icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Suzzie_1128x600.png
Socialpædagog og behandlingsansvarlig leder Suzzie Espanner vidste ikke, at en af hendes medarbejdere gik med planer om at søge om støtte fra Initiativpuljen, før pengene var bevilget. 'Jeg kan rigtig godt lide, når medarbejdere tager initiativ – fx til at finde nye faglige veje,' fortæller hun.
Initiativpuljen

A-holdet fik 10.000 til at knække en faglig nød

Med støtte fra Initiativpuljen kunne socialpædagogerne hos Projekt A-holdet sætte skarpt på faglige udfordringer omkring kravafvisende adfærd, der havde drillet længe – og få en formiddag med både fællesskab og fælles faglig retning

– Tænk at komme på et kursus, hvor der bliver sat begreber på lige nøjagtig det, man tumler med.

Sådan beskriver socialpædagog og behandlingsansvarlig leder hos Projekt A-Holdet Suzzie Espanner den kursusdag, som arbejdspladsen havde i efteråret. En kursusdag, der var skræddersyet af dem selv med støtte fra Socialpædagogernes Initiativpulje.

– Vi har individuelle planer for alle familier og for hvert enkelt familiemedlem – for det, der virker for den ene, virker ikke for den anden. Men vi har også brug for en fælles faglig tilgang, siger Suzzie Espanner.

Og netop den fælles faglige tilgang havde brug for en vitaminindsprøjtning.

Jeg kan rigtig godt lide, når medarbejdere tager initiativ – fx til at finde nye faglige veje

Suzzie Espanner, Socialpædagog og behandlingsansvarlig leder

Hvad er på spil?
For de sidste to år er socialpædagogerne hos Projekt A-Holdet i Roskilde, der laver forebyggende indsatser og intensiv familiebehandling, blevet udfordret af en ny problematik blandt nogle af de børn og forældre med autisme, som de er specialiseret i at arbejde med.

– Det første tilfælde var en familie med en ung dreng. Lige meget, hvad vi foreslog – fx gåture, brætspil, frokost, som han ellers godt kunne lide – var svaret fra den unge ’nej!’. Det er vanvittigt hårdt hele tiden at blive afvist. Selvfølgelig bærer relationen meget, og den tager tid at bygge op. Men det er også helt afgørende, at vi møder de her unge og familier med den helt rigtige tilgang, siger Suzzie Espanner.

Suzzie Espanner og kollegaerne prøvede alverdens ting og talte længe om, hvad der kunne være på spil for den unge fyr. Omsider stødte de på omtalen af en særlig profil hos mennesker med autisme, der hedder Patologisk Kravundgåelse (PDA).

– Mennesker med den profil og dermed en kravafvisende adfærd har en forhøjet grad af angst og følelsen af at være forkert, og de har brug for øget kontrol for at undgå angst. Det stiller krav til os om en særlig og mere dialogbaseret tilgang, forklarer Suzzie Espanner.

At finde nye veje
Da en medarbejder blev opmærksom på muligheden for at søge om op til 10.000 kr. til fx et fagligt arrangement, søgte hun derfor om støtte til en kursusdag med netop kravafvisende adfærd som tema – og fik det.

– Jeg anede ikke, at hun gik med de planer, før vi havde fået pengene. Men jeg kan rigtig godt lide, når medarbejdere tager initiativ – fx til at finde nye faglige veje, siger Suzzie Espanner.

Arbejdspladsen fik besøg af psykolog Louise Trip, der er specialiseret i netop at arbejde med kravafvisende adfærd. Og i løbet af fire timer fik socialpædagogerne en grundig indføring i teorier og begreber omkring Patologisk Kravundgåelse og tilgangen til mennesker med PDA – bl.a. trickere, der udløser kravafvisende adfærd og et spørgeskema, de nu kan bruge til at identificere PDA hos en ung og tilrettelægge behandlingsarbejdet derefter.

– Det gælder om at finde nye veje. Og det at få nye redskaber er så rart. Vi er allerede gået i gang med at øve os i skemaerne og kommer til at integrere det i hele organisationen, siger Suzzie Espanner og tænker tilbage på den unge fyr:

– Det kunne have hjulpet os at have det her kendskab, for der gik lang tid, hvor vi talte om, hvorfor han havde den modstand. Nu er vi opmærksomme på det med det samme.

Desuden har dagen givet ny energi til det faglige fællesskab på arbejdspladsen, tilføjer hun.

– Når vi er ude i familierne, er vi alene, så arbejdet kan være meget ensomt. Derfor prøver vi at gøre os umage for at lave noget socialt. Det er sådan en dag med til. På den måde går det faglige og sociale jo meget hånd i hånd.

Medlemmer har taget initiativ

Siden marts har medlemmer af Socialpædagogerne kunnet tage initiativ – med støtte på op til 10.000 kr. fra Initiativpuljen. Fx for at forbedre arbejdsmiljøet, få ny, faglig inspiration eller for at sætte fokus på et aktuelt samfundsproblem.

Det har 46 medlemmer søgt og fået tilsagn om at få. Og det har resulteret i alt fra faglige og politiske til sociale arrangementer. Se, hvad andre socialpædagoger fx brugte pengene til:

Det er pt. ikke muligt at søge om støtte fra Initiativpuljen.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Privatansat, Boenheder, Kognitiv, Marginaliserede, Sindslidelser