icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Frokost-B-Colourbox.jpg
Arbejdsvilkår

Håbløst forældet at sløjfe betalt frokost

Den statslige arbejdsgiver, Moderniseringsstyrelsen, angriber statsansattes betalte frokostpause. Det er en gammeldags og bagudskuende arbejdsgiverpolitik, mener forbundsformand Benny Andersen

Når statsansatte socialpædagoger på fx asylcentre og skoler i dag går til frokost, er pausen inkluderet i arbejdstiden – så længe den er kortere end en halv time, og medarbejderen står til rådighed for sin arbejdsgiver, står der i deres overenskomst.

Men for tusindvis af andre statsansatte er den betalte frokost en lokal kutyme. Og i et brev til forhandlerne for de 180.000 statsansatte gør Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet det nu klart, at sådan et personalegode kan forsvinde igen.

Socialpædagogernes formand Benny Andersen tager kraftigt afstand fra udmeldingen i sin støtte til de statsansatte.

”Det er en gammeldags og bagudskuende arbejdsgiverpolitik, og det viser en manglende forståelse for, hvad de her medarbejdere laver,” siger Benny Andersen.

Over den sidste tid har vi oplevet en arbejdsgiver, der ikke skyr nogen midler i forsøget på at snige forringelser af medarbejdernes vilkår ind af bagdøren.

Flemming Vinther, formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU)

Arbejdsgivere skyr ingen midler

Flemming Vinther, der er formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, som repræsenterer de 180.000 statsansatte, mener også, det er dybt kritisabelt.

- Over den sidste tid har vi oplevet en arbejdsgiver, der ikke skyr nogen midler i forsøget på at snige forringelser af medarbejdernes vilkår ind af bagdøren. Det lægger yderligere pres på vores medlemmer, der i forvejen løber alt for hurtigt for at få enderne til at mødes og sikre vores fælles velfærd. Et andet eksempel er opsigelsen af de tre betalte fridage for flere grupper, siger han i en pressemeddelelse.

DR forsøgte samme manøvre

Moderniseringsstyrelsen er langt fra den første, der har luftet tanken om at sløjfe den betalte frokostpause. Tidligere har ledelsen i statsvirksomheden DR forsøgt samme manøvre, men i februar slog en voldgiftskendelse fast, at den betalte frokostpause var en del af overenskomsten. Derfor kræver det aftaler om nye overenskomster at fjerne den.

Men Moderniseringsstyrelsen vil  ikke acceptere, at den kendelse gælder for de øvrige statslige arbejdsgivere. Den betalte frokostpause bliver dog ikke opsagt generelt, men Moderniseringsstyrelsen lader det være op til de enkelte statslige styrelser og arbejdsgivere.

'Moderniseringsstyrelsen har i et brev til de faglige organisationer alene givet udtryk for Moderniseringsstyrelsens retsopfattelse af spisepausens status på det statslige område, som efter vores opfattelse er uafhængig af forholdene i DR, skriver vicedirektør i styrelsen, Linda Nordstrøm Nissen, i en mail til Politiken.

Meldingen fra Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet om den betalte frokostpause kommer kort tid inden, der skal forhandles overenskomst for netop de statsligt ansatte.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbundsnyheder, Overenskomster og aftaler