icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
OK 2014

OK i et professionelt og hjemligt miljø

Fonden Koloni har tegnet overenskomst, fordi det skaber de bedste rammer for arbejdet med børnene, og fordi det signalerer over for kommunerne og ansøgere til ledige stillinger, at der er styr på tingene

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 19-2013 /

Da afdelingsleder Rune Backs den 22. september repræsenterede Danmark ved verdensmesterskaberne i landevejscykling for amatører, havde han fået fri fra sit arbejde på Fonden Koloni i Ugerløse. Løbet foregik i de norditalienske bjerge, og det var i sig selv en præstation at kvalificere sig, når ens muligheder for at træne bjergkørsel er henlagt til det bjergløse danske landskab (bladets deadline var før VM, så vi kan ikke bringe løbsresultatet).

Det var kun tredje gang, Rune Backs holdt fri fra arbejde i de 14 år, han har været ansat på Fonden Koloni, men et VM er alligevel så stor en begivenhed, at det skulle han simpelthen med til, var både leder Ulla Bøttern og kollegaerne enige om. Selv var han lidt tilbageholdende med at tage fri, fordi det ville bryde med de faste, trygge rammer, som er et af Fonden Kolonis varemærker i forhold til de børn og unge, som bruger Fonden Kolonis weekendtilbud.

Der skal være tale om en helt ekstraordinær begivenhed, hvis en medarbejder skal have fri. En venindetur i sommerhus er ikke nok, ej heller en ferietur med familien, og man kan ikke bare bytte sin vagt med en kollega. Ting, man kan planlægge sig ud af, skal lægges uden for de faste weekendvagter. 

Fonden Koloni er en social fond, som har specialiseret sig i at hjælpe børn og unge med autisme, ADHD, Tourettes og Down syndrom og fungerer som weekendaflastning. Det vil sige, at det pædagogiske arbejde fortrinsvis foregår i weekenderne og i ferier. Medarbejderne skal ikke kun være fagligt dygtige, de skal også helst kunne være fysisk aktive med børnene og ikke mindst have hjertet på rette sted, pointerer Ulla Bøttern.

OK 2014


Nu begynder overenskomstforhandlingerne på det private område, OK 2014. For socialpædagoger handler det først og fremmest om opholdssteder og vikarbureauer.

Vi har besøgt en arbejdsplads, der har tegnet overenskomst, vi ser på, hvad der skal forhandles om og på opholdsstedernes trængte økonomi.

Læs mere om OK 2014 på www.sl.dk/ok2014

 

Professionelt og hjemligt

Det var som leder af Familieplejen i Holbæk, at Ulla Bøttern kunne se, at der manglede et weekendtilbud til hjemmeboende børn og unge med de nævnte diagnoser. Hun havde flere gange forsøgt at anbringe børnene i aflastning i en familiepleje, men ofte var resultaterne ikke tilfredsstillende, fordi det bl.a. kan være svært for familieplejens egne børn at få et barn med en diagnose ind i familien, fortæller hun.

Derfor besluttede hun og ægtefællen for 14 år siden selv at etablere et weekendtilbud. De lejede et sommerhus og en bil, og de første fire børn kom på weekend. Allerede efter fire måneder var det tydeligt, at der var et stort behov for et weekendsted, og parret købte et hus. Det blev i 2006 erstattet af de nuværende bygninger, som rummer 1.300 kvadratmeter. Hertil skal lægges 10 tønder land, hvor der er alle former for aktiviteter til børnene.

Rune Backs har været med helt fra begyndelsen. 

Selv om bygningerne gennem årene er renoveret flere gange, og nyt er bygget til, så er målsætningen fortsat at skabe et professionelt og hjemligt miljø for børnene.

De børn, som kommer her, får at vide, at der på Fonden Koloni kun er to overordnede regler: Man skal hygge sig, og man må ikke mobbe.

Det sidste bliver betragtet som så alvorligt, at børnene får besked om, at hvis de selv bliver mobbet eller ser andre blive det, skal de sige det til en af medarbejderne.

Den første regel om, at man skal hygge sig, kan måske opfattes lidt paradoksal, fordi man ofte forbinder regler med noget negativt, fortæller Ulla Bøttern.

Men ikke desto mindre er det vigtigt at slå fast, at man her skal være så tryg, at man tør hygge sig med de andre børn.

– De fleste børn, som kommer her, har oplevet at blive mobbet og føle sig utrygge, fordi de på grund af deres handicap er anderledes end andre børn. Ofte har de svært ved at indgå i almindelige sociale sammenhænge, og det giver modstand fra omgivelserne at være anderledes, siger hun.

Mange af børnene er meget konkrete i deres opfattelse af tingene, så da Jacob fik at vide, at han ikke måtte have sin mobil på sig hele tiden, gik han i rette med Ulla Bøttern og sagde, at så var der jo ikke to regler , som hun havde sagt, men tre.

Koloni smager af fritid

Det er meget bevidst, at ægteparret valgte at kalde det for koloni i stedet for aflastning, fortæller Ulla Bøttern. Det er mere accepteret at sige, ‘jeg skal på koloni’. I ordet ligger der også den betydning, at børnene kommer på koloni for at få oplevelser og ikke for at blive passet. Medarbejderne fokuserer på, hvad børnene kan og mindre på, hvad de ikke kan.

Der foregår ingen behandling af børnenes handicap. Den pædagogiske opgave består derimod i at skabe et miljø, hvor børnene kan være sammen med andre og måske overvinde deres angst for sociale fællesskaber, som fx Robert, der valgte at sove på eneværelse frem for på fællesstue med andre. Men allerede efter en nat alene blev det sociale liv alligevel for fristende for ham, og han meddelte, at han gerne ville sove sammen med andre. Omkring 90 pct. af børnene vælger at sove sammen med andre.

Der sover op til seks personer på hvert værelse, og det er et godt sted for hyggesnak, fortæller Rune Backs.

Til internt brug udarbejder medarbejderne en handleplan for det enkelte barn. Formålet er at kunne se en udvikling. Det kan fx være et mål om, at barnet skal lære at føle glæde ved at være sammen med andre.

Når børnene begynder at lave legeaftaler med hinanden uden for Fonden Koloni, så føler medarbejderne, at deres arbejde er lykkedes.

– Så har du givet dem en gulerod i forhold til at være sammen med andre, siger Rune Backs.

Forud for en sådan succesoplevelse er måske gået mange weekender, hvor barnet har ødelagt en fodboldkamp eller andre fælles aktiviteter, fordi det ikke kunne klare samværet med andre.

Fra Gilleleje til Køge

Medarbejderne skal ikke være substitut for forældrene men et tilbud. Som udgangspunkt er børnene på koloni hver anden weekend og er inddelt i faste grupper med de samme børn og medarbejdere. Undtaget var så lige den weekend, hvor Rune Backs deltog i verdensmesterskaberne i landevejscykling for amatører.

Fordelen ved de veletablerede grupper er bl.a., at der ofte bliver skabt venskaber, som rækker ud over den tid, hvor børnene er på koloni. De lærer at tage sociale hensyn og at hjælpe hinanden. Ofte bliver nye og måske lidt betuttede børn første gange modtaget i gruppen af de ‘gamle’, som føler et stort ansvar for at byde dem velkommen og fortælle dem om deres erfaringer som ny, og ikke mindst om, hvor fedt det er at være på koloni.

– Mange af børnene kommer fra hjem, hvor deres søskende har venner og sociale kontakter uden for hjemmet. Selv er de uden for fællesskaberne, og kan undertiden være til stor irritation for de andre søskende. Derfor føler mange af børnene, at de har deres egen vennekreds her, siger Rune Backs.

Børnene kommer fra store dele af Sjælland, og deres weekend begynder med, at biler fra Fonden Koloni henter dem fredag eftermiddag fra skole, hjem eller hvor de ellers måtte befinde sig. De bliver som udgangspunkt altid hentet af den samme afdelingsleder, som også er bilens chauffør. Kolonien slutter først, når børnene bliver afleveret søndag.

Der er meget logistik forbundet med at arrangere transporten, men det er vigtigt, at medarbejderne er med fra A til Z, fortæller Ulla Bøttern.

Køber is hvor den er bedst

Børnene har brug for forudsigelighed. Derfor skriver den enkelte afdelingsleder onsdag før en weekend på Fonden Koloni til børnene og deres forældre, og fortæller, hvilke aktiviteter, der er planlagt. Så kan barnet sige, ‘det har jeg ikke lyst til’ eller selv foreslå noget, der kan indgå i weekendens aktiviteter, fortæller Rune Backs.

Allerede søndag eller mandag efter en weekend får børn og forældre et brev om, hvad børnene har lavet, og der bliver sendt videoklip og foto. Det giver forældrene en god mulighed for at tale med børnene om deres oplevelser. Især når børnene er nye, bliver der sendt rigtig mange billeder, fortæller Rune Backs.

Der bliver lagt vægt på, at børnene spiller mindst muligt på computer eller mobil. Fonden Koloni råder over en biograf, hvor gruppen kan se en film, få popcorn og andre ting, som er forbundet med at gå i biografen. Der bliver læst højt og lavet mad i hver gruppe, som består af ni børn og tre voksne. De har deres egen afdeling med spisebord, køkken og værelser.

Børnene er fra omkring seks år til omkring 16 år, og mange af dem er på koloni i årevis. Der er venteliste til stedet.

– Og det ville der ikke være, hvis ikke kommunerne mente, at vi kunne noget. Hvis de ved, at vi sælger en god is, køber de is af os, fortæller Ulla Bøttern.

Man kan udskifte medarbejdere

Med til at kunne producere en god is hører dygtige medarbejdere. Dem har Ulla Bøttern. Og de har gode arbejdsforhold, Det samme fortæller sygestatistikken. Alle medarbejdere har tilsammen årligt omkring 14 sygedage.

– Hvis man som medarbejder ikke synes, at det er rart at komme ind af døren, så skal man finde sig et andet arbejde, fordi både børnene og kollegaerne har brug for, at der er en god stemning, siger Ulla Bøttern.

– Medarbejderne skal være gode rollemodeller for børnene, som hurtigt kan mærke, hvis man kommer sidelæns ind af døren. Børnene er her for at hygge sig, det er medarbejderne ikke, siger hun og runder det emne af med at konkludere:

– Man kan udskifte medarbejdere…

Så blev det slået fast.

Noget tyder på, at medarbejderne kan – om man så må sige – lide lugten i bageriet, for der er meget lille udskiftning i medarbejdergruppen på trods af, at jobbet ‘stjæler’ hver anden weekend fra familielivet, og de uger, hvor Fonden Koloni er på ferie med børnene.

OK til fagligheden

Fonden Koloni er en selvejende institution med en bestyrelse, og det var et besøg fra Socialpædagogernes lokalkreds, som satte gang i den proces, hvor der i april i år blev tegnet overenskomst med Socialpædagogerne. I mange år havde Ulla Bøttern ønsket at få ordnede forhold gennem en overenskomst, men var samtidig bange for, at det ville betyde, at stedet ville miste sin frihed til fx at tilrettelægge arbejdstiden ud fra de rammer, som passer bedst til opgaverne.

Da kredsrepræsentanten var taget af sted igen, tyggede hun lidt på det. For det at tegne en overenskomst talte, at Fonden Koloni til stadighed udvikler sig, og i dag er en organisation med omkring 35 ansatte. En overenskomst kunne skabe faste aftaler omkring ferie, afspadsering, pension og så videre. De havde i og for sig allerede faste aftaler, men det ville være lettere, når det stod nedfældet i en overenskomst, fortæller hun. 

Desuden kunne en aftale spare tid, fordi ledelsen ikke skal svare på spørgsmål omkring fx lønniveau, men kan henvise medarbejdere og jobansøgere til at læse aftalen, der ligger på nettet.

Hun forelagde spørgsmålet for Fonden Kolonis bestyrelse. Den var lidt betænkelig ved at tegne overenskomst, fordi den bl.a. var bange for, at det ville blive dyrere. Et bestyrelsesmedlem, der i sit civile job var advokat med speciale i ansættelsesret, gik med til møderne med Socialpædagogerne for at sikre, at der ikke blev sagt ja til noget, som man ikke kunne overskue konsekvenserne af.

Da alle sten var blevet vendt, var bestyrelsen enig med Ulla Bøttern i, at Fonden Koloni skulle tegne overenskomst.

– I den nuværende økonomisk usikre tid er en overenskomst lidt af et kvalitetstegn over for ansøgere til ledige stillinger. Hvis man fx kommer fra en stilling i det offentlige, hvor man er vant til en overenskomst, kan det virke betænkeligt, hvis der ikke eksisterer en aftale, siger hun.

For arbejdspladsen har en overenskomst betydet, at aftaler om fx pension og arbejdstid er lagt ind i faste rammer, så ledelsen ikke behøver at orientere hver enkelt, men kan henvise til den elektroniske udgave af aftalen.

– Det giver arbejdsro og minimerer utilfredsheden, fordi alle kan se, hvad der er aftalt mellem Socialpædagogerne og Fonden Koloni, siger Ulla Bøttern.

Specielle aftaler til specielle steder

Det tog lang tid at få bakset en overenskomst på plads, fordi arbejdsforholdene på Fonden Koloni er specielle i og med, at der er så meget weekendarbejde. Så der var, som Ulla Bøttern udtrykker det, ‘nogle knaster, der skulle ryddes af vejen’, før aftalen kunne underskrives.

– Men Socialpædagogerne var fleksible, siger hun.

I hverdagen kunne medarbejderne ikke umiddelbart mærke, at der var tegnet overenskomst. Løn, ferie, arbejdstid, pension og så videre var det samme som før aftalen og på linje med socialpædagogiske arbejdspladser, der har en overenskomst. På nogle punkter ligger Fonden Kolonis aftale måske lidt over. Fx får medarbejderne mere i løn, når de er på ferie med børnene, end socialpædagoger på døgninstitutioner. Desuden er der særdeles gode efter- og videreuddannelsesmuligheder, som betyder, at flere medarbejdere er i gang med en kompetencegivende uddannelse.

Aftalen har ikke kostet Fonden Koloni ekstra penge, men er med til at give større tryghed, fordi man har nogle faste rammer at forholde sig til, fortæller Ulla Bøttern.

Fonden Koloni har alligevel ønsket at markere aftalen med Socialpædagogerne og har udstedt nye ansættelsesbreve til alle medarbejdere.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Forbund og a-kasse, TR og AMR, Overenskomst