icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Udviklingshæmmede

De lever længere og længere

Antallet af ældre udviklingshæmmede borgere er steget de seneste år. Desværre mangler det socialpædagogiske personale viden om alderdom, viser rapport

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 01-2012 /

Der bliver flere og flere ældre udviklingshæmmede, og der er behov for at få mere viden om, hvordan udviklingshæmmedes alderdom skal forløbe. Den gennemsnitlige levetid for udviklingshæmmede er gennem de seneste 50 år øget mere markant end for den øvrige del af befolkningen, og derfor kan man i dag tale om, at også udviklingshæmmede ældes og får nogle af alderdommens skavanker, som fx demens. Især i de seneste 10 år er levetiden blevet væsentligt forøget.

Det viser en undersøgelse om ældre udviklingshæmmede, som Socialstyrelsen i samarbejde med Jysk socialforsknings- og evalueringssamarbejde (JYFE) har udarbejdet.  Forskerne har dels spurgt kommunerne om deres billede af ældre udviklingshæmmede dels samlet demografisk data.

Undersøgelsen fremhæver to væsentlige træk: De ældre udviklingshæmmede er generelt udviklingshæmmede i en lettere grad, og en relativ stor andel udvikler demens – tre-fire gange så hyppigt som normalbefolkningen.

Ældrebolig uden for det normale

Svarene fra kommunerne viser, at der er brug for andre boligformer. Nogle kommuner svarer, at ældre udviklingshæmmede, især de demente, bor i kommunens plejecentre eller ældreboliger, men flere oplever dog denne boligløsning som utilstrækkelig og peger på, at de særlige behov, som udviklingshæmmede har, vanskeligt kan imødekommes i de almene tilbud. Desuden påpeger kommunerne, at socialpædagogerne mangler viden om ældre udviklingshæmmede. Der står i rapporten:

‘Med den stigende levealder er der behov for, at det pædagogiske personale kan vejlede den enkelte udviklingshæmmede om, hvad der sker med kroppen, når den ældes.’ 


Rapporten ‘Ældre udviklingshæmmede’ kan downloades på www.servicestyrelsen.dk (Servicestyrelsen hedder nu Socialstyrelsen, men i skrivende stund er hjemmesiden ikke ændret).

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpolitik