icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Minea_foto_1128x600.jpg
Minea Beha ville ønske, at alle arbejdsgivere, ikke mindst kommunerne, var opmærksomme på at udbetale G-dage. Men så længe det ikke forholder sig sådan, har hun ét vigtigst budskab til andre plejefamilier, fortæller hun.
Familieplejer

Minea var nær gået glip af knap 1800 kr.

Hvis plejeforholdet stopper, og du er blevet opsagt af kommunen, skal kommunen betale dagpengegodtgørelse – det ved mange bare ikke. Og det havde nær kostet Minea Beha 1786 kr. Her er, hvad du skal vide for, at det samme ikke sker for dig

– Når man står og netop er blevet ledig, har man jo ikke så mange penge og må spænde livremmen ind. Så har det da stor betydning, om man mister næsten 1800 kr., siger Minea Beha, der er plejemor.

Som familieplejer kan man komme ud for perioder med ledighed – fx hvis en plejeopgave ophører, eller et af flere børn bliver hjemgivet. Det har Minea Beha oplevet to gange. Men i samme ombæring oplevede hun, at kommunen ikke vidste, at den som arbejdsgiver skulle udbetale dagpengegodtgørelse til hende – også kaldet G-dage.

Godtgørelsen kan løbe op i 1786 kr., og G-dagene bliver modregnet ens dagpenge – uanset om man får dem udbetalt eller ej. Så man risikerer at miste 1786 kr., hvis man ikke er vaks.

– Det er der helt sikkert mange plejefamilier, der ikke ved. Jeg blev gjort opmærksom på det af a-kassen, og jeg blev meget overrasket over at høre det – og måtte have forklaret, hvorfor jeg skulle have de penge udbetalt, og hvordan jeg fik dem, fortæller Minea Beha.

Mange arbejdsgivere er heller ikke opmærksomme på, at de skal udbetale G-dage. Og Minea Beha oplevede da også, at kommunen stillede sig undrende over for det.

– Jeg oplevede, at bevisbyrden lå hos mig. Så jeg spurgte a-kassen, hvordan jeg skulle forklare det, og sendte forklaringen sammen med forbundets telefonnummer til kommunen i tilfælde af, at de havde flere spørgsmål. Og så fik jeg pengene meget hurtigt, siger hun.

Minea Beha ville ønske, at alle arbejdsgivere, ikke mindst kommunerne, var opmærksomme på at udbetale G-dage. Men så længe det ikke forholder sig sådan, har hun ét vigtigst budskab til andre plejefamilier:

– Ring altid til Socialpædagogerne, når du bliver ledig, siger hun

DET SKAL DU VIDE OM G-DAGE

Hvad er G-dage, og har jeg ret til det som familieplejer?

Hvis dit plejeforhold stopper, og du er blevet opsagt af kommunen, skal kommunen betale såkaldt dagpengegodtgørelse – også kaldet ‘G-dage’. Det er mange arbejdsgivere ikke opmærksomme på, så hold øje med, om kommunen gør det i dit tilfælde.

G-dagene modregnes i dine dagpenge – uanset om du har fået dem udbetalt af kommunen eller ej. Derfor skal du sørge for at få dem. Kontakt evt. a-kassen for at få dokumentation på, at du er blevet modregnet for G-dagene.

Hvor mange penge drejer det sig om?

Hvis du har været ansat af kommunen i 74 timer eller mere inden for de sidste 4 uger (svarende til vederlag i perioden på 19.226 kr.), så har du krav på at få betaling for to G-dage fra kommunen. Du skal desuden være meldt ledig på jobnet.dk.

Hvis du er ledig en hel dag (det vi sige mere end fire timer), svarer det til en hel G-dag på 893 kr., som kommunen skal betale. Er du ledig i fire timer og derunder, skal kommunen betale 447 kr.  for en halv G-dag.

Hvordan får jeg G-dagene udbetalt?

Udbetalingen af G-dage sker i forbindelse med din lønudbetaling. Kommunen skal betale for G-dage snarest muligt dog senest ved den 2. lønudbetaling efter, at plejeforholdet er ophørt. Hvis kommunen ikke gør det, så skal du kontakte a-kassen, hvorefter a-kassen sender en anmodning om betalingen af G-dagene umiddelbart efter 2. lønudbetaling. Er du i tvivl om noget, er du altid velkommen til at kontakte a-kassen.

Reglerne står også beskrevet i Lov om Arbejdsløshedsforsikring.

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familieplejere, Børn og unge