icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Sofie_3_HIGH.gif
Socialpædagog Sofie Saxe Olsen mener, at det bør være tilladt at ryge sammen med brugerne, hvis de selv ryger - fordi rygning godt kan fungere som et pædagogisk redskab.
Arbejdsmiljø

Rygeforbud vinder frem

Fra 1. august er der overvægt af kommuner, som forbyder rygning arbejdstiden. Socialpædagogerne mener, at et forbud kan være på plads. Men spørger man socialpædagog Sofie Saxe Olsen, er der også ulemper forbundet med at indføre et rygeforbud

Rygning forbudt i arbejdstiden. Sådan et skilt bliver i overført betydning sat op i flere og flere kommuner, og fra 1. august 2020 tipper balancen. Hvor det nu kun er et stort mindretal af kommuner, der forbyder røg i arbejdstiden, bliver fordelingen nu omvendt således, at 51 ud af landets 98 kommuner ifølge Kræftens Bekæmpelse pr. 1. august har indført røgfri arbejdstid.

Dog kan der i nogle af de 51 kommuner være undtagelser, så forbuddet eksempelvis kun gælder på nogle af kommunens arbejdspladser.

Bør være en privatsag
I Socialpædagogerne er forbundsnæstformand Marie Sonne på ingen måde overrasket.

– Det er jo et led i den almindelige udvikling, hvor det fx heller ikke længere er normen at ryge i supermarkeder eller på restauranter. Så længe reglerne er helt klare og tydelige og vedtaget efter gængs praksis med behandling i MED-udvalg osv., er det efter min mening i orden at forbyde røg i arbejdstiden, siger hun.

Derimod, lyder det fra Marie Sonne, bør det være tilladt at ryge uden for arbejdstiden, så man fx kan flekse ud.

– Så længe rygningen sker i en helt reglementeret pause, hvor man ikke generer andre, bør det være en privatsag om, man vil ryge eller ej, siger hun.

Medarbejderens eget valg
En af de socialpædagoger, der lever med et rygeforbud i arbejdstiden, er 28-årige Sofie Saxe Olsen, der arbejder på et socialpsykiatrisk bosted. Hun ser både fordele og ulemper ved et rygeforbud.

– Jeg har tidligere haft svært ved at holde op med at ryge, selv om jeg gerne ville. Men først da jeg blev gravid i februar, lykkedes det. Og da må jeg nok sige, at det gjorde det lidt lettere, at jeg slet ikke måtte ryge på arbejdet, siger hun.

Alligevel mener Sofie Saxe Olsen ikke, at det er i orden at forbyde rygning i arbejdstiden ud fra et ønske om at fremme medarbejdernes sundhed.

– Det bør være medarbejdernes eget valg, og jeg synes fx heller ikke, at arbejdspladsen skal blande sig i, om medarbejderne har noget sundt og grønt med på madpakken.

Læs dilemma i fagbladet Socialpædagogen: 'Rygning eller ej'

Et pædagogisk redskab
Derimod kan Sofie Saxe Olsen godt acceptere et rygeforbud, hvis formålet fx er at undgå for mange rygepauser eller modvirke en opsplitning i personalegruppen mellem rygere og ikke-rygere.

– Men jeg synes under alle omstændigheder, at det bør være tilladt at ryge sammen med brugerne, hvis de selv ryger. Selv om rygning ikke er en pædagogisk nødvendighed, kan det godt være et pædagogisk redskab, siger hun og fortsætter:

– Når brugere og medarbejdere ryger sammen, kan der opstå en følelse af fællesskab og ligeværdighed, der måske baner vejen for spontane samtaler om svære emner. Og det kan styrke relationen, når man som medarbejder kan og tør vise, at man bare er et menneske – og ikke et glansbillede af en pletfri samfundsborger.

Her kommer rygeforbuddet

Frem til 1. august 2020 tillader et lille flertal af kommuner røg i arbejdstiden. Efter den dato tipper balancen, så flertallet forbyder det.

Følgende kommuner indfører rygeforbud i arbejdstiden pr. 1. august 2020:
Nyborg, Albertslund, Halsnæs, Assens, Kolding, Hørsholm og Faaborg-Midtfyn.

I Hjørring Kommune indføres rygeforbuddet 1. juli 2020.

Se kortet over kommuner med røgfri arbejdstid. 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Forbundsnyheder, Socialpædagogisk praksis, Arbejdsmiljø