icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Psykiatri

De synger sig glade

Glæde, selvtillid og netværk. Koret Stemmer fra Odsherred giver mange gevinster for deltagerne fra bostedet Granhøjen. I koret bliver diagnoser og problemer sat i baggrunden med sang for en stund

  • Af Torben Svane Christensen
  • 02-2014 /

Ruth Andersen ankommer sammen med seks beboere til fælles øvelser i korsang i Det Gl. Mejeri i Asnæs. Her har Odsherred Musikskole lokaler, og socialpædagogen fra Granhøjen sætter sig ikke bare hen på en stol og er tilskuer. Hun bidrager med sin stemme til koret.

– Jeg bliver bekræftet i, hvor stor betydning fællesskabet har, og det er skønt at opleve musikkens kraft. Det er ligeværd, der hersker i øvelokalet, ikke diagnose eller stilling. Det er for mig et privilegium at få lov til at være med i koret, siger hun.

Koret Stemmer fra Odsherred har cirka 40 deltagere fra socialpsykiatrien i Asnæs, Nykøbing Sjælland og fra Granhøjens Botilbud.

Elsebeth Nolsøe Lund og Ulla Hempel, musiklærere fra Odsherred Musikskole, er korledere.

– Her er der plads til, at brugerne kan være, som de er, og til at have det, som man nu har det, siger Elsebeth Nolsøe Lund.

Der er altid støttepersoner med, der tager sig af alt det, der ikke har med korundervisningen at gøre, når koret øver eller er ude at optræde.

– Samarbejdet med støttepersonerne er uvurderligt for koret. Det kunne ikke lade sig gøre uden.

– Det gør nemlig, at vi kan koncentrere os om det, vi er gode til. Samtidig bliver oplevelsen mere optimal for korets deltagere, fortæller korlederen.

Stemmer fra Odsherred


Projektet Stemmer fra Odsherred blev lanceret med Odsherred Kommune som initiativtager. Projektet er siden september 2012 fortsat i regi af Odsherred Musikskole med forløb, der er mundet ud i koncerter på Spil Dansk Dagen, Odsherred Kortræf og koncerter med Alsang.

Stemmer fra Odsherred giver psykisk sårbare personer i Odsherred Kommune mulighed for at være sammen om at synge i trygge og hyggelige rammer.

 

Syngende fælleskab

Koret begyndte på initiativ fra dirigent Frans Rasmussen, der også står bag Stemmer fra Vollsmose.

Det er et samarbejde mellem Odsherred Socialpsykiatri og Odsherred Musikskole. Granhøjen blev inviteret med i projektet fra starten

– Vi har været aktive med musikundervisning i snart mange år. Vi har et band, og vi har en konsulent, der kommer 10 timer om ugen og laver musikundervisning. Så det var helt naturligt for os at takke ja til invitationen. Vi ved, hvad musikken kan gøre, og har set, hvilke succeser den kan bringe med sig for beboerne. Det er sundt at synge, siger Helene Hvid, afdelingsleder på Granhøjen.

Det var da heller ikke svært at finde deltagere. Koret bringer beboere fra Granhøjen sammen med patienter, der hører under socialpsykiatrien.

– Der opstår et fællesskab. De øver og optræder sammen. For hver gang, de har været ude at optræde, bliver de tættere. Det betyder meget for vores brugere, at de er sammen med andre. Det giver et større netværk, og det er rart for beboerne at kunne hilse på de andre fra koret, når de møder dem på gaden i byen siger Helene Hvid.

Det er forskelligt, hvor meget brugerne engagerer sig, når de komme hjem.

– Nogen synger hele vejen i bussen hen til koret, mens koret øver og synger på turen hjem. Men så synger de ikke, før de igen skal til kor. Der er også beboere, der får helt dårlig samvittighed, hvis de ikke får øvet de sange, de skal synge i koret. Så det er meget forskelligt, siger hun.

Granhøjen


Granhøjen tilbyder bolig, beskæftigelse og behandling til socialt og psykisk sårbare voksne mennesker. Granhøjen er privatejet og leverer ydelser til kommunerne efter Serviceloven og Aktivloven. Granhøjen har i alt tre botilbud, både midlertidige og længevarende boliger, samt et Omsorgscenter som leverer bostøtte. Der bor i alt 114 beboere på Granhøjen, som kommer fra ca. 38 forskellige kommuner.

Læs mere på www.granhøjen.dk

 

Alle bidrager

I begyndelsen var der lidt problemer med, at der var sange på engelsk. Men det er korlederne gået væk fra. Nu synger de kun sange på dansk, og nogle af kordeltagerne har selv skrevet sange, som der bliver sat musik til.

– Det gode er, at alle i koret bidrager med noget, uanset diagnose, og opgaven kan bedst løftes, hvis alle er med, siger Helene Hvid.

Det er to engagerede korledere fra musikskolen, der står for koret, og det har stor betydning.

– Det var ikke blevet så stor en succes, hvis det ikke var så dygtige korledere, der stod for det.

Helene Hvid kan mærke, at der er en stigende interesse for at få koret ud at synge.

– Det kræver, at vi går ind og prioriterer tiden sammen med vores beboere. Det må jo heller ikke blive for meget, derfor finder vi i fællesskab med beboeren en balance, som giver de gode og opløftende oplevelser, siger hun.

En sidegevinst ved projektet er, at Granhøjen også har fået udbygget sit samarbejde med den lokale socialpsykiatri.

– Vi kan bruge hinanden. Socialpsykiatrien har et band, og vi har et band, så vi har snakket om, at de skulle ud at spille hos hinanden, siger Helene Hvid, der er sikker på, at de vil fortsætte med at levere medlemmer til koret.