icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Magtanvendelser

Familieplejere bør være omfattet af lov

På linje med ansatte på opholdssteder og døgninstitutioner bør familieplejere være omfattet af reglerne om magtanvendelser. Det mener Socialpædagogerne, der vurderer, at det er nødvendigt for at sikre retssikkerheden for såvel børn som familieplejere

  • Af Maria Rørbæk
  • 19-2013 /

60 sider. Så meget fylder ‘Vejledning om magtanvendelse og andre indgreb over for børn og unge’. Her beskrives det eksempelvis i hvilke situationer, der undtagelsesvis må anvendes magt over for anbragte børn, og hvordan det skal registreres og indberettes.

Når det gælder anbragte børn hos familieplejere, er læsningen hurtigt overstået: Her gælder magtanvendelsesbekendtgørelsen ikke, og man har kun straffeloven at holde sig til.

Hvis en familieplejer fx ser sig nødsaget til at fastholde et barn, skal det derfor heller ikke indberettes nogen steder.

Men det bør der laves om på, mener Socialpædagogerne. Reglerne for magtanvendelse bør være de samme, uanset om man er ansat på fx et opholdssted eller arbejder som familieplejer.

Øget fokus

Næstformand Pernille Christoffersen siger:

– Vi mener, at magtanvendelsesreglerne også skal gælde familieplejeområdet, fordi reglerne giver en fundamental beskyttelse og retssikkerhed for både børn og familieplejere. Og vi mener derudover, at familieplejeres faglighed og deres rolle i kommunernes anbringelsesindsats vil have gavn af, at de omfattes af reglerne om magtanvendelse. Bliver familieplejere omfattet af reglerne om magtanvendelser, kræver det, at de bliver informeret om reglerne. Det vil give fokus på den kompetence og støtte, familieplejerne skal have for at undgå magtanvendelser. Og det vil give en bevidsthed om den socialpædagogiske indsats, der skal stå i stedet for en magtanvendelse. En sådan øget bevidsthed vil styrke familieplejernes faglighed – samtidig med, at børnenes retssikkerhed styrkes.

Socialministeriets udvalg

Socialpædagogerne påpeger endvidere, at familieplejere nu oftere modtager børn, der tidligere blev anbragt på døgninstitutioner eller opholdssteder.

Socialpædagogerne bærer ideen om lige regler for familieplejere og ansatte på opholdssteder med ind i et udvalg under Socialministeriet, der frem til slutningen af 2014 skal kigge på magtanvendelsesreglerne. Det er understreget, at udvalget også skal kigge på regler for familieplejere, og det er Socialpædagogerne glade for.

Pernille Christoffersen siger:

– Det hilser vi varmt velkomment, for det vil stille området stærkere.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familieplejere, Socialpolitik, Børn og unge