icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
779-SP-værksted,-risskov-web.jpg
Psykiatri

Redningsplanke til kreativt værksted

I budgetaftalen 2019 i Region Midtjylland er der afsat en kvart mio. kr. til at videreføre kreativt værksted for indlagte psykiatriske patienter

– Endelig  kom  der  gang  i  noget  nytænkning  af  psykiatrien.  Jeg  synes,  det  er  fremragende,  at  der  nu  er  kommet  fokus  på  værkstedet  som  en  del  af  de  indlagtes  tilbud.  Nu  afventer  vi  så  bare  at  se,  hvordan  det  skal  udmøntes  i  praksis. 

Sådan  lyder  den  umiddelbare  reaktion  fra  Maria  Buch,  socialpædagog  og  projektleder  for  Frirummet,  der  gennem  de  sidste  14  år  har  fungeret  som  kreativt  værksted  for  både  indlagte  patienter  og  andre  mennesker  med  en  psykiatrisk  diagnose  på  Risskov  Hospital. 

Fagbladet  Socialpædagogen besøgte  værkstedet  i  foråret,  hvor  både  medarbejdere  og  brugere  var  bekymrede  over,  at  det  kreative  tilbud  stod  til  at  lukke.  Værkstedet  indgik  nemlig  ikke  i  flytteplanerne  for  det  psykiatriske  hospital  i  Risskov,  der  senere  i  år  rykker  til  Skejby. 

Læs artiklen ’Farvel  til  et  livgivende  frirum’ 

Et nødvendigt økonomisk løft
Men  natten  til  den  5.  september  blev  samtlige  partier  i  Region  Midtjylland  enige  om  at  give  psykiatrien  et  løft  på  50  mio.  kr.  -  og  i  den  kabale  indgik  0,25  mio.  kr.  til  at  videreføre  det  kreative  værksted  i  Aarhus  Universitetshospital  Psykiatrien. 

I det kreative værksted Frirummet får indlagte psykiatriske patienter en pause fra deres sygdom.
I det kreative værksted Frirummet får indlagte psykiatriske patienter en pause fra deres sygdom.

Af  budgetaftalen  fremgår,  at  forligspartierne  finder  det  væsentligt,  at  de  indlagte  patienter  fortsat  får  mulighed  for  at  deltage  i  kreative  aktiviteter.    På  værkstedet  har  indlagte  psykiatriske  patienter  mulighed  for  at  tegne  og  male,  lave  skulpturer,  væve,  sy,  lave  smykker  eller  læderarbejde,  hækle,  strikke  eller  lave  keramik. 

Og  ifølge  en  spørgeskemaundersøgelse  gennemført  blandt  40  patienter  indlagt  på  psykiatriske  afdelinger,  har  det  kreative  tilbud  en  positiv  effekt  på  patienternes  sindstilstand.