icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Læserbrev

Velfærdsteknologi

  • Af Tue Byskov Bøtkjær, formand for det Centrale Handicapråd
  • 11-2012 /

Politikerne har masser af visioner. Deres embedsmænd laver masser af planer. Men det er mennesker med handicap, der i virkeligheden mærker, når teknologi og velfærd forenes på den bedste måde. Som socialpædagoger er I en stor del af den virkelighed. Sammen med brugerne oplever I, hvornår forskellige teknologiske løsninger virker på personer med handicap, og hvornår de ikke gør.

Debatten om velfærdsteknologi handler ikke om, hvorvidt teknologien skal indføres eller ej, men om hvordan teknologien bliver indført i menneskers liv og hverdag.

Lige nu er politikerne i gang med et initiativ til, hvordan danskerne i fremtiden skal gøre endnu mere brug af velfærdsteknologi. Det handler om at digitalisere hele velfærdsområdet – arbejdsgange, måder at kommunikere på og hjælpemidler skal være digitale. Det er et stort projekt, som vil berøre mange af dem, I hjælper i jeres arbejde.

Der kan være langt fra de store planer til den praktiske virkelighed. Derfor er det vigtigt, at brugernes ønsker og erfaringer bliver hørt. Og deres velfærd og jeres arbejde går hånd i hånd – hvis de teknologiske hjælpemidler fungerer, bliver brugernes livskvalitet højnet og jeres arbejdsgange lettere.

I Det Centrale Handicapråd (DCH) har vi forsøgt at inspirere politikerne. Vi har fx sendt et såkaldt refleksionspapir om velfærdsteknologi til Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager og finans-minister Bjarne Corydon, hvor vi fremhæver det, vi synes, er allervigtigst: At have fokus på brugerne og snakke med dem i beslutningsprocessen.

Det er jer, der er en del af hverdagen for landets mennesker med handicap. Brug jeres engagement i deres liv til at få brugerperspektivet frem, hvor I kan.


Du kan læse DCH’s reeksionspapir via www.kortlink.dk/az5r