icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
covid.gif
corona

Coronatest: Ret og pligt

I takt med at sundhedsstyrelsens teststrategi har ændret sig, er spørgsmålet gået fra ’kan jeg blive testet?’ til ’skal jeg blive testet?’ Det korte svar er ja: din leder kan pålægge dig at blive testet for corona

Efterhånden som samfundet genåbner, er der sat fart i omfanget af test af personalet på bl.a. socialområdet. Får en borger konstateret COVID-19 skal alle ansatte testes, som har været på arbejde de seneste 48 timer, inden borgeren blev syg. Det siger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Den teststrategi har givet anledning til spørgsmål om vilkårene for at blive testet.  

Har jeg pligt til at blive testet?
Din arbejdsgiver kan pålægge dig at blive testet, hvis der er risiko for, at du kan smitte borgere, der er særligt sårbare overfor COVID-19. Ifølge Arbejdstilsynet kræver det medarbejderens samtykke at blive testet, men det kan få ansættelsesretlige konsekvenser for den ansatte, hvis han eller hun afviser at lade sig teste.

Er test arbejdstid?
Svaret afhænger af, om testen er pålagt eller et tilbud.

Hvis din arbejdsgiver pålægger dig at tage en test, er det at betragte som arbejdstid. Sker testen indenfor din almindelige arbejdstid, er det almindeligt arbejde. Skal du tage testen uden for den almindelige arbejdstid, enten i forlængelse af den almindelige arbejdstid eller før du møder ind, er der tale om enten mer- eller overarbejde i henhold til den arbejdstidsaftale, som gælder for dig.

Hvis der er tale om et tilbud om at blive testet, som du altså kan benytte dig af eller ej, er det at betragte som fritid. Hvis du vælger det, og testen ligger uden for din almindelige arbejdstid, vil det være noget du gør i din fritid, og du kan ikke forvente at få arbejdstid eller kørselsgodtgørelse for det, hvis testcentret ligger uden for din arbejdsplads.

Hvad med kørsel?
Hvis du har fået et pålæg fra din arbejdsgiver om at tage en test, tæller det som almindeligt arbejde. Du vil derfor være omfattet af de almindelige regler for kørselsgodtgørelse, der gælder for din arbejdsplads.

Læs mere: Spørgsmål og svar om corona

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbundsnyheder, Tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter