icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
ferie1128x600.jpg
ferie

Nye ferieregler – Sådan får du overblik over din ferie

Hvor mange feriedage har jeg? Er der nok til sommerferien i år? De nye ferieregler rejser mange spørgsmål til ferieplanlægningen. Få svarene her

Sommerferien nærmer sig med hastige skridt. Men i år er intet, som det plejer. For vi har fået en ny ferielov, som ændrer på den måde, vi optjener feriedage på. Det betyder, at du ikke som hidtil har fået tildelt 25 nye feriedage den 1. maj, men i stedet optjener ferie løbende. 

Måske har du vanen tror alligevel afholdt restferie i løbet af foråret. Måske har du i stedet gemt de feriedage, du har optjent, til din sommerferie. Er du ved at miste overblikket? Så læs med her.

Hvor mange feriedage har jeg?
Du kan regne ud, hvor mange feriedage du har. Du sparer 2,08 feriedage op hver måned. Ferieåret starter d. 1. september, så du kan regne dig frem til, hvor mange dage du har opsparet.

Siden september er der gået 10 måneder, og det vil sige, at du nu i juni har opsparet 20,8 feriedage (10 måneder x 2,08 = 20,8 feriedage). 

Men så skal du trække de feriedage fra, som du allerede har afholdt. Holdt du fx tre feriedage i julen, er du nede på 17,8 feriedage. Holdt du 5 feriedage omkring påsken, er du nede på at have 12,8 feriedage tilbage den 1. juli.

Hvis du gerne vil holde tre ugers sommerferie (15 dage), mangler du i princippet 2,2 dage. Men det er der råd for – du kan aftale med din leder at holde de 2,2 dage på forskud – de vil næsten være optjent i løbet af juli måned. Eller du kan reservere tilstrækkeligt med dage til, at du er dækket ind i sommerferien.

Prøv tast selv-redskabet: Ferieplanlæggeren

6. ferieuge
Hvis du er offentligt ansat, kan du også benytte dig af din 6. ferieuge, som din overenskomst sikrer dig ret til. Den kører efter de gamle regler, dvs. fra maj til maj. Så pr. 1. maj kunne du lægge 5 feriedage oven i regnskabet.
Vær opmærksom på, at man kun har en hel 6. ferieuge, hvis man har været ansat hele kalenderåret forud for afviklingen – altså hele 2020.

Overførte feriedage
Du kan også have nogle feriedage fra før 1. september 2020, som er blevet overført til den nye ordning. De dage er ikke tabt, men kan bruges frem til december 2021. De dage kan altså også lægges oven i regnskabet, når du skal planlægge årets ferier.

Tjek din lønseddel
Det fremgår af din lønseddel, hvor mange feriedage du har opsparet. Hvis du er i tvivl om, hvor mange feriedage du har eller har brugt, kan du kontakte din leder.

Læs mere: Nye ferieregler

4 fakta om ferieloven

Ferielængde: Den nye ferielov sikrer ret til 25 dages ferie om året, dvs. præcis det samme som før. Det svarer til, at man optjener 2,08 feriedage om måneden – eller 0,07 feriedag pr. dag. Ansatte på Socialpædagogernes overenskomst har derudover ret til 6. ferieuge og dermed 5 feriedage mere - optjent efter de gamle regler.

Ferieåret: Optjeningsåret går fra 1. september til 31. august, men man kan afvikle ferien frem til og med december. (Det gamle ferieår gik fra 1. maj til 30. april).

Forskudsferie: Efter aftale med arbejdsgiveren har man mulighed for at bruge feriedage på forskud, hvis man endnu ikke har optjent tilstrækkeligt med feriedage på det tidspunkt, man vil holde ferie.

Overførsel af ferie: Ferie som ikke er afholdt, kan overføres til næste ferieår efter aftale med arbejdsgiver.