icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
RikkeFrandsen1128x600.gif
store bededag

Rikke går glip af 1.300 kr., hvis store bededag afskaffes

Bliver store bededag afskaffet, må socialpædagog Rikke Højrup Frandsen vinke farvel til et tillæg på 1.300 kr. ’Det er mange penge for os i en tid, hvor alting stiger’, siger hun

Det vil kunne mærkes på pengepungen for 28-årige Rikke Højrup Frandsen, hvis store bededag bliver afskaffet som helligdag. Som socialpædagog på et bosted for voksne med fysisk og psykisk handicap er hun en af danskere, som ofte arbejder på søn- og helligdage, mens vi andre holder fri.

Som kompensation får hun et tillæg for ulejligheden på 50 pct. ekstra i løn – et tillæg som fagforeningen har forhandlet sig frem til i overenskomsten. Og de penge falder et tørt sted for Rikke og hendes mand, som netop har fået deres første barn.

– Jeg har regnet ud, at jeg vil miste 1.300 kr. før skat, hvis store bededag afskaffes, siger Rikke Højrup Frandsen.

Det store beløb, som Rikke står til at miste, skyldes at hun ofte har heldagsvagter på 16-timer og derfor optjener helligdagstillæg for hele vagten på en helligdag som store bededag.

Supplement til lønnen
Som ansat på døgnområdet er det en mulighed for mange socialpædagoger at supplere grundlønnen med lidt ekstra ved at arbejde på skæve tidspunkter: aften, nat og helligdage.

– Jeg vælger gerne de skæve arbejdstider. Vi er ikke en faggruppe, der tjener mest i forvejen, og jeg er jo ikke blevet socialpædagog pga. lønnen, men det er en gulerod, at man får lidt ekstra for vagter udenfor almindelig arbejdstid. Jeg ser det som en tak for, at jeg passer nogle mennesker en dag, hvor andre folk har fri, siger Rikke Højrup Frandsen.

For en ung børnefamilie kan det mærkes kan det mærkes i budgettet, når tillæg forsvinder.

– Det betyder noget for vore økonomi, selv hvis det 'kun' var de 800 kr., som en almindelig 8-timersvagt ville give. Det er stadig mange penge for os, fordi vi er midt i en tid, hvor priserne stiger, siger Rikke Højrup Frandsen.

Udover tillægget mister Rikke også en ekstra fridag, hvis store bededag sløjfes som helligdag.

– Vi optjener et fridøgn, når vi arbejder på en helligdag. Så jeg mister en kompenserende fridag, hvis store bededag ryger, siger hun.

Måske sat krydset et andet sted
Hun er skuffet over Socialdemokratiets nye kurs og forslaget om at afskaffe en helligdag.

– Hvis de havde meldt det ud inden valget, havde det betydet noget for min stemme. Det er ikke en særlig socialdemokratisk holdning at nedlægge en fridag og gå ind og forringe vores arbejdsvilkår uden at have fagforeningen ind over, siger Rikke og fortsætter:

– Socialdemokratiet går ind for bedre vilkår til os offentligt ansatte, men der mangler en plan for, hvordan de skal indsamle de ekstra timer fra os, for at det skal gå op. Jeg kan ikke forstå, hvorfor besparelserne skal gå ud over os offentligt ansatte, når velfærdssamfundet i forvejen bløder.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Overenskomst