icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
kellersvej-jul-1.gif
I juledagene var det obligatorisk for alle medarbejdere at bruge hele pakken af værnemidler - dragt, briller, mundbind og handsker. Her viser de to kolleger Nicola Young og Laura Thye, hvordan arbejdsuniformen har set ud længe.
Corona

Leder: Corona lagde os ned

Med ni borgere og seks medarbejdere smittet på samme tid, sluttede året ret kaotisk på botilbuddet Kellersvej 24 i Gladsaxe. 'Vores afdeling var omdannet til et COVID-19-afsnit, og vi blev betragtet som én stor, uren zone,' fortæller daglig leder

Hvad siger man til de medarbejdere, som bliver nødt til at komme på arbejde vel vidende, at der er coronasmitte over det hele? Hvordan får man smittede borgere aktiveret, når de har svært ved at holde sig i egen bolig? Og er det overhovedet muligt at holde jul, når corona banker på døren?

Godt nok var de fleste af os forberedt på, at julen 2020 ville blive noget anderledes end normalt. Men da de positive smitte-resultater begyndte at tikke ind hos Tine Maribo Jensen, daglig leder af Kellersvej 24, st. i Gladsaxe, indså hun hurtigt, at de stod med en helt ny udfordring:

– Det tog fart fra den 22. december.  I løbet af kort tid havde vi ni borgere og seks medarbejdere, som alle var testet positiv – og en del som var under mistanke for at være smittet. Så vi måtte handle hurtigt og omdanne hele stueetagen til noget, der kunne fungere som et COVID-19 afsnit, fortæller Tine Maribo Jensen, som selv undgik at blive smittet.

Virkeligheden var jo, at vi havde et hus med smittede mennesker, der gik rundt mellem beboere og medarbejdere, som ikke var smittede

Tine Maribo Jensen, afdelingsleder

Oprettede alternativ base

I praksis indrettede man sig ud fra tanken om, at hele huset blev betragtet som uren zone. Kun to personalerum blev udpeget som frizone.

– Det var helt ubeskriveligt at være en del af. Vi oprettede værnemiddelstationer i hele huset, og alle skulle hele tiden være iført værnemidler som kittel, beskyttelsesbriller eller visir og mundbind på nær, når de var i frizonen. Det gav os store udfordringer – for virkeligheden var jo, at vi havde et hus med smittede mennesker, der gik rundt mellem beboere og medarbejdere, som ikke var smittede, fortæller Tine Maribo Jensen.

For nogle af borgerne, som er voksne med fysisk og psykisk udviklingshæmning, havde svært ved at holde sig inde i egen bolig.

– Gudskelov fik vi i fællesskab den gode idé at indrette en alternativ base i et hus ved siden af. En nødindretning, hvor de borgere, som var smittede og ikke kunne motiveres til at være i egen bolig, kunne opholde sig i de vågne timer sammen med en medarbejder iført fulde værnemidler, siger hun.

Stod sammen på usikker grund

I dag – en måned senere – er tingene så småt ved at vende tilbage til en mere normal hverdag igen. De borgere, som ikke har været smittet, har nu modtaget den første vaccine den 13. januar, hvor også 15 medarbejdere blev vaccineret.

– Vi er da alle superlettede over, at vi er kommet ud af den vanvittige periode over jul og nytår. Og vi er også der, hvor vi kan begynde at bearbejde den kaotiske tid og se på, hvordan vi egentlig klarede det, siger Tine Maribo Jensen og tilføjer, at den dramatiske jul har styrket det kollegiale sammenhold, siger Tine Maribo Jensen.

Direkte ind i bålet

– Vi har lige evalueret det hele på et personalemøde på teams, og der var det helt tydeligt, at der er en stærk følelse af sammenhold og en stolthed over, at vi i fællesskab hele tiden var i stand til at finde på nye løsninger, selv når vi stod på mest usikker grund.

Men Tine Maribo Jensen påpeger samtidig, at der stadig er en del at bearbejde.

– Rigtig mange medarbejdere har været bange. De har haft følelsen af, at de er gået direkte ind i bålet, hvor andre blev bedt om at gå hjem og isolere sig. Det har været hårdt for mange, fordi de reelt har været angste for at gå på arbejde. Men alle har været så seje, og jeg tror på, at vi ender med at vokse af de her hårdt tjente erfaringer, siger Tine Maribo Jensen.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Coronavirus, Arbejdsmiljø