icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Søren_Kjeldsgaard_Anders-barsel-021018-SK04web.jpg
Fædrebarsel

Anders fik tvillinger - og tog et års barsel

Det er hårdt arbejde, men du får en kæmpe belønning. Og det styrker hele familien, når man som far er med fra start. Sådan lyder det fra socialpædagog Anders Larsen, som har prøvet flere udgaver af fædrebarsel - senest med tvillinger

Anders Larsen er ikke som fædre er flest. Han har været en lige så stor del af natteroderi, kolikanfald og baby-hygge som sin kone Wicki. Først for nylig - efter et år på barsel - brød han ud af familieboblen og genoptog sit arbejde som socialpædagog på Mændenes Hjem i København.

– Jeg havde første arbejdsdag i går og var ret spændt, for jeg har været væk så længe. Jeg ringede hjem mindst tre gange for at høre, om det hele mon var ved at bryde sammen, siger han og kigger på Wicki.

Parret har i alt fire børn. Da de skulle have nummer to - datteren Astoria - valgte Wicki at blive hjemmegående. Anders Larsen havde sagt ja til et krævende job, hvor han skulle være med til at starte stofindtagelsesrummet ’Skyen’ på Vesterbro.

Men drømmejobbet havde konsekvenser. For det betød helt kort barsel, og Anders blev en nærmest fremmed figur for Astoria. Noget der stadig forfølger ham.

– Jeg er gået glip af rigtig meget med Astoria, og det er mærkbart også i dag. Det er stadig mor, der er nummer ét. Jeg investerede aldrig en ordentlig barselsperiode i hende, og det fortryder jeg. For det har konsekvenser for, hvordan båndet bliver.

Ikke en rar periode

Efter at have prøvet både et flere måneder langt barselsforløb med det ældste barn, sønnen William - og den helt korte udgave med Astoria, var den vordende far ikke i tvivl om, hvad han ville, da parret skulle have tvillingepiger. En for tidlig fødsel, akut kejsersnit og efterfølgende komplikationer med både mor og babyer gjorde det ikke mindre vigtigt, at han prioriterede familien.

– Det har været virkelig presset. Først den for tidlige fødsel og alt det, der fulgte med og så et forløb med kolik. Alt bliver sat på spidsen. Jeg tør ikke tænke på, hvordan det var gået, hvis jeg ikke havde været her, siger han.

For tidlig fødsel blev kategoriseret som kritisk sygdom. Derfor fik Anders Larsen sin løn dækket, mens pigerne var behandlingskrævende, uden at skulle gøre indhug i sin barsel. Omstændighederne var altså med til at forlæng barslen. Men han ville have valgt det alligevel - turbulent forløb eller ej.

– Jeg har opdaget, hvad det betyder. Jeg kunne virkelig mærke, der manglede et bånd mellem min datter og jeg, mens Wicki var indlagt. Astoria har altid primært haft sin mor, men mor lå pludselig på hospitalet, og jeg var ikke god nok som erstatning. Det var ikke en rar periode, og det er fordi, jeg ikke har haft fingrene med i det fra starten med hende, siger Anders Larsen og peger på, at sønnen William er knyttet til ham på en helt anden måde.

– Ham var jeg hjemme med i flere måneder, og han vælger ligeså tit mig som sin mor.

Har investeret i familien

Anders Larsen erkender, at økonomien kan gøre det svært for fædre at tage lang barsel. Men han mener, det ofte handler om prioritering. Han og Wicki har selv skruet helt ned for forbruget. De bor med Wickis far på et landsted i Svestrup uden for Ølstykke, køber næsten kun genbrugstøj og tager på ferier i et shelter i skoven eller i et lånt sommerhus.

– Flere af vores venner har to biler, huslån og så videre. Jeg er 41 år og ejer intet. Nogle gange kan det da godt være skræmmende ikke at have det der net under sig, siger han.

Men for ham handler det om at prioritere i familien, og det er det, han har gjort ved at gå hjemme i et år.

– Du kan sige, at du tager penge fra din lønkonto og investerer i din familie. Hos os har det været absolut nødvendigt for at sammentømre familien. Men det er også afgørende, hvis man på sigt vil have et stærkt bånd til sit barn, siger Anders Larsen.

Han opfordrer andre til at overveje, om de kan indrette sig anderledes. Fordi det at gå hjemme på barsel giver både en uvurderlig tilknytning til barnet og en vigtig indsigt.

– Du får forståelse for, hvor enormt et arbejde det er at tage sig af små børn. Jeg har den dybeste respekt for det. Det er hårdt arbejde, men du får en kæmpe belønning. Du er med til at lægge grundstenene i dit barns liv, og den mulighed kommer ikke igen. Jeg tror, at vil man bygge en god familie, så er det vigtigt at gøre det i fællesskab.

Økonomi hos familien

  • Som hjemmegående får Wicki kommunalt tilskud for at passe barn i eget hjem. Det kan hun få i to år – et år med hver tvilling.
  • Anders Larsen fik løn lige efter fødslen til ’pasning af alvorligt syge børn’ og kunne udskyde sine 14 dages barsel. Han har taget de syv ugers øremærket barsel - og de seks uger, der er til deling, er gået til ham.
  • Desuden har han brugt restferie, arbejdet nogle få uger, taget barsel på dagpenge - og ferie.

Læs også:
Socialpædagog-fædre holder 34 dages barsel i gennemsnit

FLEKSIBILITET

Anders Larsen har gået hjemme i et år med tvillingepigerne Emmily og Everlyn. Han ville til enhver tid vælge så lang en barselsperiode som muligt og mener, at reglerne bør være så fleksible, at enhver familie selv kan bestemme, hvordan de vil indrette sig.