icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Lykkeliga.jpg
LykkeLiga

Ligaen sætter lykken i spil

På rekordtid er det lykkedes LykkeLiga at skabe et unikt fællesskab for børn med udviklingshandicap. De mødes om håndbold, men det sociale fællesskab er faktisk det vigtigste. Se fotoreportage fra det årlige LykkeCup

Livsglæde for fuld styrke 
LykkeLiga er et landsdækkende håndboldprojekt for børn med udviklingshandicap. Håndboldspilleren Rikke Nielsen tog initiativ til den særlige liga, efter hun selv fik en datter med Downs syndrom. Hun skulle også have mulighed for at gå til håndbold ligesom alle andre børn. LykkeLiga blev skabt for, at børn med et udviklingshandicap også kan blive topscorer og opleve det positive fællesskab ved holdsport.  

Projektet begyndte i Aalborg i 2017 og har siden spredt sig til alle ender af Danmark – fra Bornholm i øst til Færøerne i vest og Grønland i nord. I dag er der 650 aktive spillere fordelt på 49 hold. De mange lykkebørn, deres forældre og trænere mødes hvert år til LykkeCup. Socialpædagogerne er ligasponsor for LykkeLiga. 

Socialpædagog Martin Byder er nærmest vokset op i en håndboldhal. I dag er han træner for bornholmske GranitKidz – og giver glæden ved at være en del af et fællesskab og stoltheden over at være håndboldspiller videre til holdets 16 børn med udviklingshandicap. Det er anden gang, GranitKidz er med til LykkeCup.
Socialpædagog Martin Byder er nærmest vokset op i en håndboldhal. I dag er han træner for bornholmske GranitKidz – og giver glæden ved at være en del af et fællesskab og stoltheden over at være håndboldspiller videre til holdets 16 børn med udviklingshandicap. Det er anden gang, GranitKidz er med til LykkeCup.
En slags ’børnenes Sølund’, er LykkeCup blevet kaldt. Men til den store håndboldfest er det sport og bevægelse, der står i centrum – og børnene som er helte.
En slags ’børnenes Sølund’, er LykkeCup blevet kaldt. Men til den store håndboldfest er det sport og bevægelse, der står i centrum – og børnene som er helte.
Når de er sammen med GranitKidz, er de først og fremmest trænere. Men faktisk har Anette Andersen (nr. to fra venstre), Martin Byder og Dorthe Rolsted Jensen (th) alle en baggrund som socialpædagoger, mens hjælpetræner Rikke Bach (tv) er beboer på bofællesskabet Valmuen.
Når de er sammen med GranitKidz, er de først og fremmest trænere. Men faktisk har Anette Andersen (nr. to fra venstre), Martin Byder og Dorthe Rolsted Jensen (th) alle en baggrund som socialpædagoger, mens hjælpetræner Rikke Bach (tv) er beboer på bofællesskabet Valmuen.
Samspillet i GranitKidz er eksemplarisk, og modet til at afslutte fejler heller ikke noget. Den første kamp vinder holdet overbevisende med 3-0, mens deres anden kamp ender uafgjort med 4-4.
Samspillet i GranitKidz er eksemplarisk, og modet til at afslutte fejler heller ikke noget. Den første kamp vinder holdet overbevisende med 3-0, mens deres anden kamp ender uafgjort med 4-4.
Årets LykkeCup byder blandet andet på koncert med sangeren Wafande, der fluks byder lykkebørnene op på scenen til gruppekram og fællessang. ’Det her er absolut det svedigste arrangement’, lyder det storgrinende fra sangeren.
Årets LykkeCup byder blandet andet på koncert med sangeren Wafande, der fluks byder lykkebørnene op på scenen til gruppekram og fællessang. ’Det her er absolut det svedigste arrangement’, lyder det storgrinende fra sangeren.
’Som træner for GranitKidz trækker jeg på min socialpædagogiske erfaring. Jeg kan læse børnene og deres behov. Jeg ved, at jeg skal være tydelig og konkret og give dem enkle beskeder, og så har jeg nogle medmenneskelige værdier med mig’, siger socialpædagog Martin Byder, som er frivillig LykkeLiga træner.
’Som træner for GranitKidz trækker jeg på min socialpædagogiske erfaring. Jeg kan læse børnene og deres behov. Jeg ved, at jeg skal være tydelig og konkret og give dem enkle beskeder, og så har jeg nogle medmenneskelige værdier med mig’, siger socialpædagog Martin Byder, som er frivillig LykkeLiga træner.
LykkeLiga blev skabt for, at børn med et udviklingshandicap også kan blive topscorere og opleve det positive fællesskab ved holdsport.
LykkeLiga blev skabt for, at børn med et udviklingshandicap også kan blive topscorere og opleve det positive fællesskab ved holdsport.
LykkeCup bliver skudt i gang i en regn af konfetti. På bare to år er LykkeLiga vokset eksplosivt, og i dag er der 650 aktive spillere fordelt på 49 klubber.
LykkeCup bliver skudt i gang i en regn af konfetti. På bare to år er LykkeLiga vokset eksplosivt, og i dag er der 650 aktive spillere fordelt på 49 klubber.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Socialpædagogisk praksis

Relaterede artikler