icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Krisecenter

Hanne Mariehjemmet lukker

Danmarks eneste døgntilbud til kvinder fra misbrugs- og prostitutionsmiljøet lukker, når pengene fra satspuljen ophører ved årsskiftet. Samtlige medarbejdere er opsagt

  • Af Lone Marie Pedersen
  • 14-2015 /

Kvindekrisecentret Hanne Mariehjemmet i Roskilde står foran lukning, når satspuljebevillingen udløber ved udgangen af 2015. Samtlige ni medarbejdere – hovedsagelig socialpædagoger – plus vikarer er afskediget pr. 1. juli med et halvt års opsigelse.

Hanne Mariehjemmet er det eneste specialiserede døgntilbud i Danmark for socialt marginaliserede kvinder fra misbrugs- og prostitutionsmiljøet. På Hanne Mariehjemmet kan kvinderne få hjælp til at komme i behandling for deres misbrug eller blot få en pause fra det hårde liv på gaden.

– Det er fuldstændig katastrofalt for kvinderne, som nu ikke har et sted at gå hen, siger omsorgsmedhjælper Christina Skarby Holmegaard.

Både kvinderne og medarbejderne er meget påvirkede af udsigten til en snarlig lukning.

– Det betyder alt. Der er mange følelser på spil, og vi medarbejdere skal alle ud at finde andet arbejde. Men mest af alt påvirker det os, at vi kommer til at stille kvinderne i en situation, hvor de måske har svært ved at overleve det hårde liv på gaden, siger Christina Skarby Holmegaard.

Belægningen på Hanne Mariehjemmet har været støt stigende, og det viser, at behovet er der, fortæller Dorthe Perlt, som er udviklingskonsulent i Fonden Mariehjemmet.

– De kvinder, vi hjælper, falder på grund af deres situation mellem to paragraffer. De kan ikke komme ind på de almindelige krisecentre på grund af deres misbrug, og på herbergerne kan de som regel kun være i kort tid.

Bestyrelsen for Hanne Mariehjemmet var godt i gang med at skabe politisk forståelse på Christiansborg, så hjemmet kunne overleve, men så kom der et valg i vejen. Når den nye regering er dannet, fortsætter bestyrelsen sit arbejde med at skaffe penge. 

– Inde på Christiansborg har der været en vis politisk bevågenhed på området, siger Dorthe Perlt, som håber, at det også vil gælde, når en ny regering træder til.

Christina Skarby Holmegaard er endnu ikke begyndt at søge et andet job, men har valgt at følge kvinderne til dørs.

– Lige nu har jeg lidt is i maven, fordi jeg vælger at tro på, at man samfundsmæssigt ikke kan lukke øjnene for så stort et socialt problem og svigte de her kvinder. Selv har jeg valgt at blive tiden ud, men har også stor forståelse for, at mine kollegaer vælger at gå ud og søge et andet arbejde. Der er trods alt også en husleje, der skal betales, siger hun. 


Læs om Hanne Mariehjemmet i Socialpædagogen nr. 9/2015.