icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
pexels.com_girlwithdandelion_B.jpg
Politik

Flere penge til de mest psykisk syge

Regeringen vil afsætte yderligere 100 mio. kr. til de mest psykisk syge og bl.a. etablere nye specialiserede teams, der skal forebygge tvang mod børn og unge. Socialpædagogerne håber socialpædagogikken tænkes ind

Børn og voksne med svært psykisk lidelser skal have bedre hjælp. Derfor vil regeringen afsætte yderligere 100 mio. kr. på den kommende finanslov, så der både kan laves nye sengeafsnit til de mest plagede psykisk syge voksne og oprettes specialiserede teams i børne- og ungepsykiatrien, der kan forebygge tvang.

Pengene kommer oven i de 200 mio. kr., der allerede blev øremærket psykiatrien ved økonomiforhandlingerne med Danske Regioner i foråret og sundhedsminister Ellen Trane Nørby lover (V) forandring:

– Vi er simpelt hen nødt til at gøre noget fundamentalt anderledes for de allermest psykisk syge medborgere, siger hun til Politiken.

Forslaget bakkes i avisen op af såvel Sind som Dansk Psykiatrisk Selskab, der understreger, at behovet er stort.

Et udsultet område

Socialpædagogernes næstformand, Verne Pedersen, er også positiv.

– Det er virkelig godt, at der sættes flere penge af til psykiatrien for området har været udsultet i mange år, siger hun.

Regeringens forslag er kun offentliggjort i stikordsform, og det er fx ikke afklaret, hvordan pengene skal fordeles mellem sengeafsnit og specialiserede teams. Men ifølge Politiken vil regeringen oprette 50 nye sengepladser til de mest psykisk syge – oven i de 150 socialpsykiatriske sengepladser, som regionerne netop nu er ved at etablere. Det er heller ikke offentliggjort præcist hvordan, de nye specialiserede teams skal fungere, men Verne Pedersen håber, at socialpædagogikken tænkes ind:

– Vi ved, at god socialpædagogik i samspil med andre fagligheder kan være med til at forebygge tvang – fx ved at opbygge relationer og skabe motivation. Og det er rigtig godt, hvis specialiserede teams kan være med til at udbrede gode metoder.

Socialpædagogerne inddrages i arbejdet med at forbedre psykiatrien, og for at få inspiration har sundhedsminister Ellen Trane Nørby blandt andre indkaldt  Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, til et møde.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Psykiatriområdet, Forbundsnyheder