icon_allarticles icon_arrow_down icon_burger icon_checkmark icon_cross icon_download icon_email icon_facebook icon_print icon_search icon_site-switcher
Close
Design uden navn.png (1)
Arkivfoto.
Familiepleje

’Uden krisehjælp var det gået ud over børnene’

Da plejemor Karina Antonsen stod i en akut krise og havde brug for psykologhjælp, kom Socialpædagogernes aftale om gratis krisehjælp hos Falck Healthcare hende til gode. ’Uden den ved jeg ikke, hvad jeg skulle have gjort,’ fortæller hun.

  • Jannie Søgaard Iwankow / Foto: Colourbox

Inden Karina Antonsen og hendes mand blev familieplejere og fik deres første plejebarn, lavede de en aftale med hinanden: ’Det er ikke en mulighed at give op’.

Hos dem skulle intet plejebarn nogensinde opleve at blive opgivet – uanset hvad der måtte komme af udfordringer. Og udfordringer har der naturligvis været i de ti år, de har været familieplejere. Men de har klaret den ved fælles hjælp. Lige indtil for et års tid siden.

– Vi stod i en situation med et plejebarn, der slet ikke fungerede i vores familie. Vi var blevet lovet supervision – det fik vi aldrig. Vi fik aflastning, men den blev taget fra os igen. I stedet blev vi efter lang tid kaldt til et møde, hvor vi oplevede at få at vide, at vi måske slet ikke egnede os som familieplejere, siger Karina Antonsen.

I alarmberedskab

Lige fra starten havde plejebarnet haft svært ved at blive integreret i familien, der også tæller andre plejebørn. Han var konfliktsøgende og udadreagerende, og for at familien kunne rumme ham, var han også i aflastning nogle weekender.

På et tidspunkt fik Karina Antonsen og hendes mand imidlertid frataget bevillingen på aflastning. Og samarbejdet med drengens hjemkommune fungerede dårligere og dårligere. Samtidig gik det stadig voldsommere for sig i familiens hjem. Hver dag var der konflikter foranlediget af drengen, og de andre plejebørn holdt sig mere og mere væk, når han var i nærheden. På et tidspunkt eskalerede det, da han tog kvælertag på en af sine plejesøskende.

– Jeg endte med at være i konstant alarmberedskab. Jeg sov ikke om natten, fordi jeg frygtede, at han vågnede og gik ind på et af de andre børns værelser, mens de sov. Når døren ind til hans værelse gik op, gibbede det i mig, og jeg begyndte at planlægge ud fra, hvad der ville ske, hvis han mødte et af de andre børn. Jeg turde heller ikke handle ind og lade de andre være alene med ham, fortæller hun.

Karina Antonsen og hendes mand bad om hjælp hos kommunen. I stedet blev de indkaldt til et møde, hvor de oplevede, at der blev sået tvivl om deres evner som familieplejere. De havde en faglig konsulent fra Socialpædagogerne med som bisidder, der også hjalp dem med at få skrevet opsigelsen på plejeopgaven.

Konsulenten opfattede hurtigt, hvor slemt jeg havde det, og sagde: ’Du skal have hjælp igennem Falck Healthcare’. Og der gik kun en time, så ringede de til mig

Karina Antonsen, plejemor

Sådan får du hjælp

Er du familieplejer og medlem af Socialpædagogerne, har du mulighed for at få gratis krisehjælp ved en psykolog gennem Falck Healthcare.

Krisehjælpen fås hos en psykolog, hvis du har været ude for en alvorlig hændelse som fx trusler, vold eller sygdom. Der gives psykologhjælp enten individuelt til dig eller som debriefing, hvor fx flere personer fra familien kan deltage.

Det er en forudsætning, at du er fuldt medlem (dvs. ikke familieplejer som bierhverv), og at hændelsen, du søger hjælp til, opstod under dit medlemskab.

Det er også muligt at bruge Falck Healthcares rådgivningscenter, hvis du befinder dig i en krise, hvor hverken fagforening, kommune eller netværk er de rette at tale med.

Læs mere på sl.dk

En time senere ringede de

Karina Antonsen og hendes mand ønskede ikke at sende drengen væk, før der var fundet et nyt sted til ham. Men i de seks uger, det tog, fik Karina Antonsen det så dårligt, at hun en dag ringede til den faglige konsulent hos Socialpædagogerne.

– Jeg sagde, at jeg simpelthen ikke kunne mere. Og konsulenten opfattede hurtigt, hvor slemt jeg havde det, og sagde: ’Du skal have hjælp igennem Falck Healthcare’. Og der gik kun en time, så ringede de til mig derfra, og to dage senere havde jeg den første samtale med en psykolog, siger hun og fortsætter:

– Det var rigtig godt for mig, at det var fagforeningen, der tog den første kontakt, for så slap jeg for at skulle overbevise en eller anden om, at jeg var dårlig nok til at blive visiteret. Det havde jeg slet ikke overskud til, siger hun.

Hjælpen, som Karina Antonsen fik tilbudt, er mulig, fordi Socialpædagogerne har en aftale med Falck Healthcare. Den betyder, at man som familieplejemedlem kan få krisehjælp hos en psykolog, hvis man kommer ud for en alvorlig hændelse som fx vold, trusler eller ulykke.

Afgørende hjælp i krise

Da Karina Antonsen havde haft den første samtale hos psykologen, skete der en alvorlig ulykke i den nære biologiske familie til den plejedreng, de havde opsagt. Det skabte endnu mere emotionelt kaos i familien.

– Hvis jeg ikke havde fået den hjælp, så var det endt med at gå ud over børnene. Psykologen

gav mig rigtig mange redskaber, der kunne hjælpe mig med at komme igennem dagene. Og da han (plejebarnet red.) var flyttet, var der også en sorgbearbejdelse, jeg skulle igennem, siger Karina Antonsen.

I dag har hun og hele familien det godt igen. Familien har sågar fået et nyt plejebarn, som fungerer rigtig godt med sine plejesøskende. Og Karina Antonsen vil til hver en tid anbefale andre familieplejere, der kommer i en krisesituation, til at gøre brug af medlemstilbuddet.

– Det kan være afgørende, når man står i en krise, siger hun.

Af hensyn til plejebørnene i familien har vi valgt at anonymisere familieplejeren i artiklen. Karina Antonsen er således ikke kvindens rigtige navn. Redaktionen har naturligvis kendskab til hendes sande identitet.

BLIV MEDLEM OG FÅ TRYGHED, NETVÆRK OG JURIDISK HJÆLP

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

6 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med PlusKort.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
  • Gratis krisehjælp hos Healthcare.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

Denne artikel er en del af temaet/temaerne: Familieplejere, Børn og unge