icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udviklingshæmmedes helbred

Lægerne ønsker tættere kontakt

Det lokale lægehus har søgt Region Hovedstaden om lov til at lave årlige helbredsundersøgelser på beboerne på Boinstitutionen Stokholtbuen

  • Af Maria Rørbæk og Lone Marie Pedersen
  • 10-2011 /

Medarbejdere på Boinstitutionen Stokholtbuen i Herlev har sat fokus på beboernes helbred. Og det arbejde står de ikke alene med: Samme ønske har de praktiserende læger.

Læge Maria Joensen har på vegne af det lokale lægehus, Lægerne på Sct. Jacobsvej i Ballerup, meddelt, at de ønsker at komme tættere på beboerne og få et bedre samarbejde med personalet. De har derfor søgt Region Hovedstaden om tilladelse og økonomi til en gang om året at lave helbredsvurdering på hver enkelt beboer i lighed med de opsøgende besøg, lægerne laver på ældreområdet. Regionen har endnu ikke behandlet henvendelsen. 

– Vi vil gerne have et helhedsbillede på patienterne, og det har vi svært ved at få i den almindelige konsultation, hvor der er afsat 10-15 minutter til hver patient. Patienter fra Stokholtbuen har almindeligvis mere tid, men måske går halvdelen af tiden med at berolige patienten. De udviklingshæmmede er ofte svære at rumme i den almindelige lægekonsultation, og selv om vi prøver at lægge deres besøg i ydertiderne, er de ofte utrygge, siger Maria Joensen:

Lægehuset tilbyder beboerne en helbredsundersøgelse, som bliver foretaget i deres egen bolig, og de pårørende vil blive opfordret til at deltage, hvis der er noget, de gerne vil fortælle eller have svar på, fortæller hun.

Lægebesøget skal også bruges til at tjekke, om patienten får den rigtige medicin, fortæller Maria Joensen.

– Patienterne får rigtig meget medicin, der bliver ordineret af forskellige fagpersoner, for eksempel psykiatere. Vi har som praktiserende læger ansvaret for, at patienterne får den nødvendige medicin, og i den rigtige dosis.

Lægerne håber også med besøgene at få det helhedsblik, som der ikke er mulighed for i dag.

– Der er ikke altid ansat sundhedspersonale i botilbuddene, og det pædagogiske personale har ikke nødvendigvis de forudsætninger, der skal til for at se, om en beboer fejler noget, siger Marie Joensen.

På Stokholtbuen hilser medarbejderne Lægehusets initiativ velkommen.