icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
ulighediloen1128x600.jpg
ligeløn

Jo flere kvinder i dit fag – jo lavere løn får du

Ny rapport viser en klar sammenhæng mellem andelen af kvinder i et fag og lønniveauet. Jo flere kvinder, der arbejder indenfor et område, jo lavere bliver timelønnen

Hvis man vil have en høj løn i Danmark, gælder det om at finde et fag med mange mænd ansat. En ny rapport fra VIVE viser nemlig en klar sammenhæng mellem andelen af kvinder i et fag og lønniveauet: Jo flere kvinder, der arbejder indenfor et område, jo lavere bliver timelønnen.

Det skaber et stort ligelønsproblem i Danmark, mener fire fagforbund, der er gået sammen om at sætte fokus på uligelønnen på det danske arbejdsmarked.

- Der er ingen gode forklaringer på sammenhængen mellem lav løn og andelen af kvinder i et fag. Det er simpelthen et levn fra fortiden, som vi skal have gjort op med, siger Socialpædagogernes formand Benny Andersen.

Skævheden i lønnen går især ud over de store såkaldte velfærdsfag på det offentlige arbejdsmarked, der har en meget stor andel af kvinder. Uligelønnen er især udtalt inden for arbejdsfunktioner på det offentlige arbejdsmarked, der kræver viden på højeste niveau. Det er eksempelvis socialpædagoger, pædagoger og sygeplejersker. Her viser rapporten, at når andelen af kvinder stiger med 10 procentpoint, så falder gennemsnitslønnen med 9,6 kroner i timen.

På årets Folkemøde satte Ligelønsalliancen, som består af Socialpædagogerne, FOA, BUPL  og Sundhedskartellet, fokus på problemstillingen på en debat om ligeløn.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Ligestilling, Forbundsnyheder