icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Pengesedler-B-Colourbox.jpg
Familieplejere

Forhandlinger om ny lønmodel skaber glæde og frustration

Flere kommuner vil aflønne familieplejere efter en ny lønmodel, der anbefales af KL og Socialpædagogerne. Men der er store forskelle på den måde, overgangen til det nye lønsystem føres ud i livet

I Assens råber Socialpædagogerne vagt i gevær. I Norddjurs klapper fagforeningen i hænderne. Sådan kan billedet groft sagt tegnes op i forhold til den måde, kommunerne vil indføre en ny lønmodel for familieplejere – den såkaldte gennemsnitsmodel.

– Vi er rigtig glade for den aftale, vi har landet i Norddjurs, siger kredsformand Gert Landergren Due fra Socialpædagogerne Østjylland.

– Vi har sagt klart fra overfor Assens Kommune, siger kredsformand Hanne Ellegaard fra Socialpædagogerne Lillebælt.

Langvarig aftale
Kort fortalt handler gennemsnitsmodellen om at lave en langvarig aftale om familieplejernes løn – de såkaldte vederlag, så man som udgangspunkt får den samme løn gennem hele plejeforløbet, og dermed slipper for at få lønnen forhandlet op eller ned.

Hanne Ellegaard og Gert Landergren Due mener begge, at gennemsnitsmodellen i sig selv er en god ide, fordi den giver stabilitet og fordi plejefamilierne ved, hvad de har at rette sig efter. Når de alligevel ser så vidt forskelligt på situationen i henholdsvis Assens og Norddjurs, handler det især om forskellen på tvang og frivillighed.

I Assens er det planen, at alle familieplejere skal tvinges over på den nye lønmodel, der samtidig er led i en spareøvelse, hvor der i alt skal skæres 1,4 mio. kroner på familieplejernes vederlag.

I Norddjurs kan alle de plejefamilier, der allerede nu har et plejebarn fra Norddjurs, selv vælge om, de vil overgå til gennemsnitsmodellen eller om, de hellere vil fortsætte på den gamle ordning, hvor vederlagene forhandles hvert år. Her er der heller ikke tale om besparelser.

TV2 Fyn om sagen i Assens

11. december har TV2 Fyn bragt et indslag om situationen i Assens. Her taler kredsformand Hanne Ellegaard familieplejernes sag.
Se indslaget her. 

God dialog
Gert Landergren Due fortæller, at kredsen har haft en rigtig god dialog med kommunen.

– Når man ser på sagen fra et forvaltningsskrivebord, kan det godt være, at man tænker, at det nemmeste bare er at alle er på samme ordning. Men set fra familieplejernes side er det vigtigt, at de aftaler, der er indgået, også bliver overholdt. Så når man allerede har lavet en aftale om en bestemt lønmodel, ja, så skal den også overholdes med mindre plejefamilien selv vil noget andet. Og det synspunkt har kommunen respekteret og accepteret.

I Assens ser det anderledes ud, og her håber Hanne Ellegaard, at kommunen kommer på bedre tanker:

– Intentionerne bag gennemsnitsmodellen, er at skabe økonomisk tryghed for familieplejerne. Men når den kædes sammen med besparelser på området, opnår man jo det stik modsatte.

Tag besparelserne af bordet
Hanne Ellegaard håber, at kommunen skifter mening i den høringsfase, som følger, inden ændringerne sættes i værk.

– Min klare opfordring er at tage besparelserne på familieplejen af bordet og indføre den nye lønmodel på frivillig basis for de familieplejere, der allerede har børn fra Assens i pleje, siger hun.

Kredsformanden tilføjer, at besparelser på familieplejeområdet kan være at skyde sig selv i foden, da det allerede i dag er svært at rekruttere tilstrækkeligt mange kompetente familieplejere.

Også i andre kommuner er der hårde forhandlinger om familieplejernes vederlag. Læs mere i artiklen: 'Til kamp mod lønnedgang.'

Vi er rigtig glade for den aftale, vi har landet i Norddjurs

Gert Landergren Due, kredsformand

Er du familieplejer - og vil du gerne være en del af et fagligt fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbundsnyheder, Familieplejere, Forbund og a-kasse, Børn og unge