icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
SigneMoller0084-kopier.gif
Med hjælp fra sin kreds fik Signe Møller gennemgået sine lønsedler - og det viste sig, at hun havde 80.000 kr. til gode.
Løntjek

Løntjek gav udbetalingen til en Tesla

Signe Møller troede, hun havde fået den løn, hun skulle have. Men da hun fik lavet et løntjek hos en faglig konsulent hos Socialpædagogerne, fik hun en kæmpe overraskelse

I sit første job som socialpædagog arbejdede den nu 25-årige Signe Møller så hårdt, at hun begyndte at tabe håret.

– Hvis der fx var en sygemelding, blev jeg spurgt, om jeg kunne tage en nattevagt efter en aftenvagt – eller en dagvagt efter en nattevagt. Eller om jeg lige kunne blive to timer efter. Eller tage en dagvagt i stedet for en fridag. Og jeg ville gerne være fleksibel og sagde ja til det meste, fortæller hun.

Privatansat? Få prøvemedlemskab til 99 kr. inden 28. februar 2022.

Mens det stod på, havde hun selv svært ved at gennemskue de mange ekstra arbejdstimer.

– Jeg kunne ikke selv se det, men min mand og mine forældre sagde, at jeg arbejdede alt, alt for meget. Jeg var ved at få stress af det, og nogle uger arbejdede jeg 80 timer på botilbuddet for børn og unge med udviklingshæmning. Jeg flyttede nærmest ind på botilbuddet, siger Signe Møller.

Efter cirka ni måneder fik hun tilbudt et drømmejob på en specialskole og sagde op på botilbuddet.

– Jeg havde egentlig været tilfreds med min løn, men for en sikkerheds skyld ville jeg godt lige tage imod Socialpædagogernes tilbud om at tjekke lønsedlerne. Ikke fordi jeg regnede med at få noget ud af det. Bare for at være sikker på, at alt var, som det skulle være, siger hun.

–Jeg havde egentlig været tilfreds med min løn. Men for en sikkerheds skyld ville jeg godt lige tage imod Socialpædagogernes tilbud om at tjekke lønsedlerne, fortæller socialpædagog Signe Møller.
–Jeg havde egentlig været tilfreds med min løn. Men for en sikkerheds skyld ville jeg godt lige tage imod Socialpædagogernes tilbud om at tjekke lønsedlerne, fortæller socialpædagog Signe Møller.

Omfattende dokumentation
Signe Møller afleverede sine lønsedler til faglig sagsbehandler Gitte Rahbek fra Socialpædagogernes kreds Midt- og Vestjylland, der med det samme rynkede brynene over de mange arbejdstimer. Hun fik også Signe Møllers papirkalender, hvor man kunne se alt det, der var lavet om – som når et fridøgn var streget ud og erstattet med ’dagvagt.’

– Da Gitte havde kigget det igennem, ringede hun til mig, og da var jeg altså ved at falde bagover. Hun mente, at der nok mindst var 50.000 kr. at hente i manglende overarbejdsbetaling, manglende kompensation for brud på reglerne om varsling af ændrede arbejdstimer, manglende fridøgn og flere andre ting, fortæller Signe Møller.

Det var et større arbejde for kredsen at dokumentere alle fejlene på lønsedlerne, og da hele regnskabet var gjort op, ventede der en endnu større overraskelse:

– I alt havde jeg fået omkring 150.000 kroner for lidt. Før skat, godt nok, men det endte med, at jeg fik udbetalt 80.000 kroner. Plus pension og feriepenge, siger Signe Møller.

Forbundet ordnede alt
Da botilbuddet så Socialpædagogernes dokumentation, betalte de med det samme.

– Jeg tror måske nok, de var lidt flove over det, og i dag har jeg også hørt, at der er kommet styr på overarbejdsbetalingen, siger Signe Møller, der ikke ønsker at hænge botilbuddet ud med navn.

Socialpædagogerne kørte hele sagen, så hun ikke selv skulle tage kontakt til sin tidligere arbejdsgiver.

– Og det var virkelig rart. Selv om det måske lyder mærkeligt, havde jeg nærmest dårlig samvittighed over at skulle have flere penge. Men jeg fik jo kun det, jeg var berettiget til efter overenskomsten, fortæller hun.

Her er de to typiske fejl i lønsedler: Betaling for overarbejde og aflønning under ferie.

80.000 kr. på kontoen
Undervejs havde Signe Møller flere gange svært ved at tro, at hun virkelig havde ret til så mange ekstra penge. Men en dag stod de 80.000 kroner på kontoen.

– De penge brugte vi faktisk til udbetalingen til en Tesla. Vi havde købt bilen under alle omstændigheder, for min mand har meget langt til arbejde. Men det var alligevel lidt vildt, at jeg fik så mange penge. Især fordi det jo var ret tæt på, at jeg slet ikke havde opdaget det.

Kontakt din tillidsrepræsentant eller lokale kreds, hvis du gerne vil have tjekket din egen lønseddel.

Manglende fridøgn koster penge

Hvis du arbejder under Socialpædagogernes overenskomst, kan arbejdsgiveren ikke bare bede dig knokle løs. Du har ret til også at holde fri. Her er et overblik over reglerne:

  • I løbet af 12 uger har du i alt ret til 24 såkaldte beskyttede fridøgn, hvor du hver gang har fri fra arbejdet i mindst 35 timer. Arbejder du i weekenden, skal du derfor holde fri på hverdage.
  • Du må højst arbejde seks dage, så skal du have et fridøgn.
  • Hvis du bliver bedt om at arbejde på et fridøgn, skal du have et andet fridøgn i løbet af de næste tre måneder.
  • Hvis ovenstående regler ikke overholdes, skal du i stedet have penge. 

Er du i tvivl om reglerne, kan du altid kontakte din tillidsrepræsentant eller lokale kreds.

Socialpædagogernes lønberegner

Med lønberegneren kan du tjekke om din løn er korrekt - og hvordan den har udviklet sig fra 1. januar 2009, samt hvorledes den vil udvikle sig i den nærmeste fremtid.

Tjek din løn med lønberegneren

Er din lønseddel OK?

Igen i år er Socialpædagogerne en del af OK-løntjekkampagnen, som løber af stablen i uge 46 og 47.

På tværs af fagbevægelsen vil der være uddeling af OK-materialer og morgenbrød ved storcentre, trafikerede kryds, foran skoler og børnehaver eller ved andre store knudepunkter i byerne.

Løntjek-kampagnens aktiviteter er selvfølgelig påvirket af corona-situationen, men med mundbind, håndsprit og god afstand, vil vi sammen slå et slag for de OK-mærkede fagforeninger.

Læs mere om løntjekkampagnen

Guide til lønsystemer - særligt til TR

Video guide til at tjekke lønsedler.

På videoen er det faglig konsulent i Kreds Nordsjælland, Elin Jensen, der tager TR gennem en lønseddel.

KMD: https://youtu.be/K9H8AWvXICA

Silkeborg: https://youtu.be/op0M3sQ0wG0

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Kredse, Forbundsnyheder, Forbund og a-kasse