icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udviklingshæmmede misbrugere

Behandling i øjenhøjde

Misbrug er et stort problem for nogle udviklingshæmmede, og ULF har forgæves forsøgt at få kommunerne med i et fællesprojekt om en misbrugsbehandling. Men de melder hus forbi

  • Af Maria Rørbæk og Lone Marie Pedersen
  • 08-2011 /

Der var engang en udviklingshæmmet misbruger, som henvendte sig til Anonyme Alkoholikere (AA) for at snakke med andre om sit misbrugsproblem. Hun var ikke særlig udviklingshæmmet, men alligevel nok til at falde uden for normen. Der var ingen, som talte med hende, og hun følte sig meget udenfor. Hun mødte kun op denne ene gang.

Historien er autentisk og bliver fortalt af politisk rådgiver i ULF (Udviklingshæmmedes Landsforbund) Jane Jensen.

Her kender man kun alt for godt til misbrugsproblemer blandt medlemmerne, og kun en forsvindende lille del kommer i antabus hos egen læge. ULF selv forsøger via hjemmesiden at gøre opmærksom på problemet, blandt andet i form af en tegneserie. Men en decideret alkoholbehandling findes ikke for den her gruppe, kan Jane Jensen fortælle. Derfor har ULF også forsøgt at appellere til kommunerne, der inden for en måned er forpligtet til at stille med en behandlingsgaranti til alle misbrugere. ULF har opfordret kommunerne til at gå med i et fælles projekt om at etablere et behandlingstilbud, der er målrettet den her gruppe. For alene magter ULF ikke at løse opgaven, fortæller Jane Jensen.

– Men kommunerne svarer tilbage, at de ikke mener, de har et problem. De synes selv, de har  løst det ved at ansætte personale til at støtte udviklingshæmmede. Vi har svaret, at det er ikke nok. Det er vigtigt, der er nogen, som kender til misbrugsbehandling for udviklingshæmmede, siger Jane Jensen.

– Vi arbejder på at få hjælp i øjenhøjde, og vi vil gerne etablere vores egen AA. Vi mangler et system, hvor man kan være med i en gruppe. Hvis for eksempel normale har mistet et familiemedlem, kan de komme med i en sorggruppe, eller hvis de har misbrugsproblemer. Men den slags eksisterer slet ikke for udviklingshæmmede, siger Jane Jensen.

ULF har tidligere søgt sundhedsministeriet om penge til et misbrugsprojekt, men har fået afslag.  

– Vi får ikke penge, før der er nogen i samfundet, som kan se, det er et problem. Synet på udviklingshæmmede er ofte, at de koster samfundet penge, og de kan ikke bidrage med andet end omkostninger, siger Jane Jensen.  

Drikker af ensomhed

Som artiklerne ved siden af viser, så oplever fagfolk, at misbrug er et stigende problem blandt udviklingshæmmede. Samme erfaring har de i ULF. Det viser sig blandt andet på ferieture. En af grundene er måske, at flere og flere flytter alene i lejlighed i et almindeligt boligkompleks. Der er både hos den udviklingshæmmede og fra samfundets side et ønske om at blive integreret og være en del af bybilledet. Men bagsiden er ofte, at mange af dem bliver meget ensomme, fordi de ikke er i stand til at skabe sociale kontakter. Hertil kommer, at mange væresteder og cafeer for udviklingshæmmede de senere år er lukket, så de har ikke så mange muligheder for at finde venner blandt deres egne, fortæller Jane Jensen.  

– Der er ingen, der er så gode som udviklingshæmmede til at spejle sig i, hvad der er normalt, og når de ser, at andre unge drikker, så ‘smitter’ det af på dem, siger hun.

Læs mere


ULF har sat spot på udviklingshæmmede og misbrug og har blandt andet produceret en tegneserie, som kan downloades på www.ulf.dk

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik