icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Social it

På fagmesse – med borgerne

Socialpædagogerne er med på den store Health & Rehab-messe i september og opfordrer medlemmerne til at deltage sammen med de borgere, de arbejder med

  • Af Jens Nielsen
  • 15-2014 /

Når Bella Centret i København i tre dage 9.-11. september lægger hus til den store Health & Rehab-fagmesse, er Socialpædagogerne med – og forbundet opfordrer både medlemmerne og de borgere, de arbejder for og med, til at deltage i det store arrangement. To og to eller som gruppe eller en hel arbejdsplads.

Op mod 200 udstillere og 8.000 besøgende venter arrangørerne på det, der er Skandinaviens største fagmesse for bl.a. hjælpemidler, velfærdsteknologi, sundhedsteknologi, serviceydelser samt pleje- og hospitalsudstyr.

Temaet for årets messe er ‘Et selvstændigt liv’, og Socialpædagogerne er med på hele messen med en stand om forbundets Vidensbank, der nu indeholder over 1.000 rapporter, evalueringer og andet materiale om det specialiserede socialområde.

Men forbundet er også vært for en to timers minikonference på messen, der i forlængelse af det overordnede tema har fokus på social it. Konferencen finder sted på messens første dag, tirsdag den 9. september kl. 10-12.

Deltagelse på såvel konference som på resten af messen er gratis, men kræver tilmelding.

‘Social it – livskvalitet og etiske dilemmaer’ er overskriften for konferencen, der gennem oplæg, cases og dialog vil se på, hvordan socialpædagoger bedst kan støtte borgerne i at bruge social it og få gavn af de mange muligheder, og på hvordan både socialpædagogerne og borgerne ser på de mange etiske dilemmaer, der er indbygget i arbejdet med social it.

Konferencen er lavet i samarbejde med Social IT Lab, der hører under SUS – Socialt Udviklingscenter, som vil præsentere to cases, hvor borgere med funktionsnedsættelse har været med til at udvikle eller afprøve nogle konkrete redskaber. Her er der fokus på brugerinddragelsen i udviklingen af it-produkter, men også på, hvordan it-redskaberne kan bruges til at styrke brugerinddragelsen i andre sammenhænge, øge selvbestemmelsen og styrke borgernes netværk.

Etisk fokus

Socialfaglig konsulent Tore Kargo, Socialpædagogerne, står for den etiske del af diskussionen ved først at præsentere forbundets Etiske Udvalgs debatoplæg om social it. Her er blikket rettet mod de gråzoner og dilemmaer, der kan opstå mellem borgerne og de ansatte – og det sker med to spørgsmål til borgerne: Hvor meget skal socialpædagoger blande sig, når du bruger fx Facebook, Skype eller andre sociale medier? Og hvordan kan socialpædagoger støtte dig, når du bruger social it til fx at holde kontakt med familie og venner, få overblik over din hverdag eller spiller med andre på nettet?

Spørgsmålene er rettet til borgerne – og det er ganske enkelt fordi, forbundet vil styrke dialogen, siger forbundsformand Benny Andersen, der indleder konferencen:

– Vi vil gerne bidrage til at sætte social it på den socialpædagogiske dagsorden. Social it rummer store muligheder for at styrke den enkelte borgers livskvalitet – fx i form af at styrke borgerens netværk, kommunikationsmuligheder og mestring af eget liv. Men social it kan også rumme en række etiske dilemmaer, man som borger og socialpædagog skal forholde sig til i praksis, og disse dilemmaer vil vi gerne i dialog med både medlemmer og borgere om, siger Benny Andersen. 


Deltagelse i messe og konference er gratis, men kræver tilmelding – senest den 3. september. Tilmeld dig selv, kollegerne og borgerne via www.kortlink.dk/ek9f. Læs mere om hele messen på www.health-rehab.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Etik, Socialpædagogisk praksis