icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Forskning

Nyt om dokumentation i boenheder

Forskere vil undersøge arbejdet med dokumentation i 14 boenheder på det specialiserede socialområde for bl.a. at forbedre den socialpædagogiske indsats

 Dokumentation er en omfattende del af arbejdet for de fleste socialpædagoger. Derfor er det afgørende, at dokumentationen giver mening – og reelt har værdi. 

Med det afsæt vil en gruppe forskere fra Professionshøjskolen Absalon i de kommende måneder undersøge arbejdet med dokumentation i 14 boenheder på det specialiserede socialområde i Region Sjælland. Målet er at skabe ny viden, der i løbet af projektet også skal bruges til at forbedre den socialpædagogiske indsats.

– Der bliver brugt utrolig mange ressourcer på at dokumentere indsatserne, men man ved meget lidt om, hvad der kommer ud af det, og man ved heller ikke ret meget om, hvordan man kan bruge dokumentationen som styringsredskab, siger Morten Velsing Nielsen, som er adjunkt på administrationsbacheloruddannelsen i Næstved og leder projektet, i en pressemeddelelse.

– Når så mange arbejder sammen, giver dokumentation stor mening for alle parter, så det behøver absolut ikke at være tidsspilde

Morten Velsing Nielsen, adjunkt på administrationsbacheloruddannelsen i Næstved

Han håber, at forskningsprojektet både vil skaffe ny viden om dokumentation – og få medarbejderne på de involverede boenheder til at vende et kritisk blik indad.

– Det er et projekt, der både skal generere viden til brug andre steder samtidig med, at vi hjælper institutionerne til at blive bedre til at dokumentere på en meningsfuld måde og stille nye spørgsmål til, hvordan de arbejder.

Skal aldrig være spild af tid

De 14 boenheder, der skal medvirke i projektet, er alle ejet af Region Sjælland, der har bevilget to mio. kr. til undersøgelsen. Lige nu er processen med at finde institutionerne gået i gang, og undervejs vil forskerne interviewe en række fagpersoner på institutionerne, ligesom også socialrådgivere og borgere selv skal inddrages for at finde ud af hvilke informationer, der har værdi.

– Når så mange arbejder sammen, giver dokumentation stor mening for alle parter, så det behøver absolut ikke at være tidsspilde. I gamle dage brugte man kinabøger, som pårørende og ansatte kunne kigge i. I dag er der i stigende grad tale om it-løsninger, hvor alle tænkelige former for dokumentation ligger og bliver brugt til både dialog og faglig udvikling, siger Morten Velsing Nielsen og tilføjer, at det i projektet i høj grad handler om at undersøge, om dokumentationen har et formål og er relevant for modtagerne, så ingen spilder deres tid.

– Vi lever jo i en tid med begrænsede ressourcer, så det er vigtigt, at vi altid undersøger, om vi gør tingene på den rigtige måde, så vi får hjulpet med den helt rigtige indsats og ikke spilder tid på unødig dokumentation. Så arbejdet motiverer alle, der er med, fordi alle omkring beboeren er interesseret i at hjælpe dem bedst muligt.

Læs mere om forskningsprojektet

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Dokumentation