icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Dom understreger arbejdsgiveransvar

Det er ikke nok at sige: Pas på! Arbejdsgiveren skal sørge for, at arbejdsmiljøet er i orden. Ellers kan det komme til at koste dyrt, viser ny dom fra landsretten

  • Af Maria Rørbæk
  • 19-2013 /

Hvem har ansvaret, når en medarbejder falder på grund af en ødelagt træbelægning foran et botilbud – og medarbejderen er blevet gjort opmærksom på defekten?

Det spørgsmål har nu været helt oppe i landsretten.

I første omgang afviste arbejdsgiveren, Lolland Kommune, nemlig at betale, da Socialpædagogerne krævede erstatning til et medlem, der var faldet på grund af defekte brædder foran arbejdspladsen. Hun vidste godt, at der var en defekt, og burde have passet bedre på, lød argumentet.

Ikke egen skyld

Men nej, sådan er det ikke. Først byretten og siden landsretten har nu dømt kommunen til at betale en erstatning, der på grund af et kompliceret efterspil og langvarig sygemelding kan løbe op på mellem en og to mio. kr.

I landsrettens dom slås det fast, at der ikke er grundlag for at nedsætte erstatningsansvaret som følge af egen skyld hos medarbejderen.

Af domsudskriften fremgår det også, at medarbejderen på ulykkesdagen kom tilbage efter mere end to måneders sygemelding, hvor hun dog havde deltaget i teammøder hver 14. dag. Her var der især blevet talt om beboerne, men der var også almindelig snak om den defekte træbelægning – og kollegaerne talte om, at det var for dårligt, at det endnu ikke var blevet udbedret.

Socialpædagogerne ser dommen som en sejr for arbejdsmiljøet, og forbundets arbejdsmiljøkonsulent Tine Maj Holm siger:

– Det står i arbejdsmiljøloven, at arbejdsgiveren har ansvaret for, at arbejdet er tilrettelagt sundheds-og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Den forpligtelse er blevet understreget i dommen fra Østre Landsret. Det kan have konsekvenser for arbejdsgiveren, hvis man lader stå til og ikke sørger for, at rammerne for medarbejdernes udførelse af arbejdet er forsvarligt tilrettelagt.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø