icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Bente-Nørgaard-beskåret.jpg
Ny bog

Sådan overlever du som plejefamilie

Forfatteren til bogen ’Overlevelsesguide til plejefamilier’, Bente Nørgaard, giver her fem gode råd, der ruster dig bedre til din opgave som plejemor eller plejefar til et omsorgssvigtet barn

Hvorfor lyver mit plejebarn for mig? Hvorfor kan det ikke sidde ordentligt på en stol? Hvorfor har det så svært ved at lege med andre børn?

Siden 2015 har jordemoder og psykoterapeut Bente Nørgaard holdt kurser og gruppesupervisioner for plejeforældre, og her har hun oplevet, at mange tumler med sådanne spørgsmål og ofte er svaret det samme: Langt hen ad vejen er adfærden et resultat af omsorgssvigt.

I slutningen af 2020 udgav Bente Nørgaard for egen regning bogen ’Overlevelsesguide til plejefamilier,’ som siden blandt andet er blevet købt af Esbjerg Kommune, der vil forære bogen til alle nye plejefamilier.

– Mit allervigtigste budskab er, at omsorgssvigt kan have ekstremt omsiggribende konsekvenser og påvirke børnene resten af deres liv – også selv om de kommer i en god plejefamilie og får et godt alternativt hjem. Og med bogen ønsker jeg at medvirke til at ruste plejefamilierne til deres store og vigtige opgave, siger Bente Nørgaard.

I bogen går hun mere i detaljer med konkrete problemstillinger, men her giver hun 5 overordnede råd til plejeforældre med et omsorgssvigtet plejebarn:

1) Vær tålmodig

Tålmodighed er den allerstørste dyd. For du er nødt til at sige de samme ting igen og igen – og ikke bare de første tre måneder, men i årevis. Og lige når du synes, at nu går det godt, kan der komme et tilbagefald, og så skal du begynde forfra igen.

2) Hav realistiske forventninger

Tidlig omsorgssvigt kræver et kæmpestort reparationsarbejde, og selv om du gør et rigtig godt stykke arbejde, er det ikke sikkert, at dit plejebarn kommer til at klare sig så godt, som du ønsker. Du skal selvfølgelig prøve at støtte barnet i at udvikle sig så godt som overhovedet muligt, men pas samtidig på med ikke at sætte barren for højt. Selv om plejebarnet fx ikke når særlig langt i skolen, kan du alligevel have gjort en stor, positiv forskel.

3) Tag det ikke personligt

'Du gør det bare for pengenes skyld!' Sådan en melding gør ondt, hvis du føler, at du gør alt for dit plejebarn, men afvisning og kritik er uundgåeligt som plejefamilie. Det gælder om ikke at tage det personligt, men lige trække vejret, så du kan komme med et godt svar og fx sige: 'Ja, det er rigtigt, at jeg får penge for at du her, men det er jo så jeg kan gå hjemme og passe rigtig godt på dig.'

4) Opsøg uddannelse og netværk for plejefamilier

Som plejefamilie har man populært sagt ikke en vagtstue, hvor man lige kan gå ind og få luft, sådan som jordemødre eksempelvis kan gøre, hvis de går ind til kollegaerne og siger: ’Åh, nej, det her går ikke. Hun føder aldrig!’ Derfor er det meget vigtigt at du opsøger kollegaer og kommer med i netværk med andre plejefamilier, så du har nogen at dele glæder og udfordringer med. Og at du i det hele taget opsøger al den hjælp, du kan få, i form af uddannelse, supervision og anden kompetenceudvikling.

5) Pas på din egen familie

Hele familien bliver ændret, når dørene åbnes for et plejebarn – og det er meget vigtigt at være opmærksom på parforholdet og eventuelle egne, biologiske børn, også hvis de er voksne og flyttet hjemmefra. Hvad betyder det fx, hvis der er modstridende forventninger til rollen som mormor og rollen som plejemor? Og hvordan får I tid til hinanden som par samtidig med at I nu også er samarbejdspartnere?

Der er ikke en bestemt løsning andet end åbenhed. Det er meget vigtigt at tale om, hvad livet som plejefamilie betyder for de enkelte familiemedlemmer og relationen mellem jer.

Læs mere om bogen ’Overlevelsesguide til plejefamilier'. 

ER DU FAMILIEPLEJER - OG VIL DU GERNE VÆRE DEL AF ET FAGLIGT FÆLLESSKAB?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familiepleje