icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
seksual_resize.jpg
Seksualitet

Delebog skal bryde tabu

Tegninger gør det lettere for borgere at forholde sig til deres seksualitet - og medarbejderne får hjælp til at sætte ord på det, der er svært at tale om. Det er tanken bag en ny bog, som fem socialpædagoger har udviklet - fordi den mangler

Bryster. Grænser. Lyster. Eller numse, analsex og onani.

For rigtig mange socialpædagoger er det ord og emner, som kan være lidt svære at gribe fat om. For seksualitet, følelser og fornemmelser er bare ikke altid så nemt at tale om på en professionel måde.

Derfor er fem socialpædagoger fra fem forskellige arbejdspladser gået sammen om at udvikle bogen ’Seksualitetens mini A - Zex’. De fem - Karina Rask Misser Henriksen, Michael Helge Andersen, Birgithe Maarup Ludvigsen, Dan Carit Christensen og Suzan Lykke Mikkelsen - har mødt hinanden på seksualvejlederuddannelsen.

Her fandt de hurtigt sammen omkring deres fælles erfaringer med, at netop håndteringen af borgernes seksualitet ofte er en stor udfordring i hverdagen.

– Seksualitet er noget intimt og personligt, og derfor kan det være rigtig svært at snakke om. Og i vores lille studiegruppe blev vi hurtigt enige om, at vi simpelthen mangler noget, der kan gøre det mere konkret og jordnært, når vi som fagpersoner skal snakke om seksualitet. Derfor fik vi idéen til at lave en bog, som henvender sig til både medarbejdere og borgere på hver sin måde, fortæller Birgithe Maarup Ludvigsen, socialpædagog på Boformen Cassiopeia i Brønderslev Kommune.

Hun er en af de fem kolleger bag bogen, som skal gøre det lettere for både kolleger og borgere at tage hul på snakken om seksualitet på en helt naturlig måde.

Tre typiske spørgsmål
Men bogen er ikke kun et opslagsværk til socialpædagoger. Den suppleres med en tilsvarende bog til borgerne, hvor de - med hjælp fra en række illustrationer - også bliver introduceret til alt det, der følger med seksualitet og sensualitet. Alle illustrationer er tegnet af en af de fem forfattere, Karina Rask Misser Henriksen.

– Hvis fx en borger sidder og bladrer i bogen og måske har behov for at snakke om onani eller oralsex, så kan medarbejderen bruge sin version af bogen til at slå op og finde konkrete gode råd til, hvordan man så tager hul på den snak. Vi har skrevet det hele i et sprog, der er let at forstå, og tegningerne bidrager også til at gøre det mere blødt, forklarer Michael Helge Andersen, socialpædagog i Autismecenter Syd i Rødekro.

I hvert afsnit - opbygget i alfabetisk rækkefølge - er der nogle faste elementer: Ordets betydning, som fortæller, hvad fx ordet erogene zoner eller porno betyder, ligesom der også beskrives hvilke forskellige udtryk, man kan bruge om ordet. Så er der tre typiske spørgsmål om det konkrete emne - og en række sætninger, man som fagperson kan bruge til at belyse emnet.

– Den røde tråd i bogen er, at det skal være let at gå til selv de mest svære emner. Og det underbygger vi med de tegninger, vi har valgt - fordi vi alt andet lige tror, at det fx er lettere at tale om et emne som analsex, hvis det er nænsomt illustreret frem for et foto, som godt kan virke voldsomt, siger Michael Helge Andersen.

Et værktøj til medarbejderne
Hele idéen med projektet er, at der skal være noget konkret at tage afsæt i, når fx en borger kommer og stiller spørgsmål om, hvordan man onanerer - eller hvis man som medarbejder ser et behov for fx at tale følelser og kæresteri med borgerne.

– De fleste af os kender jo godt til de forskellige typer samtalekort og bøger, der er omkring seksualitet. Men det, vi synes har manglet, er noget, som gør det lettere for medarbejderne at få hul på de ofte lidt tabubelagte emner. Hvis fx en borger får lidt røde kinder, når han kigger på en illustration af en penis i bogen, ja så kan man som medarbejder slå op under ordet penis og få konkrete bud på, hvad man helt lavpraktisk kan sige og gøre, forklarer Birgithe Maarup Ludvigsen.

I processen med at skrive bogen har de fem socialpædagoger løbende afprøvet og præsenteret materialet for flere kolleger - og deres reaktion har givet blod på tanden, fortæller Michael Helge Andersen.

– De fortæller, at materialet er let at slå op i
og bruge - og at der bliver peget, grinet og spurgt løs fra borgernes side. Så vi er slet ikke i tvivl om, at vi har ramt rigtigt med det her projekt, siger han.

I Brønderslev Kommune har Birgithe Maarup Ludvigsen foreløbig fået ok fra ledelsen til, at konceptet skal udbredes til de bosteder og boformer i kommunen, som kan have glæde af bogen.   

Vil du vide mere om bogen, så kontakt Michael Helge Andersen på mhand@aabenraa.dk

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis, Boenheder, Kognitiv