icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Arbejdsmiljø

Socialpædagoger ligger i bunden

Arbejdsmiljøet bliver prioriteret – alligevel får socialpædagoger samlet set en bundplacering i DM i arbejdsmiljø. Det viser en undersøgelse fra Ugebrevet A4

  • Af Maria Rørbæk
  • 19-2013 /

Socialpædagoger hører blandt de faggrupper, der samlet set har det mest belastende arbejdsmiljø. Det er konklusionen på en undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af spørgeskemasvar fra 16.000 danskere – heraf dog kun 333 socialpædagoger.

A4 har analyseret, hvordan 54 forskellige faggrupper svarer på 124 spørgsmål stillet af det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og bagefter rangordnet faggrupperne. Og mens fx ledere, ingeniører og arkitekter ligger i top, skraber socialpædagoger bunden sammen med arbejdere i nærings- og nydelsesmiddelindustrien, postarbejdere, produktionsarbejdere og rengøringsassistenter.

Undersøgelsen skal dog tages med et gran salt, da der er større statistisk usikkerhed, jo færre besvarelser, der er i en faggruppe og i omtalen af undersøgelsen skriver A4 selv:

– Usikkerheden gør, at det er svært at sige præcist, hvilken placering de enkelte faggrupper har i arbejdsmiljø, men man kan i stedet se en tendens for, hvem der ligger i top, midt og bund.

Endvidere er rangordningen lavet sådan, at alle temaer i spørgeskemaundersøgelsen vægter det samme, og der er altså ikke taget hensyn til, om nogle former for arbejdsmiljømæssig belastning er værre end andre.

Følelsesmæssige krav

Når gruppen af socialpædagoger scorer lavt, skyldes det bl.a. en bundplacering i kategorierne ‘følelsesmæssige krav’ og ‘negative handlinger og konflikter’.

Eksempelvis skal den gennemsnitlige socialpædagog meget ofte forholde sig til andres problemer, ligesom 27 pct. månedligt eller oftere oplever konflikter eller skænderier med nogen på arbejdspladsen.

Socialpædagogerne scorer også lavt på anerkendelse samt træthed og søvn, idet de som gruppe eksempelvis oftere end andre føler sig trætte i løbet af dagen.

Samtidig med, at det samlede arbejdsmiljø altså vurderes som dårligt, scorer gruppen af socialpædagoger paradoksalt nok højt på spørgsmålet om, hvorvidt arbejdsmiljøet prioriteres – her ligger faggruppen som den syvende bedste. Det ser heller ikke ud til, at de arbejdsmiljømæssige problemer generelt bunder i dårlig ledelse. Når det gælder kategorien ‘ledelseskvalitet’ ligger socialpædagoger lige i midten – på en plads som nummer 26 ud af 54.

Det skal blive bedre

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, mener, at der skal sættes massivt ind for at forbedre arbejdsmiljøet for socialpædagoger.

– De nyeste tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser, at vores medlemmer i 2011 havde flere anmeldelser af psykiske sygdomme pr. 1.000 medlemmer end FOA og BUPL tilsammen. Så vi ved godt, at vores medlemmer har et meget belastet arbejdsmiljø. Og udviklingen bekymrer os meget. Det kan jo ikke være rigtigt, at man skal sætte sit helbred på spil når man går på arbejde.

Benny Andersen vil have kommunerne til at give konkrete bud på, hvad der skal til:

– Vi skal have set rammer og betingelser ordentligt efter i sømmene, og vi skal se på, om der er en sammenhæng mellem normeringer og udfordringer på arbejdsmiljøet. Vi mener, at kommunerne bør kortlægge, hvad det er, der udløser dårligt arbejdsmiljø, men også se på hvilke forhold, der fremmer godt arbejdsmiljø, og hvordan man kan udbrede best practice til andre arbejdspladser. Hverken arbejdsgivere eller vores medlemmer kan jo være tjent med, at det står så grelt til.


A4 bruger betegnelsen ‘socialpædagoger’, mens Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø kalder gruppen ‘specialpædagoger’. Betegnelsen dækker over forskellige former for specialpædagogisk arbejde, der spænder fra børn og voksne til ældre og handicappede. Læs mere om Ugebrevet A4’s undersøgelse på www.kortlink.dk/cwda

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Arbejdsmiljø