icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Gode råd

Fra arbejdsplads til arbejdsplads

TRE SPØRGSMÅL TIL EN SOCIALPÆDAGOG

  • Af Maria Rørbæk
  • 14-2013 /

Fortæl om et godt råd, du engang har fået

Man kan nedbringe sygefraværet via metoden ‘Hjælp fra ligemand virker bedst’.

Hvem gav dig rådet – og hvornår?

For et års tid siden talte jeg om sygefravær med en TR-kollega, der også er socialpædagog. Hun arbejder i en helt anden forvaltning, nemlig i familie og beskæftigelse, mens jeg er ansat i ældre og handicapforvaltningen. Hun var meget begejstret for at være med i et projekt, der går ud på at nedbringe sygefraværet ved, at en arbejdsplads med lavt sygefravær bliver mentor for en arbejdsplads med højt sygefravær.  hedder metoden bag, der handler om, at man lærer bedst fra en ligemand – i dette tilfælde, at en arbejdsplads lærer af en anden arbejdsplads.

Hvordan har du brugt rådet?

Jeg er tillidsrepræsentant, og på et møde i afdelings-MED-udvalget fortalte jeg om den anden forvaltnings sygefraværsprojekt. Jeg tog også forskellige artikler med, bl.a. artiklen ‘Hjælp fra ligemand virker bedst’. Den blev trykt i Socialpædagogen nr. 19/2011 og handler om, hvordan aflastningstilbuddet Danahus i Aalborg fik nedbragt sygefraværet med to tredjedele, efter at de (blandt andre tiltag) havde haft institutionen Vokseværket som mentor. Mødet med Vokseværket hjalp bl.a. Danahus til at ændre kulturen fra en ‘sukkekultur,’ hvor medarbejderne sukkede så snart de trådte ind ad døren, til en mere anerkendende kultur.

MED-udvalget syntes godt om metoden ‘Hjælp fra ligemand virker bedst’, og nedsatte en arbejdsgruppe, der inviterede arbejdsmiljørepræsentanten og tillidsrepræsentanten fra Vokseværket og Danahus til at fortælle endnu mere om deres erfaringer.

Nu skal der laves et pilotprojekt i vores forvaltning. Hvis pilotprojektet går godt, kan det betyde, at metoden udbredes til endnu flere arbejdspladser i handicapafdelingen.

Jeg skal ikke selv være med i pilotprojeket, men jeg har været med til at støbe kuglerne ved at fortælle om metoden og ved at vidensdele på tværs af forvaltningerne.

Blå bog


Navn: Thor Petersen

Alder: 60 år

Funktion: Hjemmevejleder og -tillidsrepræsentant

Arbejdsplads: Aalborg Kommune

Uddannelse: Socialpædagog

I fritiden: Spiller volleyball og lystfisker i fjord og å

 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Teori og metode