icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Debat

Uenighed om magtanvendelser

Socialpædagogens artikler om magtanvendelser har vakt debat. Både i bladets facebook-gruppe og med nedenstående læserindlæg fra psykolog Bo Hejlskov Elvén

  • Af Maria Rørbæk
  • 09-2014 /

Nærværende fagblad har i en række artikler sat fokus på magtanvendelser over for børn og unge, og det har sat gang i debatten. Både i bladets facebook-gruppe og med læserindlæg. I sidste nummer var det forstander Peter Abel Gjaldbæk, der tog til genmæle med kronikken ‘Ansvaret er vores’. Det skete efter, at psykolog Bo Hejlskov Elvén i nummeret før havde kritiseret Ungecenter Portens undtagelsesvise brug af ulovlige magtanvendelser. Magtanvendelser, der eksempelvis har indebåret, at en 14-årig misbruger er blevet båret ud i en bil og kørt hen i et sommerhus med henblik på afrusning og relationsdannelse.

I synspunktet skrev Peter Abel Gjaldbæk bl.a.:

– Personligt er jeg ikke for, at vi bruger unødig magt, men jeg er for, at vi tager ansvar. Det er faktisk vores ansvar at opdrage – vores ansvar at fortælle de unge, at alle valg har betydninger, og at alt ikke er lige godt eller lige meget.

Nu er det så Bo Hejlskov Elvén, der i kort form svarer Peter Abel Gjaldbæk:

– Det er ikke svært at få mennesker til at samarbejde med én ved hjælp af vold. Det har vi set i hele menneskets historie. Men det har ingenting med pædagogik at gøre.

Også i Socialpædagogens facebook-gruppe har der været en livlig debat om magtanvendelser – bl.a. med afsæt i følgende dilemma:

‘I afmagt raserer en dreng sit værelse. Han skal til at ødelægge det eneste minde, han har tilbage om sine afdøde forældre – bør han stoppes med fysisk magt?’

For og imod

Ja, mener Helmuth Berg, der skriver:

– Jeg vil til enhver tid lægge armene rundt om knægten og så fastholde ham. Herefter vil jeg indberette efter lov om nødret.

Juridisk går den bare ikke, påpeger eksempelvis Mehran Abdollahi, der skriver:

– Ifølge loven må der kun bruges magt, når personen selv – eller andre – er i livsfare. Om gamle minder eller billeder bliver ødelagt, betyder ikke noget i denne sammenhæng. Om det er godt eller skidt, må politikkerne tage stilling til.

Stilling vil bl.a. Gitte Theilmann dog gerne tage. Hun skriver:

– Han bør ikke stoppes med fysisk magt, men stoppes pædagogisk, og jeg vil sørge for at få lavet en kopi af billedet.

Hvad er magt

Et andet emne, der er blevet diskuteret i facebook-gruppen, er hvad magt overhovedet er.

Mette Eskelund skriver:

– Magt og magtanvendelser er ikke det samme. Vi er ansat, fordi vi har en faglig viden og indsigt, som vi skal bruge til at hjælpe mennesker med forskellige problemstillinger. Så på den måde har vi en faglig magt. Når vi begynder at anvende fysisk magtanvendelse og tvang udspringer det af en følelse af afmagt, at vores faglighed ikke er god nok, og at vi derfor begynder at misbruge den magt, vi har. Magt i sig selv er ikke ondt, men et vilkår, som vi har et kæmpe ansvar for at forvalte forstandigt. 

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis

Relaterede artikler