsatte børn og unge og sikre bedre efterværnsordninger for unge, der har været anbragt.

– Men det er altså spinkelt, hvad der er sneget med i aftalen om efterværn, siger han.

Heller ikke de unge, der har været anbragt, har fået megen opmærksomhed i satspuljeforliget. Der står, at de har ret til en kontaktperson et år efter anbringelsen, men det er alt for lidt, mener Benny Andersen:

– Det er naturligvis bedre end ingenting, men det er slet ikke nok.

Socialpædagogerne er til gengæld tilfredse med, at der er afsat penge til kampagner, der skal bekæmpe fordomme og skadelig praksis over for personer med handicap og fortælle om rettighederne for mennesker med handicap, sådan som det er nævnt i FN’s Handicapkonvention. 

Man hilser også velkommen, at en ledsageordningen for børn og unge med funktionsnedsættelser udvides, så også børn og unge mellem 12 og 15 år kan få en ledsager og på den måde få bedre mulighed for at deltage i samfundslivet.

– Alt i alt rummer satspuljeaftalen en del udmærkede initiativer, som jeg er glad for. Alligevel er det et noget skuffende resultat, man er nået frem til. Så vi venter utålmodigt på, at regeringen kommer med de initiativer, den lagde op til i regeringsgrundlaget, siger Benny Andersen. 


Satspuljeforliget kan læses på Socialministeriets hjemmeside: www.sm.dk/satspuljeforlig 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik